Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

«Επιτελικό» μπάχαλο και λουκέτο στην Εθνική - Σαρώνει η «Μήδεια»

Στην κατάψυξη η χώρα από το πέρασμα της «Μήδειας», που σήμερα κινήθηκε νοτιότερα φέρνοντας παγετό και χιόνια στις υπόλοιπες περιοχές. Που εντοπίζονται τα σοβαρότερα προβλήματα σε οδικό δίκτυο και ηλεκτροδότηση. Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί. Ανοιχτή μεταξύ 13:00 και 19:00 η Αθηνών - Λαμίας.
Χιονοπτώσεις στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο καθώς και σε περιοχές, ακόμη και χαμηλού υψομέτρου, της Κρήτης και ενδεχομένως σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου των Βορείων Κυκλάδων αναμένονται από το μεσημέρι. Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια» θα δώσει χιονοπτώσεις ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας από της νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη έως το απόγευμα της ίδιας μέρας, σύμφωνα με την πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων - Ποιες γραμμές είναι εκτός
Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί από νωρίς το πρωί αρκετές λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΑ σε Βόρεια και Βορειοδυτική Αττική, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.
Σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ, αναμένονται συνεχώς μεταβολές και τροποποιήσεις των λεωφορειακών γραμμών, ενώ με βάσει τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα οποία αλλάζουν λόγω της εξέλιξης των καιρικών φαινομένων, οι γραμμές που είναι εκτός λειτουργίας είναι: 301, 503, 504, 507, 509, 522, 524, 526, 530, 535, 535Α, 536, 537, 543, 543Α, 560, 721, 726, 817, 855, 861, 862, 863, 864. Σε μερική Λειτουργία είναι οι γραμμές: 446, 523, 845, 536, 509, 507, 749, 752, 727, 725. Το επιβατικό κοινό για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να καλεί στο πληροφοριακό κέντρο του ΟΑΣΑ 11185 ή να επισκέπτεται την ιστοσελίδα του Οργανισμού.
Κλειστά λόγω της κακοκαιρίας ΚΔΑΠ και ΚΔΗΦ
Εκτός από τα σχολεία, κλειστά θα παραμείνουν, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία και τα Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας. Απόφαση της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, αναφέρει ότι τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΗΦ δεν θα λειτουργήσουν σήμερα και αύριο στις εξής Περιφέρειες:
Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου, Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Χανίων.
Χωρίς διόδια μέχρι τις 19:00
Μετά από επικοινωνία του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τις εταιρίες «Νέα Οδός» & «Κεντρική Οδός», που διαχειρίζονται τα τμήματα της Εθνικής Οδού Αθήνα-Σκάρφεια και Σκάρφεια-Ράχες αντίστοιχα, συμφωνήθηκε σήμερα και μέχρι τις 19.00 να μην καταβάλλουν διόδια οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου.
Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση μέχρι στιγμής
Παραμένουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης στα βόρεια προάστεια της Αττικής, την Εύβοια και τις Σποράδες ενώ διακοπές σημειώνονται και σε χωριά της Καρδίτσας, Θήβας, Άρτας, Πηλίου, Ιωαννίνων και Καρπενησίου. Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ τα προβλήματα εντοπίζονται:
Στην Αττική σε ορισμένα τμήματα στις περιοχές Βαρυμπόμπη, Ασπρόπυργος, Αυλώνα, Μαλακάσα, Διόνυσος, Δροσιά, Αγ.Στέφανος, Άνοιξη, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Εκάλη, Πικέρμι, Ροδόπολη και Σταμάτα. Οι βλάβες προκύπτουν κυρίως από την πτώση μεγάλου αριθμού δέντρων στο Δίκτυο, ενώ τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολάβων, βρίσκονται σε συνεχή κινητοποίηση για την όσο το δυνατόν αμεσότερη αποκατάσταση των ζημιών.
Στη Βόρεια Εύβοια παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας και τα παραλιακά χωριά της Λίμνης και του Μαντουδίου. Στη Χαλκίδα τα χωριά Βαθύ και Δροσιά και τα χωριά της κεντρικής Εύβοιας προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και στην Κάρυστο το Κάβο Ντόρο, ενώ υπάρχουν αρκετές διάσπαρτες τοπικές βλάβες στην Αταλάντη.
Στα χωριά του Πηλίου Κατηγιώργης, Λυρή, Μουρτιάς και Κατηχώρι,στα χωριά 'Αγιος Δημήτριος και Γαβρίνα στο Καρπενήσι, στα χωριά της Θήβας 'Αγιος Βασίλειος και Καλαμάκι, σε οικισμούς της Αργιθέας στην Καρδίτσα, σε λίγα χωριά του Ανατολικού και κεντρικού Ζαγορίου, σε δύο χωριά του δήμου Πωγωνίου καθώς και στον Μεσόπυργο Άρτας.
Στην Περιφέρεια Μακεδονίας Θράκης και στα νησιά, δεν έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Σχετικά με την ηλεκτροδότηση των Σποράδων, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζουν τους χειρισμούς και τις προσπάθειες προσέγγισης στα σημεία του Δικτύου που έχουν υποστεί ζημιές από την πτώση δέντρων.
Η «μπάλα στην εξέδρα» από την κυβέρνηση
Γενικευμένη η ανετοιμότητα της κυβέρνησης μπροστά στο κύμα κακοκαιρίας, καθώς απ' ότι φάνηκε μόνη λύση της ήταν να κόψει στα δύο την κεντρική συγκοινωνιακή αρτηρία της χώρας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερωτήσεις στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για την απόφαση να κλείσει η Εθνική Οδός, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έδρασε προληπτικά.
«Η ασφάλεια των πολιτών είναι η απόλυτη προτεραιότητα και γι' αυτό πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση. Ο κυβερνητικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος, λειτουργεί», ισχυρίστηκε.
Και διαβεβαίωσε ότι θα αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα στην Επικράτεια της χώρας. Ειδικά για τις διακοπές του ρεύματος σε νησιά των Σποράδων, είπε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι βλάβες που έχουν προκληθεί από την πτώση μεγάλων δέντρων σε στύλους της ΔΕΗ.
Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ κατά της κυβέρνησης
Πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν τα δύο κόμματα επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση για την ταλαιπωρία πολλών οδηγών σήμερα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας. O ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» την «επιτελική ανικανότητα στα καλύτερά της» τονίζοντας ότι «εδώ και δέκα μέρες το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη διαφήμιζε πόσο καλά προετοιμασμένο ήταν για το επερχόμενο κύμα κακοκαιρίας. Μετά από δέκα μέρες «συσκέψεων» αυτό που κατάφερε με τα πρώτα χιόνια ήταν να αφήσει ολόκληρα νησιά χωρίς ρεύμα μέσα στον παγετό και εν τέλει να κόψει την Ελλάδα στα δύο με τη μόνη λύση που γνωρίζει διά πάσα νόσο: Απαγόρευση κυκλοφορίας».
Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση «για λίγα εκατοστά χιόνι, κλείνει ακόμη και τους πιο κεντρικούς οδικούς άξονες που -αν και έχει χρυσοπληρώσει ο λαός- δεν έχει εξασφαλιστεί στοιχειωδώς από το κράτος και τις ιδιωτικές εταιρείες, που τους εκμεταλλεύονται, ότι αυτοί θα καθαρίζονται και θα παραμένουν ανοιχτοί». «Αυτό είναι ένα μόνο δείγμα του σημερινού κρατικού μηχανισμού, που λειτουργεί με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων και όχι τις ανάγκες των πολλών» σημειώνει το κόμμα και σχολιάζει πως «έχει γίνει πλέον καθεστώς φυσικά φαινόμενα, όπως η χιονόπτωση τον χειμώνα, να βαφτίζονται "ακραία", μόνο και μόνο για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες».
Το Κίνημα Αλλαγής κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει τουλάχιστον μια συγνώμη από τους πολίτες που δεν μπορούν να πάνε στις δουλειές τους ,εξ αιτίας μιας απόφασης που λήφθηκε «έτσι χωρίς πρόγραμμα», γιατί η απόφαση της Ν.Δ. και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης να κλείσει την κεντρική συγκοινωνιακή αρτηρία της χώρας, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση και ταλαιπωρία σε χιλιάδες οδηγούς οι οποίοι δεν είχαν πληροφορηθεί τίποτα σχετικό».
«Η έλευση της κακοκαιρίας ήταν «γνωστή από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας και οι αρμόδιοι υπουργοί, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις τους, μας διαβεβαίωναν ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει την "Μήδεια". Στα σχέδιά τους, όμως, δεν περιλαμβανόταν το κλείσιμο της εθνικής οδού. Ακόμη μια φορά η κυβέρνηση είναι απαράσκευη μπροστά στα καιρικά φαινόμενα. Ακόμη μια φορά αποκαλύπτεται η αδυναμία της να έχει μια σταθερή πολιτική για την αντιμετώπιση των καταστροφών. Σε ποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα η κυβέρνηση κλείνει αιφνιδιαστικά τις εθνικές οδούς για να αντιμετωπίσει ένα εκ των προτέρων γνωστό καιρικό φαινόμενο;» καταλήγει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Σφοδρή κριτική σε βάρος της κυβέρνησης για τον τρόπο αντιμετώπισης της κακοκαιρίας εξαπέλυσε το ΜέΡΑ 25 με ανακοίνωση, που ήρθε να προστεθεί σε αυτές των υπόλοιπων κομμάτων.
«Φαίνεται πως η "αριστεία" της κυβέρνησης χτύπησε και στο μέτωπο της κακοκαιρίας. Για ένα φαινόμενο που γνωρίζαμε από πολύ νωρίς και για το οποίο τα κυβερνητικά μέσα διαφήμιζαν πόσο ετοιμασμένοι ήμασταν, καταλήξαμε σε νησιά χωρίς ρεύμα και μια αιφνιδιαστικά κλειστή εθνική οδό "για το καλό μας". Αυτά όμως συμβαίνουν όταν η "άριστη" διαχείριση συναντά την μνημονιακή διάλυση της πολιτικής προστασίας, με μια κυβέρνηση "Μήδεια" που τρώει τα παιδιά της».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: