Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Στείλε φτηνό πετρέλαιο, σύντροφε Μαδούρο…

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για την προσέγγιση ΗΠΑ-Βενεζουέλας με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την βιασύνη της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό.
Κανονικά σήμερα θα έπρεπε να γράψουμε για τον πρόεδρο της Ουκρανίας, που «τα έχει πάρει» με το ΝΑΤΟ, επειδή δεν εντάσσει τη χώρα του στους κόλπους του. Βεβαίως, καλά κάνει το ΝΑΤΟ που δεν κηρύσσει απαγορευμένη ζώνη τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, διότι έτσι θα ρίσκαρε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά ένα δίκιο το έχει ο δύσμοιρος Ζελένσκι. Τον παραμύθιασαν οι Δυτικοί με τις υποσχέσεις τους, εκείνος τις πίστεψε και άρχισε να λέει χοντράδες, νομίζοντας ότι ο Πούτιν θα έκανε ότι δεν άκουγε.
Κανονικά θα έπρεπε να γράψουμε για τον Τσαβούσογλου, ο οποίος θα φιλοξενήσει αύριο τους συναδέλφους του των δύο εμπολέμων. Ναι, ο Ρώσος Λαβρόφ και ο Ουκρανός Κουλέμπα δεν θα πάνε στην (ουδέτερη) Γενεύη της Ελβετίας για να συζητήσουν. Θα πάνε στην Αττάλεια της, κατά τα άλλα, «απομονωμένης» Τουρκίας. Η οποία και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καταδικάζει και δεν επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν σπεύδει να γίνει εχθρική χώρα προς τη Ρωσία, όπως έσπευσε η Ελλάδα με «προσωπική» απόφαση του πρωθυπουργού.
Αλλά ας τα αφήσουμε για σήμερα αυτά. Και ας γράψουμε για δύο «παρεπόμενα» του πολέμου γεγονότα, που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων στη Δύση και, φυσικά, με τη δική μας.
Εντάξει, την ώρα που άνθρωποι σκοτώνονται ή δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να φύγουν από τις πολιορκημένες πόλεις, φαίνεται πολυτέλεια εμείς να κοιτάζουμε την τιμή του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τι να κάνουμε, όμως, που αυτός θα είναι ο εφιάλτης μας από εδώ και πέρα; Όποιος έχει πάρει τον τελευταίο μήνα λογαριασμούς ρεύματος και αερίου έχει καταλάβει τι θα ακολουθήσει. Κι αν δεν έχει καταλάβει, μας προϊδέασε ο Αδωνις (ναι, ο Αδωνις είναι αρμόδιος για τον τιμάριθμο υπουργός). Αν οι Ευρωπαίοι ακολουθήσουν τους Αμερικανούς και απαγορεύσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, θα κλάψουνε μανούλες. Φυσικά, οι Αμερικανοί δεν θα πάθουν τίποτα, έχουν δική τους παραγωγή και αποθέματα.
Κι αν δεν είχαν, θα έβρισκαν. Ας είναι καλά ο… Μαδούρο! Ναι, καλά διαβάσατε. Ο «δικτάτορας»-έτσι δεν τον έλεγαν;- της Βενεζουέλας σε λίγο μπορεί να κληθεί και στο Λευκό Οίκο. Διότι η χώρα του έχει πολύ πετρέλαιο. Και ήδη αμερικανική αντιπροσωπεία πήγε εκεί και είχαν «εγκάρδιες συνομιλίες».
Πολύ κλάμα βλέπω να πέφτει στην Αθήνα. Αλήθεια, πού να βρίσκεται εκείνος ο Γκουαϊδό, που είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της Βενεζουέλας και τον είχε αναγνωρίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Αραγε, τώρα που ο Μπάιντεν τρέχει στον Μαδούρο, ο ημέτερος Κυριάκος θα κάνει την καρδιά του πέτρα και θα ζητήσει συγγνώμη από όσους οι δικοί του λοιδορούσαν ως «μαδουραίους»;
Πάντως, καλού κακού ας ετοιμάζουν καμιά αντιπροσωπεία για το Καράκας. Επικεφαλής να είναι o Αδωνις. Είναι ο καταλληλότερος να τουμπάρει τον σύντροφο Μαδούρο, για να μας στείλει φθηνό πετρέλαιο. Και να σκάσουν από το κακό τους οι «μαδουραίοι» του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν κατάφεραν να το φέρουν το 2015.
Εχουν και την ιλαρή πλευρά τους όλα αυτά. Αλλά επιβεβαιώνουν ότι τα εθνικά συμφέροντα κάθε χώρας είναι πάνω απ’ όλα. Μακάρι να μη χρειαστεί να το συνειδητοποιήσουμε, για άλλη μια φορά, κατά τραγικό τρόπο με αφορμή αυτήν την κρίση.

Γιώργος Καρελιάς
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: