Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Βαρουφάκης: Οι 7+1 τομές του ΜέΡΑ25 για μια προοδευτική συμφωνία

Με ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και παρουσία σημαντικών διεθνών προσωπικοτήτων, όπως ο πρώην ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, ξεκίνησαν την Πέμπτη οι εργασίες του Β' Μέρους του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25, το οποίο πραγματοποιείται μέχρι την Κυριακή στον «Ελληνικό Κόσμο».
Από τη μεριά του, ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 κάλεσε προς έγκριση των «7+1 τομών», τις οποίες το κόμμα του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά θέτει ως τη «βάση του οποιοδήποτε διαλόγου για μια προοδευτική συμφωνία».
Ειδικότερα, αυτές είναι οι εξής:
  1. Άμεση Κατάργηση Χρηματιστήριου Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ
  2. Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή Κατώτατου Μισθού & Επιδομάτων, μείωση συντελεστών ΦΠΑ από 24% σε 15%, από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%. Μείωση φορολογικού συντελεστή μικρών επιχειρήσεων στο 10%, μεσαίων στο 20% αλλά και αύξηση για τις μεγάλες στο 30%. Κατάργηση όλων των προπληρωμών φόρων για τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Κούρεμα χρεών των μικρομεσαίων
  3. Για την στέγη: Άμεση κατάργηση του «Ηρακλή», ίδρυση δημόσιας επιχείρησης διαχείρισης κόκκινων δανείων και νέο Οργανισμό Κοινωνικής Στέγης
  4. Καμία εξόρυξη, κανένας αγωγός, όλα τα ορυκτά καύσιμα να παραμείνουν στα έγκατα της γης. Κάθε Στέγη Ένα Φωτοβολταϊκό. Ανεμογεννήτριες στη θάλασσα – Πρόγραμμα Ανακύκλωσης στην πηγή με αξιοποίηση βιομάζας – Πρόγραμμα εξοικονόμησης αλλά και μετατροπή της Ελλάδας στο Μεσογειακό Κέντρο Παραγωγής & Διανομής Πράσινου Υδρογόνου.
  5. Κοινωνικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, της παιδείας και της ενημέρωσης.
  6. Ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας στον κρατικό μηχανισμό και στη δημόσια περιουσία – με την Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την στατιστική υπηρεσία και το Υπερταμείο να επιστρέφουν από την τρόικα στο δημόσιο
  7. Ανάκτηση της δημοκρατικής κυριαρχίας στο δανεισμό και στις συναλλαγές με την ένταξη του Υπερταμείου, του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε δημόσια Αναπτυξιακή-Αγροτική-Τράπεζα και, βέβαια, την άμεση ίδρυση του Συστήματος Δημοσιονομικών Συναλλαγών «ΔΗΜΗΤΡΑ».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή έστω παροχής ψήφου ανοχής σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για συγκυβέρνηση, θα πρέπει να μας πουν που διαφωνούν με τις 7+1 τομές του ΜέΡΑ25, να αντιπροτείνουν, να δουλέψουμε σκληρά πάνω σε κοινό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία».
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: