Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Ρυθμό ανάπτυξης 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Τα βασικά στοιχεία της ανακοίνωσης της ΕΛΣΤΑΤ, που είναι προσωρινά:
- αύξηση ΑΕΠ 7% το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό και αύξηση ΑΕΠ 2,3% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
- αύξηση καταναλωτικής δαπάνης 10,5% σε σχέση με το περσινό α' τρίμηνο
- αύξηση 12,7% στις ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.
- αύξηση εξαγωγών και εισαγωγών σε ετήσια βάση, αλλά μείωση σε τριμηνιαία, δηλαδή σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Όπως ανέφερε στο σημερινό του ρεπορτάζ στην «Εφ. Συν.» ο Μάριος Χριστοδούλου, «κομβικό ρόλο για το πακέτο μέτρων θα διαδραματίσει η ανάφλεξη του πληθωρισμού. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει την Πέμπτη τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Μάιο, που, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό, σπάζοντας το φράγμα του 11% από 10,2% τον Απρίλιο, λόγω των ραγδαίων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα αλλά και σε βασικά είδη διατροφής. Η κατάσταση με τις τιμές, ειδικά στα καύσιμα, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο, με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να βομβαρδίζονται και από διψήφιες αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να εκτροχιάζονται. Οι πληθωριστικές πιέσεις θα πάρουν μεγάλο χρονικό διάστημα για να ξεφουσκώσουν όπως επιβεβαιώνεται και από τις νεότερες επί το δυσμενέστερο προβλέψεις στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για μέσο ετήσιο πληθωρισμό 5,6% για το 2022».
Δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα
«Η ελληνική οικονομία διατηρεί ισχυρή δυναμική, παρά τις εντεινόμενες πιέσεις», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του ΑΕΠ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «οι επιδόσεις αυτές σηματοδοτούν μία δυναμική εκκίνηση για την πορεία του ΑΕΠ στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θέτοντας τις βάσεις για επίτευξη ανάπτυξης υψηλότερης των εκτιμήσεων».
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: