Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Παγκόσμια πρεμιέρα για το πλήρως αυτόνομο τρακτέρ 8R της John Deere

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης τεχνολογίας CES 2022, η John Deere αποκάλυψε ένα πλήρως αυτόνομο τρακτέρ από τη σειρά 8R. Το μηχάνημα διαθέτει σύστημα καθοδήγησης GPS και τις νέες προηγμένες τεχνολογίες, όλα διαθέσιμα για εμπορική κυκλοφορία εντός του 2022.
Φιλοδοξία της John Deere είναι, μεταξύ άλλων, η όσο το δυνατόν ευκολότερη, γρηγορότερη και ασφαλέστερη χρήση σύγχρονου γεωργικού εξοπλισμού που θα βοηθήσει τους παραγωγούς να ξεπεράσουν τωρινά ή μελλοντικά εμπόδια.
Στην έκθεση τεχνολογίας CES 2022 αποκαλύπτει πλήρως το πρώτο της πλήρως αυτόνομο και έτοιμο για εμπορική παραγωγή τρακτέρ της σειράς 8R, αφού, όπως αναφέρεται, «οι αγρότες πρέπει να θρέψουν τον αυξανόμενο πληθυσμό με λιγότερη διαθέσιμη γη και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό και να δουλέψουν με τις μεταβλητές που είναι εγγενείς στη γεωργία, όπως οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες και το κλίμα, οι διακυμάνσεις στην ποιότητα του εδάφους και η παρουσία ζιζανίων και παρασίτων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα του αγρότη να εκμεταλλεύεται τις πιο κρίσιμες περιόδους του έτους. Το αυτόνομο ανοικτοχώραφο 8R διαθέτει έξι ζεύγη καμερών, που επιτρέπουν την ανίχνευση εμποδίων 360 μοιρών και τον υπολογισμό της απόστασης.
Οι εικόνες που απαθανατίζονται από τις κάμερες περνούν μέσα από ένα βαθύ νευρωνικό δίκτυο που ταξινομεί κάθε pixel σε περίπου 100 χιλιοστά του δευτερολέπτου και καθορίζει εάν το μηχάνημα συνεχίζει να κινείται ή σταματά, ανάλογα με το αν εντοπιστεί ένα εμπόδιο.
Παράλληλα, το τρακτέρ ελέγχει συνεχώς τη θέση του σε σχέση με ένα γεωφράχτη, διασφαλίζοντας ότι λειτουργεί με ακρίβεια μικρότερη από μία ίντσα. Για να χρησιμοποιήσουν το αυτόνομο τρακτέρ, οι αγρότες χρειάζεται μόνο να μεταφέρουν το μηχάνημα σε ένα χωράφι και να το διαμορφώσουν για αυτόνομη λειτουργία. Κάνοντας χρήση του John Deere Operations Center Mobile, μπορούν να σύρουν από αριστερά προς τα δεξιά στην οθόνη του έξυπνου κινητού τηλεφώνου για να ξεκινήσουν το μηχάνημα.
Ενώ το μηχάνημα λειτουργεί, ο αγρότης μπορεί να αφήσει το χωράφι για να επικεντρωθεί σε άλλες εργασίες, ενώ παρακολουθεί την κατάσταση του μηχανήματος από την κινητή συσκευή του. Με πολύ απλά βήματα, το John Deere Operations Center Mobile παρέχει πρόσβαση σε ζωντανά βίντεο, εικόνες, δεδομένα και μετρήσεις και επιτρέπει στον αγρότη να προσαρμόζει την ταχύτητα, το βάθος και πολλά άλλα. Σε περίπτωση οποιασδήποτε ανωμαλίας στην ποιότητα της εργασίας ή ζητημάτων «υγείας» του μηχανήματος, οι αγρότες θα ειδοποιούνται εξ αποστάσεως και μπορούν να κάνουν προσαρμογές για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του μηχανήματος.

Βασίλης Σοφός
Πηγή: Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: