Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Συνεχίζουν μέχρι 13 Μαΐου την αποχή από τις δίκες με τον νέο Π.Κ. οι δικηγόροι

Τον αγώνα τους με μέσο την αποχή από τις δίκες α’ βαθμού για τις υποθέσεις που εμπίπτουν στον νέο νόμο της κυβέρνησης περί «συμμοριών» κλιμακώνουν οι δικηγόροι όλης της χώρας, καθώς ανακοίνωσαν ότι με απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων παρατείνουν τη δικαστική αποχή, που αποφάσισαν στις 2 Απριλίου, έως τις 13 Μαΐου.
Όπως αναφέρεται «η Συντονιστική Επιτροπή, στο πλαίσιο της από 2.4.2022 απόφασης της Ολομέλειας για την κατάργηση άλλως τροποποίηση της παρ. 6 του άρθρου 187 ΠΚ, αποφάσισε να εισηγηθεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας τη συνέχιση της στοχευμένης αποχής των μελών τους από ποινικές δίκες πρώτου βαθμού, στις οποίες υπάρχει κατηγορία για παράβαση του άρθρου 187 ΠΚ, πλημμεληματικού ή κακουργηματικού χαρακτήρα, μέχρι και 13.5.2022. Εξαιρούνται παραγραφές και υποθέσεις, όπου συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης».
Οι δικηγόροι καταγγέλλουν «ανεπιεικείς» καταστάσεις σε ό,τι αφορά στις υποθέσεις που περιλαμβάνουν αδικήματα που εμπίπτουν στο άρθρο περί «εγκληματικής οργάνωσης» και, ως εκ τούτου, ζητούν την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 187ΠΚ παρ. 6 που στέλνει στις φυλακές- υποχρεωτικά αφού απαγορεύεται η αναστολή ποινής- τους κατηγορουμένους ακόμα και μικροαδικημάτων (πλημμελημάτων) εφόσον αυτά τελούνται από «ομάδα» δραστών.
Σημειώνεται ότι η διάταξη αυτή –ως δικονομική- περιλαμβάνεται στον προσφάτως ψηφισμένο αθλητικό νόμο και έχει αναδρομική ισχύ και για εκκρεμείς υποθέσεις, με αποτέλεσμα να καταλήγουν πίσω από τα κάγκελα των φυλακών «μικροεγκληματίες» τη στιγμή που κυκλοφορούν ελεύθεροι με αναστολή άλλοι δράστες με πολύ σοβαρότερα αδικήματα. Υπό αυτό το πρίσμα διαμορφώνεται ένα τυφλό και άδικο καθεστώς με σαφείς επιπτώσεις για συγκεκριμένες μερίδες του πληθυσμού, όπως για παράδειγμα μια μικροπαρέα ενηλίκων ή και ανηλίκων που διαπράττει ένα αδίκημα, π.χ. σπάσιμο μιας τζαμαρίας ή κλοπή ενός κινητού, η οποία από εδώ και στο εξής θα δικάζεται με επιβαρυντική διάταξη (αρ. 187) ως εγκληματική συμμορία.
Στο μεταξύ οι κατηγορούμενοι θα καταδικάζονται υποχρεωτικά με φυλάκιση χωρίς εναλλακτική έκτιση ποινής, χωρίς δικαίωμα αναστολής στην έφεση και με τα χέρια των δικαστών δεμένα στο ακραία τιμωρητικό/εκδικητικό μονοπάτι που επιθυμεί η κυβέρνηση.
Δυστυχώς, η κοντόφθαλμη πολιτική των αρίστων και το τρομοκρατικό κλίμα των ΜΜΕ που συνεχώς τροφοδοτεί τον ακραίο λαϊκισμό των πολιτών πυροδοτεί νέα έξαρση της εγκληματικότητας και αυτό θα φανεί γρήγορα. Την ίδια ώρα, οι «διάσημες» και ισχυρές εγκληματικές οργανώσεις θα αλωνίζουν πάντα με άνεση εντός και εκτός φυλακών, ενώ το αίσθημα δικαίου των πολιτών θα καταρρακώνεται όλο και περισσότερο.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: