Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

ΠΟΥ: Απίθανη η μετάδοση του Covid-19 από κινέζικο εργαστήριο

Τα νέα στοιχεία από την ερευνητική αποστολή για την ανακάλυψη της προέλευσης του ιού και της μετάδοσής του.
«Εξαιρετικά απίθανο» θεωρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η μετάδοση του νέου κορονοϊού στους ανθρώπους να έγινε από κινέζικο εργαστήριο, αλλά κρίνει πως είναι πιθανό να έγινε από ζώο, χωρίς να έχει εντοπίσει τι είδους.
Η έρευνα της ομάδας του ΠΟΥ στην πόλη Γουχάν για την προέλευση του Covid-19 δεν μετέβαλε δραματικά την μέχρι στιγμής εικόνα, αλλά έδωσε νέες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Πέτερ Μπεν Εμπαρεκ, επικεφαλής της αποστολής που ταξίδεψε στην Κίνα.
Η διεθνής ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από ειδικούς από την Κίνα και τον Οργανισμό ανακοίνωσε ότι δεν βρήκε στοιχεία που να συνομολογούν στην παρουσία του ιού στην πόλη αυτή πριν από την ανακοίνωση της εμφάνισής του τον Δεκέμβριο 2019.
Όπως ανέφερε ο Έμπαρεκ, οι ερευνητές θεωρούν ότι η πανδημία ενδέχεται να προκλήθηκε από τη μεταφορά του ιού στον άνθρωπο συνέβη μέσω ενός «είδους ενδιάμεσου ξενιστή». Επίσης είναι πιθανό να μεταδόθηκε από κατεψυγμένα τρόφιμα.
«Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ... για να διαπιστωθεί αν ο Sars-Cov-2 είχε διαδοθεί στην Γουχάν πριν από τον Δεκέμβριο 2019», δήλωσε ο Λιανγκ Γουανιάν, επικεφαλής της κινεζικής ομάδας των επιστημόνων, σε συνέντευξη Τύπου.
Μάλιστα, η ομάδα θεωρεί πως ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε σε άλλες περιοχές πριν εντοπιστεί στην συγκεκριμένη πόλη της κεντρικής Κίνας στα τέλη του 2019.
Τέλος, ο Έμπαρεκ σημείωσε πως δεν διαπιστώθηκε καμία ένδειξη για πολλά κρούσματα πριν τον Δεκέμβριο στη Γουχάν ή αλλού.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: