Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Ποιος στ’ αλήθεια είναι ο «εισβολέας»;

Για «οργανωμένη μαζική εισβολή μελών και στελεχών του ΚΚΕ» στην Ακρόπολη έκανε λόγο το υπουργείο Πολιτισμού!
Χρειάζεται πολύ μεγάλο θράσος – το οποίο και διαθέτει άλλωστε η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού – για να αναφέρεται στην ανάρτηση του αντιπολεμικού πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη χρησιμοποιώντας την περιγραφή «οργανωμένη ή εισβολή μελών και στελεχών του ΚΚΕ» (εδώ η ανακοίνωση του υπουργείου).
Ενα μήνυμα Ειρήνης και απεμπλοκής της χώρας από τον πόλεμο, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους πολεμικούς ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς (πριν και μετά) στην περιοχή, δεν αλλοιώνει το μνημείο. Αντίθετα, αποδίδει το πραγματικό συμβολικό του περιεχόμενο.
Εάν, ωστόσο, κάποιος αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό ως εργαλείο πολιτικής και ιδεολογικής χειραγώγησης και όχι ως πανανθρώπινο σύμβολο ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης των λαών, τότε είναι αυτονόητο ότι θεωρεί πως δικαιούται να εξοστρακίζει, με όρους καταγωγικούς και φυλετικούς, ό,τι δεν ταιριάζει στο αφήγημα, όπως για παράδειγμα τα αριστουργήματα του ρώσικου λαού και να βγάζει ανεπιθύμητο τον Τσαϊκόφσκι.
Αναλόγως, όταν κανείς τον πολιτισμό τον αναλύει μόνο ως χρηματιστηριακή μονάδα στον σύμπαν της ελεύθερης αγορά, τότε μπορεί να ξεθεμελιώνει μνημεία για να κάνει χατίρια εργολάβων, να “τσιμεντώνει” την Ακρόπολη για να υπηρετήσει το μεγαλεπήβολο όραμα του μαζικού και αχαλίνωτου τουρισμού, να παραδίδει το Ελληνικό στην κόλαση επενδυτικών “παράδεισων”.
Επομένως, δεν προκαλεί καμία έκπληξη η αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού, για το πανό που ανήρτησε το ΚΚΕ στην Ακρόπολη. Είναι αναμενόμενη η αντιστροφή της πραγματικότητας, ώστε να μην μπορεί κάποιος να διακρίνει ποιοι είναι οι πραγματικοί εισβολείς στο σώμα της πολιτιστικής κληρονομιάς… επενδυτές, χορηγοί, Ιδρύματα.
Μπορούμε, όμως, κι εμείς να αναρωτηθούμε:
Άραγε θα ήταν ίδια η αντίδραση του υπουργείου Πολιτισμού εάν σε ένα πανό, στο βράχο της Ακρόπολης, υπήρχε ένα μήνυμα μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο ή εάν καλούσε το ΝΑΤΟ να σταλούν κι άλλα όπλα στην Ουκρανία ή, ακόμα… καλύτερα, εάν έγραφε “ΖΗΤΩ” για την ελληνοαμερικάνικη συμφωνία;
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: