Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Απορρίπτει ο ΠΟΥ τα περί διαρροής του κορονοϊού από κινεζικό εργαστήριο

Στην Κίνα βρίσκεται από τον περασμένο Ιανουάριο, μία ομάδα ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η οποία ερευνά για την προέλευση της πανδημίας που έχει γονατίζει τον πλανήτη, αφήνοντας στο διάβα της εκατομμύρια νεκρούς.
Η ομάδα μετέβη χθες, Τετάρτη, στο Ινστιτούτο Ιολογίας της πόλης Γουχάν στην κεντρική Κίνα. Πρόκειται για την πόλη όπου εντοπίστηκε η νόσος Covid-19, η οποία στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ινστιτούτο Ιολογίας θεωρείται η πιο αμφιλεγόμενη εγκατάσταση που έχει επισκεφθεί η αντιπροσωπεία του ΠΟΥ, το οποίο έχει κατηγορηθεί –κυρίως από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ– ότι άφησε να διαφύγει ο ιός από ένα από τα εργαστήριά του (από λάθος ή εκούσια).
Ωστόσο ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, επικεφαλής της ομάδας του ΠΟΥ, φάνηκε σήμερα να απορρίπτει τη θέση της διαρροής του νέου κορονοϊού από εργαστήριο, την οποία χαρακτήρισε «εξαιρετικό σενάριο» ταινίας. «Αν αρχίσουμε να ακολουθούμε και να κυνηγάμε τα φαντάσματα εδώ κι εκεί, δεν θα φτάσουμε πουθενά», δήλωσε ο Μπεν Εμπαρέκ σε τηλεφωνική επικοινωνία από το Πεκίνο προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο Εμπαρέκ σημείωσε επίσης ότι η επίσκεψη στο Ινστιτούτο ήταν «ένας σημαντικός σταθμός για να καταλάβουμε από πού βγαίνουν αυτές οι ιστορίες», ενώ τόνισε ότι είχε με τους κινέζους συνομιλητές του «πολύ ειλικρινείς συνομιλίες», χρήσιμες «για να γίνει κατανοητή» η θέση τους σε «έναν ορισμένο αριθμό ισχυρισμών που είδαμε και διαβάσαμε στα μέσα ενημέρωσης».
Η αντιπροσωπεία πρόκειται να ολοκληρώσει την αποστολή της στη Γουχάν την ερχόμενη εβδομάδα, με τον Εμπαρέκ να προαναγγέλλει ότι «δεν θα έχουμε πλήρεις απαντήσεις για την προέλευση του ιού, όμως θα είναι ένα καλό πρώτο βήμα».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: