Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Έλκε Καρ: Η «κόκκινη» δήμαρχος του Γκρατς που δωρίζει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού της σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη

Η νέα δήμαρχος της πόλης συμμάχησε με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες για να εξασφαλίσει ότι ο δήμος δεν θα «πέσει» στα χέρια της δεξιάς και της ακροδεξιάς.
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 το κομμουνιστικό κόμμα της Αυστρίας KPÖ κατήγαγε μια σπουδαία νίκη στις τοπικές εκλογές στο Γκρατζ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Το 29% που συγκέντρωσε αποτέλεσε έκπληξη σε πολλούς, σε μια πόλη με παραδοσιακά συντηρητικές ηγεσίες.
Η επιτυχία όμως δεν ήρθε από το πουθενά, καθώς το τοπικό KPÖ έχει οικοδομήσει μια σημαντική κοινωνική βάση στο Γκρατς για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, συμμετέχοντας σε αγώνες για κρίσιμα ζητήματα όπως το δικαίωμα στη στέγαση, η στήριξη των ευάλωτων εισοδηματικά πολιτών, τα ζητήματα του περιβάλλοντος και η πρόταση για ένα διαφορετικό μοντέλο αυτοδιαχείρισης των τοπικών θεμάτων.
Οι στόχοι της δημάρχου Έλκε Καρ
Η νέα δήμαρχος της πόλης, Έλκε Καρ, συμμάχησε με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες για να εξασφαλίσει ότι ο δήμος δεν θα «πέσει» στα χέρια της δεξιάς και της ακροδεξιάς. Η ίδια προβάλλει ένα σαφές όραμα με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων, με στόχο να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. «Όπως υπογραμμίσαμε στο πρόγραμμά μας, ήδη από το 2012, πιστεύουμε στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη και θέλουμε κάθε άνθρωπος που ζει και εργάζεται εδώ να μπορεί να ζήσει μια καλή ζωή» τονίζει η Καρ, χωρίς ωστόσο να χάνει τον ρεαλισμό της. «Φυσικά, δεν μπορούμε να τερματίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό μέσα από μία μόνο πόλη, μπορούμε όμως να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο. Και μπορούμε να εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να διαμορφώσουν τις συνθήκες για μια πιο δίκαιη ζωή».
Από την πορεία της Πρωτομαγιάς του 2021 στο Γκρατς / Flickr / KPÖ Bundespartei
Η νέα δημοτική αρχή σκοπεύει να συνεχίσει να επενδύει σε δημόσιες κοινωνικές κατοικίες τα επόμενα χρόνια. «Θα στηρίξουμε το ταμείο εγγύησης ενοικίου, διατηρώντας τις τιμές σε διαχειρίσιμα πλαίσια, ‘ανοίγοντας’ και πάλι την πρόσβαση όλων στις δημόσιες κατοικίες» σημειώνει η Καρ. Η τελευταία δημοτική αρχή στο Γκρατς, ένας συνασπισμός μεταξύ του συντηρητικού ÖVP και του ακροδεξιού Κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ), απαγόρευσε στους πολίτες εκτός ΕΕ να υποβάλλουν αίτηση για δημόσια κατοικία το 2017, μια απόφαση που δημιούργησε μεγάλα προβλήματα, την οποία η νέα αρχή ανατρέπει, επεκτείνοντας παράλληλα την επιδοματική πολιτική.
Κατά τη διάρκεια της ορκομωσίας της τον περασμένο Νοέμβριο
«Η εκπαίδευση και η υγεία είναι δημόσιο αγαθό για όλους»
Η κοινωνική ατζέντα της Έλκε Καρ δεν σταματά όμως εκεί. Συμμαχώντας με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, οι Κομμουνιστές θέλουν να ενισχύσουν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και την εργατική τάξη. «Ξοδέψαμε πολύ καιρό αγωνιζόμενοι για τη λεγόμενη ‘κοινωνική κάρτα’, η οποία δίνει το δικαίωμα στους κατοίκους του Γκρατς με χαμηλό εισόδημα να λαμβάνουν ορισμένα προνόμια, όπως ένα ετήσιο πάσο για τα μέσα μαζικής μεταφοράς με κόστος μόνο 50 ευρώ. Τώρα θέλουμε να επεκτείνουμε το δικαίωμα συμμετοχής στην κοινωνική κάρτα σε όλους τους εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να λάβουν στήριξη όσο το δυνατόν περισσότεροι. Θέλουμε επίσης να μειώσουμε τα δίδακτρα στους παιδικούς σταθμούς της πόλης και όλοι οι νέοι παιδικοί σταθμοί να είναι δημόσιοι».
Ομιλία σε συνέδριο του KPÖ
Ο στήριξη ή επανάκτηση του δημόσιου χαρακτήρα τη εκπαίδευσης και της υγείας βρίσκονται επίσης στο επίκεντρο της νέας ηγεσίας. «Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές ξεπούλησαν τις δημόσιες κατοικίες και επέτρεψαν την κατάληψη των δημόσιων υπηρεσιών από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι όσα χρειάζονται όλοι οι άνθρωποι – η στέγαση, η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη, η ενέργεια – πρέπει να αποτελούν δημόσια περιουσία. Η εγκατάλειψη των δημόσιων αγαθών σε ιδιωτικά συμφέροντα έχει αποδυναμώσει τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα» προσθέτει η δήμαρχος του Γκρατς.
Η Έλκε Καρ δίνει όμως το παράδειγμα και με τις δικές της, προσωπικές επιλογές. Θα δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού της ως δήμαρχος, όπως έκανε σε όλη την πολιτική της πορεία. «Από το 2005, χρονιά που εκλέχθηκα για πρώτη φορά μέλος της δημοτικού συμβουλίου στο Γκρατς, κερδίζω περισσότερα από 6.000 ευρώ το μήνα. Πάντα κρατούσα 1.950 ευρώ και τα υπόλοιπα τα έδινα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Όταν αναλαμβάνεις πολιτικό αξίωμα και ξαφνικά κερδίζεις πολύ περισσότερα από ό,τι πριν, είναι εύκολο να χάσεις την επαφή με εκείνους που δεν κερδίζουν τόσα πολλά. Ήδη έχω καταφέρει να δώσω σχεδόν 900.000 ευρώ σε άλλους ανθρώπους. Και τώρα θα μπορώ να δίνω περισσότερα κάθε μήνα, επειδή θα κερδίζω πολύ περισσότερα ως δήμαρχος».

Δημήτρης Ραπίδης
Πηγή: rosa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: