Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ: Οι λογαριασμοί δεν πληρώνονται με διαγγέλματα και κούφια συνθήματα

Πώς αποδομεί τα μέτρα στήριξης για τον Ιανουάριο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. «Δεν είναι αληθής η επιδότηση του 50% για τις μη οικιακές καταναλώσεις». ΚΙΝΑΛ: Τελευταία ευκαιρία για τη χώρα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.
“Μαζί με το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στο Μαξίμου… ξεστολίζουν και τη βιτρίνα της δήθεν ήπιας ακρίβειας που διακοσμεί εδώ και εβδομάδες ο Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς η πραγματικότητα νίκησε την προπαγάνδα”.
Με αυτή τη φράση αρμόδιο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε τις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για την επιδότηση της ακρίβειας, εξηγώντας ότι αυτές έγιναν λόγω της πίεσης που ασκούν στην κυβέρνηση οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος/θέρμανσης, χωρίς ωστόσο να τους “ελαφρύνουν” ούτε να λαμβάνουν κάποια μέριμνα για το περίφημο “καλάθι της νοικοκυράς”.
Όπως επισήμαναν δημοσίως οι αρμόδιοι τομεάρχες, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, “ο κ. Μητσοτάκης δεν ανέφερε ούτε ένα μέτρο για τον έλεγχο της αγοράς, τη μείωση των τιμών, την αντιμετώπιση της χειραγώγησης τιμών και της αισχροκέρδειας για την οποία τον κατηγορεί ανοικτά πλέον η ελληνική βιομηχανία”.
Πέραν τούτου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει ότι τα μέτρα αφορούν μόνο στην κατανάλωση Ιανουαρίου, χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για τους τριπλάσιους λογαριασμούς των καταναλώσεων Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου.
Δεδομένου δε, ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής που θα εφαρμοστεί τον Ιανουάριο θα είναι μεγαλύτερη, οι δύο τομεάρχες εξηγούν πώς θα αποτυπωθεί αυτό στους λογαριασμούς γι΄αυτό τον μήνα: “Για ένα νοικοκυριό που κατορθώνει να καταναλώσει τον Ιανουάριο μόνο 300 kWh, η χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής εφόσον ο πάροχος είναι η ΔΕΗΔΕΗ -0,66%, θα είναι 70 ευρώ ενώ το Δεκέμβριο ήταν 67,4 ευρώ. Όμως, η μέση επιδότηση μειώνεται για τον Ιανουάριο στα 42 ευρώ, ενώ το Δεκέμβριο ήταν 49,5 ευρώ. Άρα ήδη από τις σημερινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη-Σκρέκα προκύπτει επιπλέον επιβάρυνση 10 ευρώ/μήνα. Για κατανάλωση άνω των 300 kWh φυσικά δεν ανακοινώθηκε τίποτα, ούτε καν οι ισχύουσες εκπτώσεις της ΔΕΗΔΕΗ -0,66%”.
Ειδικά για τις αυξήσεις σε επαγγελματίες, αγρότες και, γενικά, μη οικιακές καταναλώσεις, επισημαίνουν ότι η επιδότηση του 50% δεν είναι αληθής: “Η μηνιαία επιδότηση των 65 ευρώ/MWh καλύπτει ΜΟΝΟ το 28% της ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗΔΕΗ -0,66% για τον Ιανουάριο, που ανέρχεται σε 232,19 ευρώ. Για ποιο λόγο τόση παραπληροφόρηση για τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες. Δεν ξέρει η κυβέρνηση ότι το ψέμα της θα αποκαλυφθεί στους λογαριασμούς που θα έρθουν; Ή δεν έχει τη δυνατότητα απλών υπολογισμών;”.
Πλιάτσικο ή πολιτική αλλαγή
Σημειώνεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση “σηκώνει” εδώ και πολλές εβδομάδες το θέμα της ακρίβειας, μιλώντας για τη διπλή κρίση που βιώνει η κοινωνία (μαζί με την πανδημία).
Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, σε παρέμβαση λίγο πριν από τις γιορτές, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι “κάνει τον τροχονόμο στα καρτέλ” και αρνείται να πάρει πραγματικά μέτρα ανακούφισης (μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή ικανή αύξηση του κατώτατους μισθού) όπως κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
“Δεν αρκεί να λες ότι το πρόβλημα της ενέργειας είναι πανευρωπαϊκό, πρέπει να κάνεις κάτι, αλλιώς ποιος είναι ο ρόλος μίας κυβέρνησης;”, παρατήρησε.
Στην χθεσινή παρέμβασή τους οι δύο τομεάρχες αφού κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι “έχει επιλέξει ως βασική στρατηγική το πλιάτσικο στους ενεργειακούς φορείς”, συνέδεσαν τη λύση με την αλλαγή κυβέρνησης.
“Το αυξημένο ενεργειακό κόστος απειλεί πλέον όλη την κοινωνία και την οικονομία. Και ο υπεύθυνος για όλα τα χαράτσια στην ενέργεια είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Οι λογαριασμοί δεν πληρώνονται με διαγγέλματα στην τηλεόραση και κούφια συνθήματα. Απαιτείται άμεσα αλλαγή πολιτικής και κυβέρνησης. Κάθε μέρα που περνάει είναι ήδη αργά. Η ζημιά που κάνει η κυβέρνηση ΝΔ στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι ήδη ανεπανόρθωτη”, τόνισαν χαρακτηριστικά.

Μαρίνα Μάνη
Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: