Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Δημόσιος & Ιδιωτικός Τομέας: Μη προσέλευση εργαζομένων λόγω κακοκαιρίας

Σύμφωνα με τον εργατολόγο Γ. Καρούζο που μίλησε στον Ant1, όσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά, καταβάλλεται κανονικά ο μισθός, αν η επιχείρηση λειτουργεί. Η απουσία στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να πάρει τη μορφή «άδειας».
Αντιθέτως, στο Δημόσιο, η απουσία λόγω κακοκαιρίας και η μη προσέλευση λογίζεται ως άδεια. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα dikigorosergatologos:
Ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν ακόμα και με μέτρα άκρας επιμέλειας είναι δυνατόν να απαλλάξουν τα μέρη από τις υποχρεώσεις τους.
Από την πλευρά του εργοδότη, τέτοια φαινόμενα συνιστούν ανωτέρα βία, επομένως δικαιολογούν τη μη αποδοχή εργασίας και τον απαλλάσσουν από την καταβολή μισθών.
Από την πλευρά των εργαζομένων, οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες αποτελούν σπουδαίο λόγο που τους απαλλάσσει από την παροχή εργασίας, δεν τους στερεί όμως τις αποδοχές τους.
Χάριν της εύνοιας υπέρ των εργαζομένων, υπερισχύει η ρύθμιση κατά την οποία αυτοί απαλλάσσονται από την παροχή εργασίας, ενώ ο εργοδότης εξακολουθεί να τους καταβάλει μισθούς.
 
Πηγή: aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: