Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας μεταθέσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής

Οι Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις γίνονται αντικειμενικά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια και υπηρεσιακά κριτήρια. Ο έχων τα περισσότερα μόρια πάει στον τόπο επιλογής του.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021 το Προεδρικό Διάταγμα 11/2021 για τις Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Οι Μεταθέσεις γίνονται αντικειμενικά κριτήρια (μόρια), κοινωνικά κριτήρια και υπηρεσιακά κριτήρια.
Τα αντικειμενικά κριτήρια που καθορίζονται από το πλέγμα των παραγόντων που συνυπολογιζόμενοι επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού και συνοψίζονται στους ακόλουθους:α) απόσταση από τον τόπο προτίμησης,β) πληθυσμός της περιοχής,γ) τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής,δ) μέσα μεταφοράς, σε συνάρτηση και με τις καιρικές συνθήκες.
Τα κοινωνικά κριτήρια, είναι σύμφωνα με την υποπερ. αβ' της περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4504/2017 τα ακόλουθα:
α) Η οικογενειακή κατάσταση του στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως ακολούθως: αα) Οι πολύτεκνοι,αβ) οι γονείς τριών τέκνων ή οι γονείς ενός τουλάχιστον τέκνου με ανίατο ή δυσίατο νόσημα ή αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω ή οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών ή χήροι, καθώς και οι πάσχοντες από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα ή άτομα με αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω.
β) Οι λόγοι υγείας του ιδίου του στελέχους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή μέλους της οικογένειάς του. γ) Ο τόπος προτίμησης.
δ) Η ηλικία και οι σπουδές των τέκνων.
ε) Η διάθεση στέγης.
στ) Ο θάνατος συζύγου ή τέκνου.
Τα υπηρεσιακά κριτήρια σύμφωνα με την υποπερ. αγ' της περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4504/2017 συνδέονται με τις εκάστοτε υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες, καθώς και με την εμπειρία και την υπηρεσιακή απόδοση του στελέχους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και είναι τα ακόλουθα:
α) ο συνολικός χρόνος υπηρεσίας,
β) η υπηρεσιακή απόδοση, όπως αυτή αποτιμάται στις εκθέσεις και στα σημειώματα αξιολόγησης,
γ) τα ειδικά προσόντα τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη θέσεων, σύμφωνα με ειδικές διατάξεις,
δ) η υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης,
ε) η υποχρέωση συμπλήρωσης των ειδικών τυπικών προσόντων προαγωγής,
στ) η διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων τα οποία επισύρουν την επιβολή καταστατικών πειθαρχικών ποινών,
ζ) η επιβολή αμετάκλητης ποινής φυλάκισης ή τριακονταήμερου τουλάχιστον περιορισμού κατά την τελευταία τριετία πριν τη μετακίνηση,
η) η υποτροπή εντός τριών ετών από τη διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος για το οποίο επιβλήθηκε η συνήθης πειθαρχική ποινή της φυλάκισης ή τριακονταήμερου τουλάχιστον περιορισμού, στην τέλεση ενός πειθαρχικού παραπτώματος για το οποίο επιβάλλονται εκ νέου οι ίδιες πειθαρχικές ποινές,
θ) οι ονομαστικές ηθικές αμοιβές.
Το αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων αποφασίζει τις έκτακτες μεταθέσεις στις Λιμενικές Αρχές που πρόκειται να ενισχυθούν αφού λάβει υπόψη τα ακόλουθα:
α) Τη σειρά προτεραιότητας των κατηγοριών στις οποίες εντάσσονται τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στους πίνακες των εκτάκτων μεταθέσεων όπως αυτή καθορίζεται σύμφωνα με την παρ. 6.
β) Τα αντικειμενικά, τα κοινωνικά και τα υπηρεσιακά κριτήρια για τα στελέχη μέχρι και τον βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τα κοινωνικά και τα υπηρεσιακά κριτήρια για τα λοιπά στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο στοιχείο i της υποπερ. βα' της περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν. 4504/2017.
γ) Κατά σειρά σπουδαιότητας τα αντικειμενικά, τα κοινωνικά και τα υπηρεσιακά κριτήρια.
δ) Τον αριθμό των μορίων τα οποία αντιστοιχούν στα αντικειμενικά και στα υπηρεσιακά κριτήρια και τα οποία συγκεντρώνουν τα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία εντάσσονται στην ίδια κατηγορία στους πίνακες των εκτάκτων μεταθέσεων της παρ. 6 μέχρι και την αποδοχή της πρότασης που υποβάλλει το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων.
Σημαντικές αλλαγές
- Οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι, οι γονείς τέκνου με ανίατο ή δυσίατο ή με αναπηρία, οι πάσχοντες από αυτά, οι χήροι, οι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών προστατεύονται πλήρως καθώς μετατίθενται από τον τόπο προτίμησής τους μόνο κατόπιν αιτήσεως/αναφοράς τους.
- Οι υπηρετούντες στα πλωτά μέσα έχουν τοποθετηθεί στη δεύτερη κατηγορία και λαμβάνουν και αναδρομικά περισσότερα μόρια.
- Το νέο στέλεχος, απόφοιτος των παραγωγικών σχολών, υπηρετεί τα πρώτα πέντε χρόνια της σταδιοδρομία του στις τρεις πρώτες κατηγορίες λιμενικών αρχών. Τούτο σημαίνει ότι κάθε χρόνο , όλοι οι απόφοιτοι των παραγωγικών σχολών ΛΣ (Αξιωματικοί -Λιμενοφύλακες ) νέα στελέχη ενισχύουν τα νησιά. Μετά την πενταετία, υποχρεωτικά τα νέα στελέχη υπηρετούν σε λιμενικές αρχές, που τα ίδια επιλέγουν.
Είναι βασικό να αναφέρουμε ότι:
Η διαδικασία των τακτικών μεταθέσεων για το έτος 2021 αρχίζει από την ημερομηνία δημοσίευσης του π.δ. 11/2021 - ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021.
Οι πίνακες των κενών θέσεων και του αριθμού των μορίων τα οποία αντιστοιχούν στα αντικειμενικά και στα υπηρεσιακά κριτήρια καταρτίζονται και ανακοινώνονται εντός προθεσμίας τριάντα ημερών μετά την έναρξη της διαδικασίας των τακτικών μεταθέσεων.
Στους πίνακες των κενών θέσεων περιλαμβάνονται οι κενές θέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται μέχρι και τις 20-12-2020.
Στους πίνακες του αριθμού των μορίων τα οποία αντιστοιχούν στα αντικειμενικά και στα υπηρεσιακά κριτήρια περιλαμβάνονται τα μόρια τα οποία συγκεντρώνουν τα προς μετάθεση στελέχη μέχρι και 30-11-2020. Οι πίνακες των τακτικών μεταθέσεων κυρώνονται μέχρι και τον μήνα Απρίλιο του έτους 2021.
Το εν λόγω πδ από 25/9/2020 έχει προωθηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και από τις 30/9/2020 έχει διαβιβασθεί στις αρμόδιες Διευθύνσεις του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για να εκκινήσουν άμεσα τις σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες προκειμένου το νέο πδ να εφαρμοστεί κατά τα προβλεπόμενα στο ν.4676/20 από 10/1/2021.
Προεδρικό Διάταγμα 11/2021 - ΦΕΚ 21/Α/10-2-2021: Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσεις, διαθέσεις του προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.
 
Πηγή: e-nomothesia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: