Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

Από αναβολή σε αναβολή τα voucher για τις συσκευές τηλεκπαίδευσης

Δεκέμβριο του 2020 κι ενώ είχε ήδη εδραιωθεί η τηλεκπαίδευση ως σχεδόν μοναδικός τρόπος διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, εξαγγέλθηκε το μέτρο της ενίσχυσης των γονατισμένων οικονομικά νοικοκυριών με τη διανομή voucher αξίας 200 ευρώ για την αγορά λαπτοπ, ταμπλετ και υπολογιστών.
Οι ωφελούμενοι ήλπιζαν ότι αυτή η ενέργεια θα καλύψει ελλείψεις που παρουσιάζονται κατά τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης και οι οποίες καλύπτονται μέχρι στιγμής, όσον αφορά τα σχολεία, με τη διάθεση δανεικού εξοπλισμού από τις σχολικές μονάδες στις οικογένειες που δε διαθέτουν τις απαραίτητες συσκευές.
Η αρχική κυβερνητική υπόσχεση ότι η επιδότηση αυτή θα δινόταν πριν από τα Χριστούγεννα σε μαθητές και φοιτητές, μετατέθηκε αρχικά για Ιανουάριο, έπειτα για τέλη Φεβρουαρίου και όπως φαίνεται υπάρχει και νέα μετάθεση για τον Μάρτιο και βλέπουμε...
Για «κοινωνική αναλγησία» κατηγορεί την υπουργό Παιδείας ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι «αντί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε οι μαθητές να έχουν ήδη σήμερα στα χέρια τους τα αναγκαία για την τηλεκπαίδευση τάμπλετ, τελικά θα τους δοθούν από Μάρτιο και βλέπουμε. Το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι μαθητές να τα πάρουν στο τέλος της χρονιάς».
Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Τη χρονιά που η κυβέρνηση ψηφίζει νομοσχέδιο που θέτει εκτός δημόσιου πανεπιστημίου χιλιάδες παιδιά απ' όλη την Ελλάδα, τη χρονιά που η κα Κεραμέως αποφασίζει την αύξηση του αριθμού των μαθητών μέσα στις τάξεις παρά την πανδημία, τη χρονιά που τα σχολεία ανοιγοκλείνουν χωρίς κανένα απολύτως σχέδιο, την ίδια χρονιά η παροχή τάμπλετ στους μαθητές που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Παιδείας παγώνει.
Η κα Κεραμέως απέτυχε και σε αυτό. Αντί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε οι μαθητές να έχουν ήδη σήμερα στα χέρια τους τα αναγκαία για την τηλεκπαίδευση τάμπλετ, τελικά θα τους δοθούν από Μάρτιο και βλέπουμε. Το πιθανότερο είναι οι περισσότεροι μαθητές να τα πάρουν στο τέλος της χρονιάς.
Δυστυχώς, η υπουργός Παιδείας αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο λάθος άνθρωπος στη λάθος θέση. Έχοντας καθημερινά ως μόνη της έγνοια τα συμφέροντα των κολεγίων, επιδεικνύει κοινωνική αναλγησία που αγγίζει όλους τους υπόλοιπους, μετατρέποντας την υγειονομική πανδημία σε πανδημία ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών.
Το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει προϋπολογισμό 112 εκατομμύρια ευρώ, εξασφαλίζει τα voucher των 200 ευρώ για κάθε μαθητή, σπουδαστή και φοιτητή που εμπίπτει σε συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
Ωστόσο, τα συναρμόδια υπουργεία διαρκώς κρατάνε στα συρτάρια τους την κυβερνητική δέσμευση και μεταθέτουν την ημερομηνία για την έναρξη υποβολής της σχετικής αίτησης, προκαλώντας τις αντιδράσεις χιλιάδων οικογενειών, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η έναρξη του προγράμματος δε θα «προλάβει» να καλύψει τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας.
Πάντως σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα εισέρχεται στην ειδική πλατφόρμα με τους κωδικούς Taxisnet και αμέσως θα γνωρίζει εάν δικαιούται ή όχι τα χρήματα. Ο κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έναν ηλεκτρονικό κωδικό, ο οποίος θα ισοδυναμεί με την επιταγή των 200 ευρώ. Εάν ο ενδιαφερόμενος ανήκει στους δικαιούχους θα έχει δύο επιλογές, είτε να το αποστείλει απευθείας ηλεκτρονικά σε κάποιο e-shop, από το οποίο επιθυμεί να αγοράσει τον εξοπλισμό ή να το εκτυπώσει και να πραγματοποιήσει την αγορά του από κάποιο φυσικό κατάστημα. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράσει συσκευή μεγαλύτερης αξίας απ' αυτήν του voucher, θα συμπληρώνει ο ίδιος το υπόλοιπο ποσό.
Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του voucher των 200 ευρώ θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.
Ειδικότερα, προβλέπεται:
  • Για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ.
  • Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: