Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Τα μέτρα «ελάφρυνσης» από την… τσέπη του λαού

Το κυβερνητικό πακέτο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιστροφή μικρού μέρους των μέχρι τώρα κλεμμένων από το λαϊκό εισόδημα μέσω των ληστρικών αυξήσεων και της σκληρής φορολόγησης
Στην εξειδίκευση του πακέτου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα προχώρησαν σήμερα οι αρμόδιοι υπουργοί, εμφανίζοντας ως… «ελάφρυνση» τα μέτρα που θα πληρώσει ο λαός από την άλλη τσέπη του.
«Εξειδικεύοντας» τη λογική του… Χότζα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, οι υπουργοί επιχείρησαν να παρουσιάσουν σαν «ανακούφιση» τις κρατικές παρεμβάσεις κρύβοντας επιμελώς τη λεηλασία που έχει υποστεί ο εργαζόμενος λαός εδώ και εννέα μήνες.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από χρήματα δηλαδή που έχει καταβάλει και συνεχίσει να καταβάλει ο λαός μέσω των υπέρογκων λογαριασμών και τις άγριας φορολογίας σε καύσιμα και προϊόντα άμεσης ανάγκης. Το κυβερνητικό πακέτο δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια επιστροφή μικρού μέρους των μέχρι τώρα κλεμμένων από το λαϊκό εισόδημα μέσω των ληστρικών αυξήσεων και της σκληρής φορολόγησης.
Η όποια επιδότηση θα γίνει από τα ίδια τα χρήματα που έχει δώσει ο λαός, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η αισχροκέρδεια των εταιρειών και η πολιτική της “απελευθέρωσης” του μαυραγοριστισμού που έχουν επιβάλλει κυβερνήσεις και ΕΕ μετατρέποντας ένα κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα θησαυρισμού για τους καπιτα-ληστές.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, δεν παρέλειψε να επικαλεστεί τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, λέγοντας ότι οι «αναγκαίες δημοσιονομικές ισορροπίες δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε περισσότερα, η χώρα χρειάζεται ασφάλεια και σταθερότητα», επιβεβαιώνοντας ότι βασική έγνοια της κυβέρνησης παραμένει όχι η ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών αλλά οι αντοχές της οικονομίας για να ενισχύεται απρόσκοπτα το μεγάλο κεφάλαιο.
Συγκεκριμένα, ο Χρ. Σταϊκούρας, ανακοίνωσε:
  • Για το Μάη και τον Ιούνη επιδοτούνται και οι καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες. Το κόστος είναι 900 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και από το ειδικό τέλος ποσοστού 90% επί των επιπλέον εσόδων που είχαν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Πέρα από το γεγονός πως η φορολόγηση των ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ηλεκτροπαραγωγή αφορά μια πολύ μικρή περίοδο, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα τεράστια κέρδη που έχουν αποκομίσει, οι εταιρείες έχουν όλα τα λογιστικά μέσα που χρειάζονται για να παρουσιάσουν ακόμη και ζημιές για την επίμαχη περίοδο.
  • Τον Ιούνη θα επιστραφεί το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς από τον Δεκέμβρη του 2021 έως τον Μάη του 2022. Αφορά καταναλωτές που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN. Η ενίσχυση αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.Το ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή, θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο. Το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.
  • Συνεχίζει να επιδοτείται η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης για τον Μάη και τον Ιούνη, ώστε να προκύψει μια μείωση της τάξης των 15 λεπτών το λίτρο, Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ.
  • Από τον Ιούλη, με χρονικό ορίζοντα έως και ένα έτος, ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος, ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Επίσης, εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά. Το κόστος της παρέμβασης αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 2 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του έτους και το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 800 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο αναμένεται να καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.
Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2022. Από αυτά, περίπου 1,1 δισ. θα επιβαρύνουν απευθείας τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας από την πλευρά του ανακοίνωσε την εφαρμογή από 1η Ιουλίου, νέου μηχανισμού που αποσυνδέει τη λιανική τιμή ενέργειας από τη διεθνή τιμή φυσικού αερίου. Ειδικότερα ανακοίνωσε πως:
  • Για το ηλεκτρικό ρεύμα η επιδότηση για το μήνα Μάη θα είναι για όλες τις κατοικίες κύριες και μη κύριες ανεξαρτήτως εισοδηματικών κριτηρίων. Για κατανάλωση έως 300 kWh η επιδότηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 86%.
  • Για το φυσικό αέριο συνεχίζεται η επιδότηση με ποσό 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα
  • Αναστέλλεται από τον Ιούλη η ρήτρα αναπροσαρμογής για όλο το διάστημα εφαρμογής του ειδικού μηχανισμού.
Πως θα λειτουργεί η πλατφόρμα
Η πλατφόρμα θα ανοίξει το επόμενο διάστημα (δεν αναφέρθηκε χρόνος), αλλά οι πληρωμές θα γίνουν αρχές Ιουνίου και θα ενταχθούν και οι λογαριασμοί Μαίου. Ο δικαιούχος θα μπαίνει στην πλατφόρμα, θα του εμφανίζει την πρώτη κατοικία που είναι καταχωρημένη στο Ε1 (θα μπορεί να επικαιροποιεί στοιχεία). Εκεί θα φαίνονται τα ρολόγια και θα αντληθούν τα στοιχεία από τους παρόχους. Ειδικότερα, θα αντλούνται στοιχεία: Ρήτρα, έκπτωση κράτους και έκπτωση παρόχων. Αυτές οι εκπτώσεις θα θα αθροισθούν και θα προκύψει το ποσοστό μείωσης του μήνα, θα πολλαπλασιάσουμε επί 6 μήνες και επί 60%, θα μας δώσει το τελικό ποσό. Το ποσό θα είναι ακατάσχετο. Για τους φοιτητές δηλώνεται κανονικά ως κύρια κατοικία, στους άνω των 18 δηλαδή, όταν ενοικιάζουν.
Γενικότερα, μετράνε τα στοιχεία του Ε1 για να αποδειχθεί ποιος είναι δικαιούχος (ενοικιαστής ή ιδιοκτήτης). Το μέτρο αφορά στην πρώτη κατοικία και όχι τη δεύτερη. Το ποσό θα το λάβουν όλοι με βάσει τη κριτήρια, ακόμη και αυτοί που έχουν κάνει ρύθμιση σε προηγούμενους λογαριασμούς.
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: