Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Μητσοτάκης – Ερντογάν με ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα: Ευχές για «ήσυχο καλοκαίρι» με τις απαράδεκτες τουρκικές επιδιώξεις ανοιχτές

Σε κλίμα ευχών εξελίχθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.
Αμέσως μετά κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ έσπευσαν να μιλήσουν για «ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι».
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας κράτησε 50 λεπτά με τη ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα να κυριαρχεί και στην ουσία και στην εικόνα.
Οι γενικολογίες περί «καλού κλίματος» και «συμφωνίας αμοιβαίας κατανόησης» δεν λένε απολύτως τίποτα. Σε επίπεδο εντυπώσεων η κυβέρνηση αυτό που θέλει να περάσει προς τα έξω είναι ότι «η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί». Θυμίζουμε τις «βόλτες» του Ορούτς Ρέις στο Αιγαίο.
Μιλώντας πιο σοβαρά, οι κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμαναν ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Αυτές, όμως, συμπλήρωσαν «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».
Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως η συνάντηση περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θεωρεί ότι μία κίνηση καλής θέλησης είναι να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.
Ο ίδιος ο Ερντογάν, πάντως, πριν τη συνάντηση, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ είπε: «Λαμβάνουμε υπόψη μας το διεθνές δίκαιο, τη δικαιοσύνη και την ισότητα, καθώς και τον σεβασμό των αμοιβαίων δικαιωμάτων και συμφερόντων, στις αλληλεπιδράσεις μας με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναζωογόνηση των διαύλων διαλόγου μεταξύ μας και του γείτονά μας και συμμάχου μας, της Ελλάδας, εξυπηρετεί τη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής μας καθώς και την επίλυση διμερών ζητημάτων».
Τι εννοεί «διμερή ζητήματα» ο Ερντογάν, δεν χρειάζεται να είσαι και γνώστης των ελληνοτουρκικών για να το καταλάβεις. Πρόκειται για την ατζέντα της Τουρκίας, που θέλει, και με την πλάτη του ΝΑΤΟ, να παραμένουν όλα τα ζητήματα ανοιχτά, ώστε να είναι έτοιμα για «διάλογο». Και στο (όχι και τόσο) βάθος η «συνεκμετάλλευση» στην Ανατολική Μεσόγειο, με κερδισμένο το ΝΑΤΟ και τις απαράδεκτες τουρκικές επιδιώξεις. 
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: