Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Μεσοσταθμικά 66,6 ευρώ για όλο το εξάμηνο τα μέτρα που ετοίμαζε «πυρετωδώς» ο Μητσοτάκης

Για τους επόμενους δύο μήνες «οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να παθαίνουν ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς και η κυβέρνηση θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, όπως κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2021», λένε στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Από την αντιπολίτευση χαρακτηρίζεται «περίτρανα ψευδής» η δέσμευση του του πρωθυπουργού πως θα υπήρχε κάλυψη του 80% των αυξήσεων. Αντίδραση από κοινοβουλευτική ομάδα και Αλέξη Τσίπρα.
Για «επικοινωνιακή “φούσκα”» κάνουν λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με την κοινοβουλευτική ομάδα να στρέφει ξανά τα βέλη της προς την την κυβέρνηση, αυτή τη φορά για τα μέτρα που ανακοίνωσε εχθές ο πρωθυπουργός και τα οποία εξειδίκευσαν σήμερα τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.
Η εξειδίκευση των μέτρων του νέου «Εθνικού Προγράμματος Στήριξης» για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα - που εξήγγειλε χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης - έγινε σήμερα, Παρασκευή, το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπ. Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, τον αναπλ. υπ. Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη ΓΓ Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Ευθύς εξαρχής η αντιπολίτευση διατύπωσε τις διαφωνίες της, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει πως η κυβέρνηση σήμερα κοστολογεί το μέτρο στα 280 εκ. ευρώ για 4,2 εκ. καταναλωτές, εκφράζοντας φόβους για τεράστιες αποκλίσεις από το όριο των 600 ευρώ που ανακοινώθηκε χθες. «Όποιος κάνει τη διαίρεση καταλαβαίνει το μέγεθος της πολιτικής απάτης που θα αποκαλυφθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
Μάλιστα, η τομεάρχης Οικονομικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, επιχείρησε να εξειδικεύσει τους λόγους της έντονης ανησυχίας για το τελικό ύψος των επιστροφών που θα δουν οι πολίτες τελικά στον λογαριασμό του. «280 εκατομμύρια θα δώσει η κυβέρνηση ως αναδρομική αποζημίωση 6 μηνών για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά. 280 εκατομμύρια σε 4,2 εκατομμύρια καταναλωτές. Μεσοσταθμική αποζημίωση 66 ευρώ για ολόκληρο το εξάμηνο ή αλλιώς 11 ολόκληρα ευρώ το μήνα», καταγγέλλει δηλαδή η Έφη Αχτσιόγλου.
 
Σε κοινή δήλωση των αρμόδιων τομεαρχών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Έφης Αχτσιόγλου και Σωκράτη Φάμελλου αναφέρεται πως για τους επόμενους δύο μήνες «οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να παθαίνουν ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς και η κυβέρνηση θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, όπως κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2021». Στην ίδια δήλωση χαρακτηρίζεται «περίτρανα ψευδής» η δέσμευση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι «θα υπήρχε κάλυψη του 80% των αυξήσεων».
«Η κυβέρνηση αρνείται την επιβολή μέτρων για την αισχροκέρδεια και διατηρεί τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη»
Η δήλωση των τομεαρχών αναφέρει:
Οι σημερινές δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και το χθεσινό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, συνιστούν ξεκάθαρη ομολογία ότι επί 9 μήνες τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υφίστανται μία ακραία λεηλασία του εισοδήματός τους με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης.
Εκτός από την κυνική αυτή ομολογία, τα όσα ανακοινώθηκαν αποτελούν συνέχιση της πολιτικής που στηρίζει και επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών παραγωγής ενέργειας, τροφοδοτώντας τα υπερκέρδη τους από την τσέπη των πολιτών, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Η αναδρομική αποζημίωση των οικιακών καταναλωτών για το διάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου, που με στόμφο και “όριο τα 600 ευρώ” ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, αποδεικνύεται μία επικοινωνιακή “φούσκα”, καθώς για 4,2 εκατ. καταναλωτές διατίθενται 280.000.000, δηλαδή μεσοσταθμικά 66,6 ευρώ για όλο το εξάμηνο.
Παράλληλα, για τους επόμενους δύο μήνες οι καταναλωτές θα εξακολουθούν να παθαίνουν ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς και η κυβέρνηση θα επιδοτεί την αισχροκέρδεια, όπως κάνει από τον Σεπτέμβριο του 2021. Επιβεβαιώθηκε εξάλλου περίτρανα η ψευδής δέσμευση του κ Μητσοτάκη ότι θα υπήρχε κάλυψη του 80% των αυξήσεων.
Ακόμα, όμως, και στις ανακοινωθείσες επιδοτήσεις υπάρχουν πολλά κενά όσον αφορά τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τους αγρότες, τις ΔΕΥΑ και Δήμους.
Ο θολός μηχανισμός για τη χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, που παραπέμπεται για τον Ιούλιο, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά χτύπημα του προβλήματος στη ρίζα του, αλλά επιβεβαιώνει το πάρτι σε βάρος της κοινωνίας που έχει στήσει εδώ και 9 μήνες η κυβέρνηση.
Τίποτα νέο δεν ειπώθηκε για τον υπολογισμό και τη φορολόγηση των υπερκερδών, που συνεχίζουν να σωρεύονται ενώ ο κ. Μητσοτάκης ακόμη τα αναζητά.
Καμία παρέμβαση δεν υπάρχει για το γενικευμένο και σαρωτικό κύμα ακρίβειας σε τρόφιμα και βασικά αγαθά. Καμία παρέμβαση δεν ανακοινώθηκε για την αναστολή των ρευματοκοπών στους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής του κ. Μητσοτάκη.
Η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά αρνείται την άμεση επιβολή μέτρων για την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, την εφαρμογή του μοντέλου της Ιβηρικής και διατηρεί για τους επόμενους μήνες τη ληστρική ρήτρα Μητσοτάκη.
Ο λογαριασμός θα της επιστραφεί από την ίδια την κοινωνία».
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: