Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Στο εδώλιο για πέντε κακουργήματα 14 πρώην μέλη του αμαρτωλού ταμείου

Για τα κακουργηματικού τύπου αδικήματα της συγκρότησης κι ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας, ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπεξαίρεσης από κοινού και κατ' εξακολούθηση καταδικάσθηκαν τα πρώην μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού.
Για τα κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα - κατά περίπτωση– της συγκρότησης κι ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας, ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, υπεξαίρεσης από κοινού και κατ' εξακολούθηση, παραπέμπονται να δικαστούν 14 πρώην μέλη Δ.Σ. του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, λογοδοτώντας για τα εικονικά δάνεια της περιόδου 2012-2014, όταν πρόεδρος του Ταμείου ήταν ο Γ. Τσακοπιάκος και διευθυντής ο Γ. Βλαντής.
Σύμφωνα με την πρόταση της εισαγγελέως Ευγενίας Σιδέρη, κατά την επίμαχη περίοδο δόθηκαν εικονικά δάνεια σε 133 υπαλλήλους του υπουργείου από το Ταμείο, χωρίς όμως οι «δανειολήπτες» να έχουν λάβει τα χρήματα που υποτίθεται ότι ζήτησαν. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι μια μάζα υπαλλήλων είχε από την αρχή της υπόθεσης καταθέσει μηνύσεις, ενημερώνοντας τις αρχές ότι αν και τα δάνεια εμφανίζονταν να έχουν εγκριθεί και εκταμιευθεί στο όνομά τους, οι ίδιοι ουδέποτε τα ζήτησαν ή τα εισέπραξαν. Το ύψος των δανείων-μαϊμού υπολογίζεται σε 282.500 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι οι πρώτες διώξεις για την υπόθεση των δανείων είχαν ασκηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Ο Γ. Τσακοπιάκος είχε παραδεχθεί ότι συμπεριλαμβανόταν στους κατηγορούμενους.
Αναφορές για την παραπάνω υπόθεση έχουν γίνει και κατά τη διάρκεια της εν εξελίξει δίκης για την υπόθεση υπεξαίρεσης βιβλίων πρωτοκόλλου του Ταμείου, της περιόδου 2015-2017, καθώς και βιβλίων με πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου. Όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», για την υπόθεση υπεξαίρεσης των βιβλίων, ο εισαγγελέας της έδρας του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών έχει προτείνει την καταδίκη των Γ. Τσακοπιάκου και Γ. Βλαντή (και την αθώωση των υπόλοιπων εμπλεκόμενων μελών πρώην διοικητικών συμβουλίων), αποδομώντας τους ισχυρισμούς τους περί σε βάρος τους «πολιτικής σκευωρίας» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: