Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Αρνητικά τεστ Covid-19 σε... τιμή ευκαιρίας!

Εν μέσω πανδημίας υπάρχουν ορισμένοι που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε χώρες της Ευρώπης, χωρίς να έχουν τα αναγκαία έγγραφα που θα πιστοποιούν ότι είναι αρνητικοί στη νόσο Covid-19.
Την «ανάγκη» αυτή έρχονται να καλύψουν συμμορίες απατεώνων που πουλούν πλαστά πιστοποιητικά αρνητικών τεστ Covid-19 σε όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει, με τις τιμές να ποικίλουν, αναλόγως της περιοχής, της ζήτησης και της... ποιότητας των εγγράφων.
Για το θέμα αυτό είναι ήδη ενήμερη η Europol, η οποία έχει στείλει σχετική προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών, καλώντας τις να είναι σε εγρήγορση για τέτοιου είδους περιστατικά.
Οι συμμορίες δραστηριοποιούνται μέσω αεροδρομίων, διαδικτυακά και μέσω εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων. Η Europol τονίζει ότι οι πλαστογράφοι διαθέτουν τα τεχνολογικά μέσα για να παράγουν υψηλής ποιότητας πλαστά έγγραφα, τα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να ξεγελάσουν τις αρχές. Μάλιστα, τα έγγραφα αυτά φέρουν συνήθως το όνομα ενός γνήσιου εργαστηρίου και έτσι γίνονται ακόμα πιο πειστικά.
Η ευρωπαϊκή Υπηρεσία αναφέρει συγκεκριμένα περιστατικά όπως μιας συμμορίας πλαστογράφησης που πουλούσε πλαστά πιστοποιητικά σε ταξιδιώτες, στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, του Παρισιού στη Γαλλία.
Επίσης, εντοπίστηκε ανάλογη σπείρα στο Ηνωμένο Βασίλειο που έδινε τα πιστοποιητικά για 100 βρετανικές λίρες το ένα. Τον περασμένο Δεκέμβριο στην Ισπανία, συνελήφθη ένας άνθρωπος που πουλούσε ανάλογα πιστοποιητικά για 40 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Europol, μέλη της συμμορίας Rathkeale Rovers (ομάδα Ιρλανδών εγκληματιών που δραστηριοποιούνται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες) χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία επιτρέπει να «παραποιήσουν χειροκίνητα τα αποτελέσματα των δοκιμών» για τη νόσο Covid-19. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνέχεια η σπείρα πουλά τα πιστοποιητικά αυτά σε ταξιδιώτες για εκατοντάδες ευρώ το καθένα.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: