Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Περιστρεφόμενες πόρτες ασφαλείας στα ΑΕΙ, αντί στήριξης των ακαδημαϊκών αναγκών

Η ΑΜΚΕ «Αιγέας» του εφοπλιστή Μαρτίνου είναι ο μεγάλος χορηγός των τουρνικέ που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια, με το ΑΠΘ να... πρωτοπορεί ξανά στα αστυνομικά μέτρα, αφού πρώτο αποδέχτηκε τη δωρεά 174.492 ευρώ.
Κυβερνητικοί σχεδιασμοί και επιχειρηματικά προτάγματα βρίσκονται σε… περιστρεφόμενη πόρτα ασφαλείας. Αλλη μια απόδειξη ότι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Εργου «Αιγέας», που συστάθηκε από τον Αθανάσιο και τη Μαρίνα Μαρτίνου, είναι ο μεγάλος χορηγός των τουρνικέ που σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια, με το Αριστοτέλειο να… πρωτοπορεί ξανά στα αστυνομικά μέτρα αφού πρώτο αποδέχτηκε τη δωρεά 174.492 ευρώ.
Το μυστήριο που στήθηκε στο τέλος του περασμένου χρόνου για το όνομα του χορηγού μετά τη γνωστοποίηση της δωρεάς –συνολικά 752.432,76 ευρώ, από τα οποία το Πανεπιστήμιο Πειραιώς λαμβάνει 117.215,96 ευρώ, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 220.418 ευρώ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών 260.257 ευρώ– για πολλούς ήταν ακατανόητο. Ποιος ο λόγος ένας χορηγός –που «διευκόλυνε» μάλιστα την κυβέρνηση, όπως γράφτηκε, για να… μην μπει σε «περιπέτειες» διαγωνισμών που θα καθυστερούσαν την προμήθεια– να μη διαφημίζεται για τη δωρεά που έκανε;
Οπως καθίσταται σαφές από την ΚΥΑ που υπογράφηκε στις 27/12/2021 σχετικά με την αποδοχή της δωρεάς για το ΑΠΘ όπως αυτή δημοσιεύτηκε στη «Διαύγεια» (https://diavgeia.gov.gr/doc/6ΔΡΝ46ΜΤΛΗ-Ι4Ρ), η εταιρεία που έκανε τη δωρεά είναι η «Αιγέας» που ανήκει στην εφοπλιστική οικογένεια Μαρτίνου. Μάλιστα ο Αθανάσιος Μαρτίνος από τον Οκτώβριο του 2019 είναι πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους ενώ και η κόρη του, Γεωργία Μαρτίνου, βουλευτής της Ν.Δ. στην περιφέρεια Α΄ Ανατολικής Αττικής.
Οπως προκύπτει από την ΚΥΑ, το ΑΠΘ είχε ενημερώσει για τη δωρεά από τον περασμένο Αύγουστο (25/8/2021) ενώ τρεις μήνες αργότερα (4/11/2021) είχε υπογραφεί και η σύμβαση δωρεάς. Θυμίζουμε ότι η λειτουργία τουρνικέ –περιστρεφόμενος μεταλλικός μηχανισμός που γνωρίζουμε σε εισόδους τραπεζών και εταιρειών– είχε ανακοινωθεί παράλληλα με τη λειτουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, θέματα που για τις περισσότερες φοιτητικές παρατάξεις αποτελούν «αιτία πολέμου».
Ηδη καταγράφονται αντιδράσεις που αναμένεται να λάβουν διαστάσεις τις επόμενες μέρες. Με ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) αναφέρει ότι «η συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά άγχη και τα προβλήματα των φοιτητών!» και καταγγέλλει πως «για άλλη μία φορά η κυβέρνηση βρίσκει χρήμα και χρόνο για να χτυπήσει τα δικαιώματα και τους αγώνες μας και όχι για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών!».
Το θέμα τέθηκε από καθηγητές και στον ηλεκτρονικό διάλογο του ΑΠΘ όπου σχολιάζεται πως «είναι πολύ κρίμα η ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ, η οποία φαίνεται ότι έχει πλούσια φιλανθρωπική δραστηριότητα, να μην προσφερθεί να χρηματοδοτήσει έστω τις μεγάλες και πραγματικές ακαδημαϊκές ανάγκες των Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα: υποτροφίες για φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, ερευνητικά προγράμματα για καθηγητές και ερευνητές, υποδομές και εξοπλισμό, φοιτητικές εστίες, και τόσα άλλα που λείπουν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αντίθετα όμως, εκθέτοντας την υστεροφημία της, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την αστυνόμευση στα Πανεπιστήμια που έχουν ξεσηκώσει το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας».
Ζητούν ακόμη από τις πρυτανικές αρχές να ενημερώσουν «πόσα και σε ποιους συγκεκριμένους χώρους σκοπεύουν να εγκαταστήσουν τα τουρνικέ, ποια μέριμνα έχει ληφθεί για την ασφάλεια του προσωπικού και των φοιτητών στους χώρους εγκατάστασης των τουρνικέ με την πρόβλεψη ελεύθερων από εμπόδια εξόδων κινδύνου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και άμεσης εκκένωσης των χώρων (π.χ. σε περιπτώσεις φωτιάς ή σεισμού)». Οπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν, η πρυτανεία του ΑΠΘ «δεν έχει διδαχτεί από τα λάθη της» και «σκοπεύουν να μετατρέψουν πάλι το ΑΠΘ σε πεδίο δοκιμής και εφαρμογής των αντιδραστικών πολιτικών της Ν.Δ. για τα Πανεπιστήμια, που θα ξεσηκώσει φοιτητές και προσωπικό διαταράσσοντας την εκπαιδευτική διαδικασία».

Απόστολος Λυκεσάς
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: