Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Βρετανία: Ένας στους τέσσερις πολίτες παραλείπει γεύματα, λόγω της ακρίβειας

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία αναγκάζει έναν στους τέσσερις να παραλείπει γεύματα, σύμφωνα με μια έρευνα της Ipsos, δύο στους τρεις πολίτες να κρατήσουν τα θερμαντικά σώματα κλειστά στα σπίτια τους, σχεδόν οι μισοί οδηγούν λιγότερο τα αυτοκίνητά τους ή αλλάζουν σουπερμάρκετ ψάχνοντας για φτηνότερες αγορές. Το 52% έχουν ήδη ελαττώσει στο χαμηλότερο δυνατό τις κοινωνικές συναναστροφές
Η ανησυχία για τις πληθωριστικές πιέσεις βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο 30ετίας και οι περισσότεροι Βρετανοί αναμένουν ότι οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης θα αυξηθούν κι άλλο μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Περίπου το ένα τέταρτο των Βρετανών έχει ήδη παραλείψει γεύματα ως συνέπεια στην κρίση του κόστους ζωής (27%), ενώ ένας στους τρεις Βρετανούς ανήκει πλέον σε εκείνους με τα χαμηλότερα εισοδήματα. Άλλες ενέργειες που έγιναν περιλαμβάνουν την αλλαγή των σούπερ μάρκετ τους για φθηνότερες εναλλακτικές λύσεις (44%), την οδήγηση του αυτοκινήτου τους λιγότερο (44%) και τη χρήση ιστότοπων σύγκρισης τιμών για την αναζήτηση φθηνότερων παρόχων ενέργειας (39%).
Σύμφωνα με έρευνα της YouGov για το Food Foundation εκατομμύρια ενήλικες έχουν μειώσει τις μερίδες ή έχασαν εντελώς το φαγητό επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν ή «να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαγητό».
–Κατά 57% αυξήθηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που περιορίζουν ή χάνουν γεύματα συνολικά στους τελευταίους τρεις μήνες. Το 12,8% των νοικοκυριών (6,8 εκατομμύρια ενήλικες) είχαν μικρότερα γεύματα από το συνηθισμένο ή παρέλειψαν γεύματα επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ή να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα.
–Το 8,8% των νοικοκυριών (4,6 εκατομμύρια ενήλικες) παρέλειψαν γεύματα παρά το γεγονός ότι πεινούν επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ή να έχουν πρόσβαση σε φαγητό.
–Το 4,6% των νοικοκυριών (2,4 εκατομμύρια ενήλικες) δεν έχουν φάει για μια ολόκληρη μέρα επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ή δεν είχαν πρόσβαση σε φαγητό.
–Το 13,8% των νοικοκυριών (7,3 εκατομμύρια ενήλικες) είχαν μία ή περισσότερες από αυτές τις εμπειρίες τον περασμένο μήνα.
–Οι Βρετανοί, σύμφωνα με την έρευνα, αγοράζουν ολοένα και περισσότερο τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα, καθώς η κρίση του κόστους ζωής είναι όλο και πιο βαθιά και οι οικογένειες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας.
Τι περιμένουν οι Βρετανοί;
Οι περισσότεροι Βρετανοί αναμένουν να αυξηθεί το κόστος των βασικών ειδών τους επόμενους 6 μήνες. Σχεδόν 9 στους 10 (87%) πιστεύουν ότι οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας (όπως νερό, φυσικό αέριο κ.λπ.) θα αυξηθούν, ενώ παρόμοια ποσοστά αναμένουν να δουν την ίδια επίδραση στο κόστος του φαγητού τους (86%) και άλλων οικιακών αγορών (80%) . Περίπου 3 στους 4 πιστεύουν ότι το κόστος των καυσίμων θα αυξηθεί κι άλλο (73%), ενώ το 64% πιστεύει ότι το κόστος των κοινωνικών συναναστροφών θα αυξηθεί. Ακόμα περίπου 4 στους 10 (43%) πιστεύουν ότι η υποθήκη ή το ενοίκιο τους θα γίνει ακριβότερο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεγάλη πλειοψηφία των Βρετανών ανησυχεί για το κόστος ζωής και τον αντίκτυπο που θα έχει. Εννέα στους 10 (89%) ανησυχούν για τη χώρα στο σύνολό της ενώ το 83% ανησυχούν για τις επιπτώσεις στον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Οκτώ στους 10 (79%) ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχει στους ανθρώπους της περιοχής τους.
Τα οικονομικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο Τετάρτη εκτιμάται ότι θα δείξουν ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 9,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεπεράσει το 10% εντός του έτους.
Μια άλλη δημοσκόπηση του YouGov δείχνει ότι το 72% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει κακή τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρσι. χαρακτηρίζει κακή τη διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με πέρσι.
 
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: