Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Δεν απαιτείται τρίτη δόση στους κάτω των 18 ετών - Το πιστοποιητικό νόσησης για τους εμβολιασμένους θα εκδίδεται με rapid test

Πόσοι έχουν λάβει την τρίτη δόση ανά ηλικία στην Ελλάδα. Πώς λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης όσοι έχουν εμβολιαστεί. Αναφορά για διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά από την Covid-19.
Δεν απαιτείται τρίτη δόση στους κάτω των 18 ετών. Χορηγείται, μόνον εφόσον υπάρχει ανοσοκαταστολή ή χρόνιο νόσημα. Αυτό ανέφερε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου.
Για τα παιδιά που έχουν λοίμωξη, χωρίς ή με λίγα συμπτώματα και έχουν προγραμματίσει εμβολιασμούς, συστήνεται χορήγηση μιας δόσης μετά από τρεις μήνες. Αν έχει γίνει πρώτη δόση και ακολουθήσει νόσηση, δεν χρειάζεται επιπλέον δόση.
Αίσθηση προκάλεσε αναφορά της για πρόκληση διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά κάτω των 18 ετών, 30 μέρες μετά τη νόσηση από CoViD. Τόνισε πως πρόκειται για προκαταρκτική μελέτη, η οποία όμως προέρχεται από έγκυρη πηγή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, η δημοσιοποίηση της μελέτης από τον Αμερικανικό Οργανισμό Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ.
Η καθηγήτρια επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη χορήγησης του εμβολίου της Pfizer σε παιδιά 5-11 ετών, λέγοντας πως τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά.
Για το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MISC), είπε πως δύο δόσεις του εμβολίου προτατεύουν κατά 91%, όπως έδειξε μελέτη σε 20 διαφορετικές Πολιτείες των ΗΠΑ σε παιδιά μέσης ηλικίας 14 ετών. Όπως είπε, παρόμοια είναι και τα ευρήματα γαλλικής μελέτης.
Για την τέταρτη δόση, σημείωσε πως Βρετανοί επιστήμονες τονίζουν πως η τρίτη δόση είναι πολύ αποτελεσματική κατά της λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό. "Η χορήγηση τέταρτης δόσης είναι κάτι που αφορά το μέλλον", είπε.
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε 81,7% του ενήλικου πληθυσμού έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση. Το 68,1% έχουν ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς.
Για την τρίτη δόση, είπε πως δικαιούχοι είναι 5,8 εκατομμύρια Έλληνες, εκ των οποίων το 68,2% έχουν εμβολιαστεί και το 14,3% έχουν κλείσει ραντεβού.
Στις ηλικίες άνω των 60 ετών, έχουν λάβει αναμνηστική δόση το 92,3% και κάτω των 60 ετών το 78,2%. Στις ηλικίες 5 έως 11 ετών, είπε πως έχουν εμβολιαστεί 37.000 παιδιά και έχουν κλείσει ραντεβού 73.000.
Για το πιστοποιητικό νόσησης, είπε πως για τους εμβολιασμένους θα εκδίδεται με rapid test, χωρίς να απαιτείται εξέταση PCR.
Για πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχει γίνει στο εξωτερικό, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα anagnorisi.emvolio.gov.gr.

Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: