Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Ο ύπνος θρέφει

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου των ΗΠΑ και η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου συνιστούν στους εφήβους να κοιμούνται μέχρι και 10 ώρες κάθε βράδυ.
Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τους εφήβους. Ο καλής ποιότητας ύπνος. Επηρεάζει τη σωματική υγεία, τη συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη και τη σχολική επίδοση.
Το πιθανότερο είναι να περάσετε το ένα τρίτο της ζωής σας αποκοιμισμένοι. Επομένως πάρτε το απόφαση γιατί κατά τη διάρκεια της εφηβείας συμβαίνουν τόσο πολλές απότομες αναπτυξιακές αλλαγές που ο ύπνος αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Ωφελεί την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, γεγονός που ενισχύει το εύρος της προσοχής και βελτιώνει τη μνήμη και τις γνωστικές ικανότητες. Ο επαρκής ύπνος υποστηρίζει επίσης τη φυσική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εφηβείας.
Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι για να λειτουργείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο χρειάζεστε πολλές ώρες ύπνου κάθε μέρα. Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Υπνου συστήνει 8 με 10 ώρες ύπνου ανά 24ωρο στους εφήβους. Αυτός είναι περισσότερος ύπνος από ό,τι χρειαζόσασταν πριν από την εφηβεία και περισσότερος απ’ ό,τι θα χρειαστείτε όταν θα είστε ενήλικες.
Η στέρηση του ύπνου, από την άλλη πλευρά, οδηγεί σε υπνηλία, έλλειψη προσοχής και επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις. Ο ανεπαρκής ύπνος στους εφήβους έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και προβλημάτων συμπεριφοράς, καθώς και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και υπέρτασης. Εχει επίσης αποδειχτεί ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αθλητικές επιδόσεις.
Το Εθνικό Ιδρυμα Υπνου των ΗΠΑ και η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Υπνου συνιστούν στους εφήβους να κοιμούνται μέχρι και 10 ώρες κάθε βράδυ για να διατηρούν την καλή τους υγεία. Ωστόσο, οι περισσότεροι έφηβοι κοιμούνται πολύ λιγότερο από τις συνιστώμενες ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη φυσική μετατόπιση του κιρκάδιου ρυθμού τους, η οποία τους δυσκολεύει να κοιμηθούν πριν από τις 11 το βράδυ.
Εχουν τη φυσική τάση να ξενυχτούν αργά το βράδυ και να κοιμούνται περισσότερο το πρωί. Αλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στα προβλήματα ύπνου είναι η πολύ πρωινή έναρξη στο σχολείο, ο μεγάλος φόρτος εργασίας από εξωσχολικές και σχολικές εργασίες, οι δυσανάλογες εξωσχολικές δραστηριότητες, η πολυάσχολη κοινωνική ζωή και η υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.
Οι έφηβοι μπορεί να καταλήγουν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά το βράδυ για να χωρέσουν πολλές από αυτές τις εργασίες ή να κάνουν παρέα με φίλους το βράδυ κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων, και όλα αυτά μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα να στερούνται τον ύπνο.
Συμβουλές για όνειρα γλυκά
Βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι ήσυχο, σκοτεινό, χαλαρωτικό και σε άνετη θερμοκρασία. Ισως σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε καταπραϋντικά αρωματικά έλαια, όπως είναι η λεβάντα, το χαμομήλι, το περγαμόντο κ.λπ.
Να είστε συνεπείς. Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε πρωί, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων. Ετσι το σώμα και το μυαλό σας θα γνωρίζουν πότε πρέπει να ετοιμαστούν για να ηρεμήσουν.
Αποφύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα, την καφεΐνη και το αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Ενα γεμάτο στομάχι μπορεί να είναι άβολο και να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου σας.
Να έχετε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν από τον ύπνο και να αποφεύγετε δραστηριότητες που κρατούν το μυαλό σας απασχολημένο, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, η χρήση τηλεφώνου ή τα βιντεοπαιχνίδια. Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, από το δωμάτιό σας.
Ενα μπάνιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε τόσο το μυαλό όσο και το σώμα.
Αν είστε ανήσυχη/ος, δοκιμάστε να γράψετε λίστες με τις εργασίες της επόμενης ημέρας. Μόλις οι εργασίες σας είναι στο χαρτί -ή στο τηλέφωνό σας- θα είναι λιγότερο πιθανό να καταλάβουν το μυαλό σας και να σας κρατήσουν ξύπνιους.
Ασκηθείτε. Το να είστε σωματικά δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα τη νύχτα. Οι απλές ασκήσεις αναπνοής ή λίγη γιόγκα λίγο πριν πέσετε για ύπνο είναι επίσης χρήσιμες.
Ακόμα δεν μπορείτε να κοιμηθείτε; Μην ανησυχείτε. Απλά προσπαθήστε να κρατήσετε τις σκέψεις σας θετικές και επικεντρωθείτε σε ένα ή δυο πράγματα που σας έφεραν χαρά ή ηρεμία κατά τη διάρκεια της ημέρας
▶ 72,7% των εφήβων δεν κοιμάται αρκετά τις σχολικές νύχτες
▶ Οι περισσότεροι έφηβοι κοιμούνται μόλις 6,5 - 7,5 ώρες κάθε βράδυ
▶ Στην προεφηβεία χρειάζονται 9-12 ώρες ύπνου, ενώ στην εφηβεία 8-10 ώρες ύπνου κάθε 24ωρο
▶ Οι έφηβοι 13-16 χρόνων θα πρέπει να είναι στο κρεβάτι τους από τις 10 μ.μ.
 
Ντάνι Βέργου
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: