Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Ανάμεσα σε Μπουρουντί και Ζάμπια

Η Ελλάδα χειρότερη χώρα της ΕΕ στην Ελευθερία Τύπου. Πέφτει 38 ολόκληρες θέσεις μέσα σε έναν χρόνο. Η έκθεση-κόλαφος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα».
Συνεχίζεται η κατρακύλα της Ελλάδας στην κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου που δημοσίευσαν για το 2022 οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα».
Η έκθεση-κόλαφος κατατάσσει τη χώρα μας στην 108η θέση παγκοσμίως και στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., πέφτοντας 38 ολόκληρες θέσεις μέσα σε έναν χρόνο. Η Ελλάδα φιγουράρει ανάμεσα σε Μπουρουντί (107) και Ζάμπια (109) καταδεικνύοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.
Η χώρα μας βρίσκεται κάτω από την Ουγγαρία (85η), τη Βουλγαρία (91η) την Αλβανία (103η) και την Ουκρανία (106η), καταγράφοντας την χειρότερη επίδοση με 55,52 βαθμούς στις χώρες της ΕΕ ενώ ξεπερνά από τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου μόνο την Τουρκία, την Λευκορωσία και την Ρωσία.
Η κυβέρνηση και οι αναφορές στον διεθνή Τύπο
Μετά τη δημοσίευση της έρευνας η χώρα μας γίνεται διεθνώς ρεζίλι για ακόμη μια φορά, ενώ μεγάλα ξένα ΜΜΕ, όπως το euractiv και το politico κάνουν αναφορά στις ελληνικές... επιδόσεις όμως σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, «όποιος ζήσει ελάχιστες μέρες στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται τον πλουραλισμό και την πολυφωνία» ενώ δεν δίστασε να κάνει… παρατηρήσεις στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα για την έκθεση και τη μεθοδολογία που χρησιμοποίησαν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» προειδοποιούν για την κατάσταση των ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο EURACTIV στις Βρυξέλλες, ο Pavol Szalai, επικεφαλής της ένωσης στα Βαλκάνια, κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα είναι «συγκρίσιμη» με αυτή της Ουγγαρίας.
«Η κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα γίνεται συγκρίσιμη με αυτή της Ουγγαρίας. Μπορούμε να δούμε μια σκόπιμη πολιτική βούληση για τη μείωση της ελευθερίας του Τύπου», είπε ο Pavol Szalai.
«Και ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο πιθανώς βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος είναι ένας από τους δύο δημοσιογράφους της ΕΕ που δολοφονήθηκαν πέρυσι», πρόσθεσε.
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «ο κατάλογος είναι μακρύς» και αναφερόμενος στο μεταναστευτικό είπε ότι «οι ελληνικές αρχές εμποδίζουν τους δημοσιογράφους να ασκήσουν δημοσιογραφία ελεύθερα».
Το ζήτημα θα απασχολήσει εκ νέου και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν, κάνοντας λόγο για διεθνή διασυρμό της χώρας και ρωτώντας εάν η Επιτροπή προτίθεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
«Η κυβέρνηση που υποσχέθηκε να κάνει τη χώρα μοντέρνα και ευρωπαϊκή, μας έχει φέρει στις πρώτες θέσεις στην ακρίβεια και τους θανάτους από την πανδημία και στην τελευταία θέση στην ελευθερία του τύπου. Χειρότερα από την Ουγγαρία του Όρμπαν», το σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέλιου Κούλογλου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καυτηριάζουν την κατάσταση και ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις διώξεις και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και γενικά για τις προσπάθειες φίμωσης του Τύπου.
Μαζική καταδίκη κομμάτων για την κατρακύλα της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα
Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει... παρατηρήσεις στους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα για την κατρακύλα του επιπέδου ελευθεροτυπίας στη χώρα μας, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καυτηριάζουν την κατάσταση και ασκούν σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις διώξεις και παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και γενικά για τις προσπάθειες φίμωσης του Τύπου.
«Η σημερινή ανακοίνωση της έκθεσης της έγκριτης, διεθνούς οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» για την Ελευθερία του Τύπου, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ελευθεροτυπίας, αποτελεί όνειδος για τη χώρα μας, με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα πεπραγμένα της» σχολιάζουν σε κοινή τους δήλωση ο Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Μάριος Κάτσης και η αναπλ. Τομεάρχης Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναστασία Γκαρά.
«Η κατρακύλα της Ελλάδας κατά 38 ολόκληρες θέσεις στη σχετική κατάταξη - μέσα σε μόλις 1 χρόνο - που τη φέρνει στην 108η θέση από 180 χώρες, δεν έχει προηγούμενο. Έρχεται δε να επιβεβαιώσει το άκρως επικίνδυνο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για τη λειτουργία ενός από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας, του δημοσιογραφικού λειτουργήματος», προσθέτουν.
Σημειώνουν ακόμα «πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε συμβάλει με ουσιαστικές θεσμικές παρεμβάσεις, στο να διατηρηθεί η Ελλάδα εντός ευρωπαϊκού πλαισίου έπειτα από τα σκοτεινά χρόνια των Μνημονίων, αναβαθμίζοντας σημαντικά την κατάταξή της στην ελευθερία του Τύπου (από την 99η θέση το 2014, στην 65η θέση το 2019).
Ο κ. Μητσοτάκης, αντιθέτως, κατάφερε μέσα σε 3 χρόνια να φέρει την Ελλάδα στην τελευταία θέση της Ε.Ε. και των Βαλκανίων, κάτω από χώρες που βρίσκονται στα βάθη της Αφρικής, μετατρέποντάς την σε ντροπή της Ευρώπης. Δεν έχει τέλος ο κατήφορος στον οποίο ο ίδιος και η κυβέρνησή του οδηγούν τη χώρα».
Επιπλέον υπογραμμίζουν: «Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μέσα στη «γυάλα» προπαγάνδας που τον περιβάλλει, άλλα όσο και αν επιτίθεται μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Οικονόμου, στις διεθνείς οργανώσεις που κατακεραυνώνουν το καθεστώς του, δε θα καταφέρει να κρύψει την αλήθεια για τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο οδηγεί τη χώρα».
Απαντώντας δε ανακοίνωση της Ν.Δ. στην οποία γίνεται λόγος για «απύθμενο θράσος» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ για την ελευθερία του Τύπου, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι «το 2019 στην αντίστοιχη κατάταξη η χώρα βρισκόταν στη θέση 65».
«Ευχαριστούμε τη Ν.Δ. που στην ανακοίνωση της χαρακτηρίζει υποτιμητικά την διεθνή οργάνωση ως "καμία ΜΚΟ"» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει: «Έτσι απέδειξε και για τους πιο δύσπιστους ότι κρατάει το πρωτόκολλο που έχουν διεθνώς οι αυταρχικές και ακροδεξιές δυνάμεις», καταλήγει η εν λόγω ανακοίνωση.
Η αντίδραση του ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου βρίσκει την Ελλάδα να «κατρακυλά» στους διεθνείς δείκτες ελευθεροτυπίας. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) κατατάσσουν φέτος τη χώρα μας 38 θέσεις κάτω από το 2021, στην 108η, τελευταία για όλη την ΕΕ και σχεδόν τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πάνω μόνο από Τουρκία, Λευκορωσία και Ρωσία!
Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στην αντικειμενική ενημέρωση δεν είναι απλή συνταγματική επιταγή, αλλά συνθήκη λειτουργίας της Κοινωνίας.
Το δικαίωμα στην αλήθεια είναι, σε τελική ανάλυση, θεμέλιο της Δημοκρατίας μας» σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Μάντζος.
Το σχόλιο του ΜέΡΑ25
Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης τονίζει ότι δεν μπορεί να "γιορτάζεται" Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου με τον Τζούλιαν Ασάνζ στις φυλακές, αλλά ούτε στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στις διώξεις Βαξεβάνη-Παπαδάκου.
«Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου σε έναν κόσμο όπου ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει στις φυλακές του Μπέλμαρς, το Γκουαντάναμο δηλαδή της Αγγλίας και ετοιμάζεται να εκδοθεί στις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ακόμα και για την ίδια του τη ζωή, δεν μπορεί να "γιορτάζεται". Παρομοίως, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου δεν μπορεί να "γιορτάζεται" και σε μια χώρα, όπου η Μητσοτάκης Α.Ε. έχει καταλύσει κάθε έννοια ελευθεροτυπίας, με τον τύπο είτε να εξαγοράζεται με τις διάφορες "λίστες Πέτσα" είτε να φιμώνεται με κάθε ευκαιρία και κάθε τρόπο είτε να διώκεται όπως συμβαίνει με τους δημοσιογράφους Βαξεβάνη - Παπαδάκου και όχι μόνο. Με αυτήν την "ελευθερία του τύπου" δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η χώρα μας κατρακυλά διαρκώς στις διεθνείς και ευρωπαϊκές κατατάξεις, ενός κόσμου στον οποίο ούτως ή άλλως η ελευθερία του τύπου υποχωρεί, όχι μόνο εξοντώνοντας όσους κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους (βλ. Τζούλιαν Ασάνζ), αλλά και χειραγωγώντας και φιμώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης προς όφελος των ελίτ», σχολιάζει συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25.
Η ανακοίνωση της Ν.Δ.
«Χρειάζεται απύθμενο θράσος τις ημέρες που ο Υπουργός Επικρατείας της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Νίκος Παππάς, βρίσκεται ενώπιον της Δικαιοσύνης, κατηγορούμενος για απόπειρα καθοδήγησης και έλεγχο μέσων μαζικής ενημέρωσης με αδιαφανείς διαδικασίες, ο ΣΥΡΙΖΑ να «κουνάει το δάχτυλο» στην Κυβέρνηση για θέματα ελευθερίας του Τύπου. Εκτός από τα αλήστου μνήμης βοσκοτόπια, τα 3 εκατομμύρια που δόθηκαν για την κυκλοφορία του Documento, όπως έχει καταθέσει ο κ. Καλογρίτσας, οι πολίτες θυμούνται επίσης καλά την ΕΡΤ του Καψώχα και της Ακριβοπούλου, δημοσιογράφους να οδηγούνται στα κρατητήρια με τη διαδικασία του αυτόφωρου και μεθοδεύσεις να κλείσουν μη αρεστά ΜΜΕ. Το γεγονός ότι η ελευθερία του Τύπου είναι απολύτως κατοχυρωμένη στη χώρα μας, δεν περιμένουν οι Έλληνες να το διαπιστώσει καμία ΜΚΟ, με τα δικά της κριτήρια και όταν εμπλέκει ζητήματα που διερευνώνται και τα χρησιμοποιεί επιβαρυντικά, χωρίς η Δικαιοσύνη να έχει ολοκληρώσει το έργο της. Οι πολίτες βλέπουν καθημερινά να ασκείται ελεύθερα κριτική και προς κάθε κατεύθυνση, όπως κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Όσο για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και των φίλων του, γελάνε και τα βοσκοτόπια».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: