Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

ΕΝΔΙΣΥ: Στέρησαν 250 ευρώ σε χιλιάδες συνταξιούχους και τους βάζουν να κάνουν ένσταση

Τον εμπαιγμό των συνταξιούχων καταγγέλλει εκ νέου το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων τονίζοντας ότι ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ότι προτείνει σε χιλιάδες συνταξιούχους, που έχασαν επίδομα 250 ευρώ, να υποβάλλουν ένσταση μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.
Το ΕΝΔΙΣΥ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι γνώρισε πως το ποσό και οι δικαιούχοι θα ήταν πολύ λιγότεροι, αφού έβαλε το τεκμαρτό εισόδημα ως κριτήριο, και ζητά την επαναφορά της διάταξης του Μαΐου του 2019 για χορήγηση 13ης σύνταξης κάθε Μάιο σε όλους τους συνταξιούχους, που είχε ψηφίσει τότε η Νέα Δημοκρατία αλλά το κατήργησε όταν έγινε κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το Δίκτυο, έτσι «εκλάπη» 1.1 δισ. που προορίζονταν για αυτό το σκοπό «προκειμένου να πουλήσουν επί της ουσίας την επικουρική σύνταξή μας, για τη δημιουργία του νέου ταμείου».
Αδιανόητη ταλαιπωρία για ανθρώπους που παίρνουν 170 – 500 ευρώ
Εμπαιγμό δίχως τελειωμό βιώνουν από τον κ. Μητσοτάκη οι δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν μέχρι και το «επίδομα πείνας» των 250 ευρώ! Τώρα ο ΕΦΚΑ τους προτείνει να υποβάλλουν ένσταση, μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, μπας και δικαιωθούν, έστω και ετεροχρονισμένα. Αδιανόητη ταλαιπωρία για ανθρώπους που λαμβάνουν συντάξεις στα επίπεδα των 170 – 500 ευρώ και δεν έχουν ούτε να πληρώσουν τα φάρμακά τους, αλλά και ούτε τις απανωτές ανατιμήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης.
Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε αποδέκτες δεκάδων τέτοιων περιπτώσεων, όπου εκφράζουν την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό τους, γι’ αυτή τη μόνιμη (πια) κοροϊδία σε βάρος τους. Είναι ντροπή εν μέσω βαρυχειμωνιάς, πανδημίας και ακρίβειας, να στερούνται οι χαμηλοσυνταξιούχοι ακόμα και ένα ελάχιστο ποσό στήριξης, που τους είναι απαραίτητο. Ενδεικτικά αναφέρουμε, και τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας, ότι: ανασφάλιστος υπερήλικας με σύνταξη του ΟΠΕΚΑ 170€ τον μήνα, δεν πήρε το επίδομα των 250€!
Ας δούμε όμως ποιοι είναι οι «μεγάλοι χαμένοι» του επιδόματος – φάντασμα:
  • Στις 22 Νοεμβρίου 2021, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε χαμηλοσυνταξιούχους. Το επίδομα ήταν 250 ευρώ και θα υπήρχε προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε μέλος οικογένειας. Με δική του δήλωση, αναφέρθηκε σε «800.000 συμπολίτες μας, που θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξη». Πρόσθεσε δε, ότι το ίδιο επίδομα θα δοθεί και σε 173.000 άτομα με αναπηρία. Η εκτίμηση για το συνολικό ποσό του βοηθήματος ήταν αρχικά 210 εκατ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό όμως εγγράφηκαν 203 εκατ. ευρώ.
  • Στις 26 Δεκεμβρίου 2021 το υπουργείο Εργασίας με επίσημο Δελτίο Τύπου, ενημερώνει για τις εβδομαδιαίες καταβολές. Εκεί αναφέρει ότι την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε 634.027 δικαιούχους. Το συνολικό ποσό προσεγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ.
  • Κύριε Μητσοτάκη, από την αρχή γνωρίζατε ότι βάζοντας το τεκμαρτό εισόδημα ως κριτήριο, οι 800.000 που ανακοινώσατε ήταν καθαρά για δημιουργία εντυπώσεων και ότι το ποσό καθώς και οι δικαιούχοι θα ήταν πολύ λιγότεροι!
Όπως γίνεται αντιληπτό, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός «έπεσε έξω» περίπου 165.973 άτομα! Ουσιαστικά, έμειναν εκτός επιδόματος πάνω από το 20% των χαμηλοσυνταξιούχων. Όσων η ίδια η κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει! Μιλάμε για απόλυτη κοροϊδία.
Καλούμε το υπουργείο Εργασίας και τον ΕΦΚΑ να σταματήσουν «εδώ και τώρα» τον εμπαιγμό με την υποβολή ενστάσεων. Δεν είναι δυνατόν να βάζετε τους χαμηλοσυνταξιούχους να υποβάλλουν ένσταση για να βρείτε εσείς το δήθεν λάθος σας.
Ζητάμε «εδώ και τώρα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη να επαναφέρει τη διάταξη που είχε ψηφιστεί τον Μάιο του 2019 με τον νόμο 4611 αρθ. 120 που έδινε 13η σύνταξη κάθε Μάιο σε όλους τους συνταξιούχους και τον οποίο κατήργησε επί υπουργίας Βρούτση η κυβέρνηση, παρότι η ίδια το είχε τότε ψηφίσει!! Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προϋπολογίσει και είχε δώσει 1.1δις για την 13η σύνταξη του Μαίου. Τα συγκεκριμένα χρήματα τα έκλεψαν από τους συνταξιούχους καταργώντας τη συγκεκριμένη διάταξη, προκειμένου να πουλήσουν επί της ουσίας την επικουρική σύνταξή μας, για τη δημιουργία του νέου ταμείου (οι συνταξιούχοι έχασαν για το 2020 και το 2021: 2,2δις).
Σας γύρισε μπούμεραγκ κ. Μητσοτάκη το δήθεν κοινωνικό σας πρόσωπο και η ευαισθησία που θέλατε να δείξετε στους χαμηλοσυνταξιούχους και αναπήρους! Δείξατε κοινωνική αναλγησία έναντι των αδυνάτων!
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: