Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Το νέο lockdown και το «ηθικό πλεονέκτημα» της Δεξιάς

Βασικό στοιχείο στην προπαγάνδα και την ιδεολογική επίθεση της Νέας Δημοκρατίας και των φερεφώνων της στην πολιτική και στη δημοσιογραφία τα τελευταία χρόνια – και κυρίως μετά την τετραετή διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ήταν ότι αποδομήθηκε το περίφημο “ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς”.
Όμως έφθασε μόλις ενάμισης χρόνος για να αποδειχτεί η ηθική γύμνια και να μετατραπεί η διακυβέρνησή της σε ένα πάρτι διαπλοκής, νεποτισμού και αναξιοκρατίας. Βόλεμα ημετέρων σε πάσης φύσεως θέσεις ευθύνης ακόμα και χωρίς την ύπαρξη τυπικών προσόντων, εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων σε όλους τους τομείς με πλέον εμβληματικό αυτόν της Παιδείας, υπόκλιση στην εκκλησιαστική εξουσία σε κάθε ενδεχόμενη σύγκρουση, πολιτικαντισμός του χειρίστου είδους παρά την εκσυγχρονιστική ρητορική και ανάδειξη της ακροδεξιάς σε ρυθμιστή της πολιτικής της γραμμής και των ιδεολογικών της επιλογών.
Παράλληλα, στο πιο ψηλό επίπεδο, αυτό του πρωθυπουργικού ζεύγους και του στενού τους κύκλου, υπήρξε μια επιδεικτική και αρχοντοχωριάτικη περιφρόνηση στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας, με ύφος l'État c'est moi.
Ο ίδιος ο «υπέρκομψος» πρωθυπουργός εμφανίζεται πότε ως φυσιολάτρης αθλούμενος στην Πάρνηθα και πότε ως εκείνος που γίνεται αποδέκτης της λαϊκής λατρείας με κορονο-μάζωξη στην Ικαρία – ασχέτως εάν νωρίτερα είχε αποδοκιμαστεί σε διάφορα σημεία του νησιού.
Ο φιλελεύθερος μύθος του πρωθυπουργού έγινε συντρίμμια στην επαφή με την λεπενιστική και βλαχομπαρόκ ακροδεξιά των Βορίδη-Γεωργιάδη, ο δήθεν εκσυγχρονιστικός οίστρος υποτάχθηκε στην ΣΔΙΤ εκδοχή του κράτους και η πανδημία έβαλε το κερασάκι σε μια τούρτα γενικευμένης ανικανότητας, ασυνεννοησίας, ιδιοτέλειας και διάθεσης λεηλασίας.
Απόψε, για πολλοστή φορά, ο κ. Μητσοτάκης βγήκε στην τηλεόραση για ένα σκηνοθετημένο διάγγελμα προς τον «λαό του», χωρίς όμως πλέον να μπορεί να κρυφτεί η γύμνια των επιχειρημάτων και χωρίς να απαντηθούν τα ζέοντα ερωτήματα που απασχολούν τον απλό κόσμο. Όπως:
  • Προς τι η πεισματική άρνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ με προσωπικό και υποδομές;
  • Γιατί τέτοια στήριξη στα ιδιωτικά συμφέροντα και στους κλινικάρχες;
  • Γιατί δεν μειώθηκαν οι μαθητές ανά τάξη στα σχολεία;
  • Γιατί δεν προσλήφθηκαν καθηγητές και δάσκαλοι;
  • Γιατί δεν συνταγογραφήθηκαν δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό;
Ο πρωθυπουργός κάνει πως αγνοεί ότι οι άνθρωποι δεν ζουν με 534 ευρώ, ότι το επίδομα ανεργίας είναι αστείο και ότι τα μέτρα που παίρνει εμφανώς ευνοούν τους εργοδότες. Όμως αυτό είναι το «νεοφιλελεύθερο» ήθος: από τους πολλούς στους λίγους και όλα για τους λίγους.
Αρπακτικότητα, λεηλασία, ευνοιοκρατία, ιδιοτέλεια, ημέτεροι, εξαγορά, δοσοληψίες, μπίζνες και πάει λέγοντας. Και βέβαια σε μεγάλο βαθμό αυτό το «ηθικό πλεονέκτημα» επιβραβεύεται καθημερινά από τα δελτία ειδήσεων της εξωνημένης δημοσιογραφίας και των ΜΜΕ της διαπλοκής και της λίστας Πέτσα.
Όσο και να προσπαθεί να κρυφτεί η Δεξιά και η κυβέρνηση της Ν.Δ., η πραγματικότητα είναι μία: πάντα είχε το πλεονέκτημα, αλλά όχι στο πεδίο της ηθικής. Πλεονεκτούσε ιστορικά στην συστηματική καταστροφή της ηθικής και του ηθικού των πολιτών, πέραν εκείνων που «συνορεύουν» ή άπτονται του στενού «συγγενικού» και φιλικού της περιβάλλοντος.

Τάσος Τσακίρογλου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: