Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χὠρα κατἀ του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας

Η αστυνομία χτύπησε ακόμα και ανθρώπους που δεν προκάλεσαν τις δυνάμεις του νόμου • Στη ΓΑΔΑ 52 άτομα• Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους προσαχθέντες.
Για ακόμα μια φορά οι δυνάμεις της αστυνομίας έδειξαν το σκληρό τους πρόσωπο απέναντι σε διαδηλωτές, προχωρώντας σε βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές, διαμαρτυρόμενοι για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.
Επεισόδια έλαβαν χώρα τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και κρότου λάμψης, αλλά και να βαράει τους διαδηλωτές με τα γκλοπ καθώς και με... μπουνιές και κλοτσιές.
Με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, συνεχίστηκε το νέο μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, γονέων και εργαζομένων.
«Φοιτητές εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά» και «Εργάτη κάνε υπόθεση δική το μέλλον και τη μόρφωση που θα' χει το παιδί σου», ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που φώναξαν.
Ιδιαίτερη στιγμή της κινητοποίησης ήταν όταν η πορεία πέρασε έξω από το προξενείο των ΗΠΑ, με τους φοιτητές να φωνάζουν «Δώστε λεφτά για την παιδεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», αναδεικνύοντας την υποκρισία της κυβέρνησης, που μειώνει τα χρήματα για την εκπαίδευση ενώ την ίδια ώρα δίνει δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς.
Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στην είσοδο του οποίου έγραψαν το σύνθημα «30 εκατ. για τους φοιτητές και όχι για αστυνομία και διαγραφές». Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με τους συγκεντρωμένους να ανανεώνουν το αγωνιστικό τους ραντεβού στο νέο συλλαλητήριο που διοργανώνεται αύριο στη 1 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.
Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύθηκαν στα κοινωνικά δίχτυα καταδεικνύουν το πάθος των αστυνομικών να... «επιβάλουν την τάξη», χτυπώντας ακόμα και ανθρώπους που –όπως φαίνεται ξεκάθαρα– δεν προκάλεσαν τις δυνάμεις του νόμου.
Από την οργή των αστυνομικών δυνάμεων δεν γλίτωσαν ούτε οι φωτορεπόρτερ, καθώς στη συγκέντρωση της Αθήνας «χτυπήθηκε ο συνάδελφος μας
Γιάννης Λιάκος, μέλος του Πειθαρχικού της ΕΦΕ πάλι από αστυνομικούς», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης.
Στην Αθήνα, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή 52 ατόμων τα οποία μετέφεραν στη ΓΑΔΑ, με αλληλέγγυους και φίλους τους να σπεύδουν έξω από το κτίριο για να τους υποστηρίξουν και να ζητήσουν την απελευθέρωσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί είπαν στους δεκάδες συγκεντρωμένους να αποχωρήσουν από το σημείο, αλλιώς θα παρέμβουν και θα επιδώσουν και σχετικά πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί πως στη σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας υπάρχει κατάλογος με τα σωματεία, συλλόγους και οργανώσεις που είχαν απευθύνει δημόσιο κάλεσμα για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι νέες κινητοποιήσεις ήταν ακόμα ένα μεγάλο «όχι» στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έρχεται προς ψήφιση την Πέμπτη στη Βουλή εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από κόμματα, οργανώσεις, κινήματα, καθώς και εκπαιδευτικούς και φοιτητικούς φορείς.



Με πληροφορίες από efsyn.gr και 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: