Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Δικαίωση για τρεις εργαζόμενους ΑμεΑ της ΔΕΥΑ Πέλλας που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη

Όταν η δικαιοσύνη βγάζει γρήγορα αποφάσεις, ειδικά όταν πρόκειται για ένα ζήτημα που πήρε αυτοδιοικητικά πολιτική διάσταση, τότε και η εξέλιξη που υπάρχει είναι ανάλογη, για να κλείσει ένα ζήτημα. Κάπως έτσι διαμορφώθηκε η υπόθεση που είδαμε πριν από δύο εβδομάδες με ρεπορτάζ, εδώ, στην ΠΕΛΛΑNEWS, με εργαζόμενους της επιχείρησης Ύδρευσης του Δήμου Πέλλας να προσφεύγουν δικαστικά, για να διεκδικήσουν τις θέσεις που είχαν μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ στη ΔΕΥΑ, με αιτία της κάλυψης «πάγιων και διαρκών αναγκών». Με ένα σημαντικό στοιχείο. Επρόκειτο για εργαζόμενους οι οποίοι ανήκουν στην ειδική κατηγορία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, για τους οποίους, σύμφωνα και με την απόφαση του δικαστηρίου, εμπίπτουν σε εξαιρέσεις που ισχύουν για άλλες κατηγορίες, σε παρόμοιες περιπτώσεις. Άλλωστε, η απόφαση, όπου δύο εκ των σημαντικότερων σημείων της δημοσιεύει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα η ΠΕΛΛΑNEWS, αναφέρει ξεκάθαρα τι ισχύει και τι έλαβε υπόψη της για την τελική της απόφαση, που ουσιαστικά σημαίνει τη δικαίωση των εργαζομένων με την επιλογή τους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας αυτό που πίστευαν ως δίκαιο.
Αυτό είναι το κοινωνικό/εργασιακό κομμάτι βέβαια, καθώς υπήρξε και το πολιτικό, όπως σημειώναμε και στο ρεπορτάζ που είχαμε καταγράψει και συγκεκριμένα τη σύγκρουση μεταξύ του πρώην Αντιδημάρχου Οικονομικών, δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Φωκά και την δημοτική σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης Αναστασία Δαρδανελιώτη. Η ισχυρή διένεξη υπήρξε λόγω του ότι η κ Δαρδανελιώτη, λειτουργώντας με την «ηθική που διαθέτει», παρευρέθηκε στη δίκη με υπερασπιστική γραμμή στους εργαζόμενους, κάτι που ο κ. Φωκάς είδε ως «δικονομικά ανεπίτρεπτες και πολιτικά ανήθικες, καθώς έτσι λειτούργησε εις βάρος της επιχείρησης, φέροντας την με επιβάρυνση 60.000 ευρώ». «Θα το ξαναέκανα, ειδικά όταν πρόκειται για εργαζόμενους με ειδικές ανάγκες», σημείωσε η κ. Δαρδανελιώτη.
Μετά την απόφαση, η οποία κάποιες μέρες από την έκδοση της έγινε αντιληπτή από την ΠΕΛΛΑNEWS και μετά απ’ όσα έγιναν απευθύνθηκε στη δημοτική σύμβουλο που ενεπλάκη με την επιλογή της, παρότι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΠ, να πάει ως μάρτυρας υπεράσπισης των εργαζομένων στο δικαστήριο που έγινε.
Ένα σημείο "αιχμής" της απόφασης.
Ακόμη ένα σημείο σημαντικό της απόφασης.
«Δεν πρέπει να χάνονται θέσεις εργασίας»
«Ένα παιχνίδι λήγει, όταν ο διαιτητής σφυρίξει τη λήξη του. Με την ποδοσφαιρική αυτή άποψη, θα εκφράσω από τη μία την ικανοποίηση μου για την απόφαση του δικαστηρίου, από την άλλη θα εκφράσω τη θλίψη μου και εμμέσως την απάντηση μου στον συνάδελφο, δημοτικό σύμβουλο Ιωάννη Φωκά, όσον αφορά το θέμα των εργαζομένων της ΔΕΥΑΠ(οι οποίοι ανήκουν στην ειδική κατηγορία των ατόμων με ειδικές ικανότητες), οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, για να δικαιωθούν όσον αφορά την εργασία τους στην επιχείρηση, μετά από τη λήξη των συμβάσεων τους και ενώ θα μπορούσε να ακολουθηθεί άλλη οδός.
Νιώθω δικαιωμένη, πρωτίστως γιατί δικαιώθηκαν οι εργαζόμενοι και δευτερευόντως γιατί επέλεξα να τους υπερασπιστώ στη δικαστική αίθουσα, ως δημοτική σύμβουλος που οι πολίτες με εξέλεξαν για να υπηρετώ το δίκαιο και τα συμφέροντα τους. Άλλωστε, ως απάντηση στην επίθεση, αήθη όπως αποδείχτηκε, από τον κ. Φωκά, είπα μεταξύ άλλων ότι, όχι μόνο τους υπερασπίστηκα γιατί αυτό ήταν το δίκαιο, αλλά και σε κάθε άλλη περίπτωση θα έκανα το ίδιο», σημείωσε η κ. Δαρδανελιώτη σε δήλωση της στην ΠΕΛΛΑNEWS.
«Στη δύσκολη περίοδο που ζούμε, δεν κοιτάμε να «πεταχτούν» στον δρόμο εργαζόμενοι, τη στιγμή που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μάλιστα, δεν κοιτάμε πως θα παύσουν θέσεις εργασίας, αλλά πως θα διατηρηθούν και πως θα δημιουργηθούν νέες. Αν ο κ. Φωκάς δεν νιώθει, κατά πως φάνηκε τελικώς επαναλαμβάνω, τις συνθήκες διαβίωσης σήμερα και την ανάγκη δουλειάς από τον κόσμο, τότε μάλλον σίγουρα ζει σε άλλη χώρα.
Την επόμενη φορά, εάν υπάρξει φυσικά γιατί πλέον πολλοί θα πρέπει να είναι προσεκτικότεροι στο μέλλον, ας σκεφτούμε με γνώμονα το συμφέρον του κάθε πολίτη, εργαζόμενου, δημότη και όχι στο πως θα γλιτώσουμε κάποιες χιλιάδες ευρώ, οι οποίες αποδίδονται στην επιχείρηση τόσο από τον ίδιο τον κόσμο που πληρώνει, όσο και από την απόδοση της επιχείρησης, όταν κάθε εργαζόμενος βρίσκεται στη θέση του και δεν αφήνουμε το τέλος της σύμβασης του να σημάνει και την αποδυνάμωση της επιχείρησης από τις ανάγκες της», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Δαρδανελιώτη.

του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου
*από την έντυπη ΠΕΛΛΑNEWS που κυκλοφορεί (5/1/2022).

Δεν υπάρχουν σχόλια: