Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

«Βομβαρδισμός» ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΜέΡΑ25 για το ρεκόρ πληθωρισμού

Καμία παραχώρηση δεν κάνουν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το νέο ρεκόρ 28ετίας για τα επίπεδα πληθωρισμού που καταγράφηκε στη χώρα μας τον περασμένο μήνα. Μετά την κατά μέτωπο επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ, σειρά έχουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., και το ΜέΡΑ25, τα οποία δεν δίνουν λευκή επιταγή στην κυβέρνηση ΝΔ, που επικαλείται εξωτερικούς αντικειμενικούς παράγοντες για την τρομερή ακρίβεια που οξύνεται μέρα με τη μέρα.
Αντίθετα, σύσσωμη η αντιπολίτευση «βλέπει»… στο βάθος την κυβερνητική ευθύνη και την ανεπάρκεια και αποτελεσματικότητα της πολιτικής που έχει εφαρμόσει, η οποία δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της πλειονότητας των πολιτών.
«Το ρεκόρ πληθωρισμού καταδεικνύει το αδιέξοδο της πολιτικής Μητσοτάκη»
Την ανάγκη πολιτικής αλλαγής με προοδευτική κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα κατά της ακρίβειας επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., και ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Και τονίζουν με αφορμή την εκτόξευση του πληθωρισμού στο 11,3%, ποσοστό ρεκόρ 28 ετών, ότι αυτό «καταδεικνύει το αδιέξοδο της πολιτικής Μητσοτάκη».
«Σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση στην καλύτερη περίπτωση νουθετεί τους πολίτες να μην ξοδεύουν και στη χειρότερη πανηγυρίζει για τις επιδόσεις στην οικονομία», αναφέρουν επισημαίνοντας ότι το νέο άλμα του πληθωρισμού στο 11,3% -σε επίπεδα του 1994- που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο, καταδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενώ ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην χώρα μας, ο υψηλότερος στην Ευρώπη, προδιαγράφει περαιτέρω κλιμάκωση των τιμών».
Και προσθέτουν ότι «την στιγμή που η κοινωνία φτωχοποιείται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη στήριξη τους αλλά και να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές δυνατότητες για την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Όπως κάνουν χώρες σαν την Ισπανία και την Πορτογαλία, που διεκδίκησαν και πέτυχαν να εγκριθεί από την Κομισιόν το σχέδιό τους για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».
«Δεν θα επιτρέψουμε την εδραίωση της ακρίβειας ως κανονικότητας. Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας και θα υλοποιήσει τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνική και οικονομική ανάταξη της χώρας», καταλήγουν.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ: «Σαθρό το “αναπτυξιακό” μοντέλο της κυβέρνησης»
Το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του Τομέα Οικονομικών, σχολίασε την εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στη διάρκεια του Μαΐου στο 11,3%, και υποστήριξε ότι αποτελεί τρανταχτή απόδειξη της κυβερνητικής ανεπάρκειας.
«Η συνεχής ανοδική πορεία του πληθωρισμού, που ξεκίνησε πριν τον πόλεμο και το διευρυνόμενο διαρκώς άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ελληνικού δείκτη, αποδεικνύει ότι τα κυβερνητικά άλλοθι έχουν καταρρεύσει», αναφέρει η ανακοίνωση ενώ προστίθεται πώς το γεγονός ότι «ο ΟΟΣΑ με τη χθεσινή του ανακοίνωση, που προέβλεπε ανάπτυξη 2,8% για το 2022» σημαίνει ότι «κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί να πανηγυρίζει για το 7,7% του Α΄ τριμήνου, αλλά πρέπει μεταξύ άλλων, να συνειδητοποιήσει την επίπτωση του πληθωρισμού στην ανάπτυξη».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. επεσήμανε ότι μόνιμα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής, που αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, είναι οι καταναλωτές και ειδικά οι πιο αδύναμοι και ευάλωτοι, που θα δουν την αγοραστική τους δύναμη να συρρικνώνεται περαιτέρω καθώς οι αυξήσεις στα τρόφιμα και την ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερες έως και πολλαπλάσιες του μεσοσταθμικού 11,3%.
«Χωρίς να έχουμε καμία αυταπάτη ότι η κυβέρνηση θα ανατρέψει το στρεβλό και σε σαθρά θεμέλια “αναπτυξιακό” της μοντέλο, στο οποίο έχει εγκλωβίσει τη χώρα και που γεννά συνεχώς περισσότερες ανισότητες και αδικίες, την καλούμε για μία ακόμα φορά να πάρει αποτελεσματικά μέτρα κατά της ακρίβειας για την προστασία των πιο αδύναμων», υπογραμμίζει ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Επαναλαμβάνει τέλος τις προτάσεις του για:
  • Πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος
  • Μείωση ΕΦΚ και ΦΠΑ στα καύσιμα
  • Μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα
  • Αύξηση κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
ΜέΡΑ25: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη “νέα λιτότητα”»
«Στο 11,3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός το Μάιο, επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από το 1993! Αυτό οφείλεται κυρίως στις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας (έως και κατά 173%!) και πολλών βασικών ειδών διατροφής (έως και κατά 23%), γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός πληθωρισμός αγγίζει το 25% για τις λαϊκές και μεσαίες τάξεις, αφού αυτές πλήττονται συγκριτικά περισσότερο από αυτές τις αυξήσεις!», επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΜέΡΑ25.
«Με άλλες λέξεις, τον τελευταίο χρόνο, τα πιο αδύναμα και τα μεσαία νοικοκυριά έχουν απωλέσει εισόδημα 3 μηνών. Πρόκειται για τη “νέα λιτότητα” που έρχεται να αφαιμάξει περαιτέρω την ήδη καθημαγμένη ελληνική κοινωνία μετά από 12 χρόνια εφαρμογής μνημονίων», εξηγεί το κόμμα της αντιπολίτευσης.
«Μόνη λύση είναι η άμεση υιοθέτηση των μέτρων που έχει προτείνει το ΜέΡΑ25 εδώ και μήνες:
  • Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του Κατώτατου Μισθού & των Επιδομάτων που υπολογίζονται βάσει αυτού, με αναδρομική ισχύ από τις αρχές του 2021
  • Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από 24% σε 15%, του μεσαίου από 13% σε 6% και για λιπάσματα, βιβλία και πολιτιστικά αγαθά από 6% στο 0%
  • Ακύρωση των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και κοινωνικοποίηση της ΔΕΗ
  • Ουσιαστικός έλεγχος και επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο καρτέλ των σούπερ μάρκετ για το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: