Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Απεργία σε Πειραιώς και ΕΤΕ

Το στοίχημα για τα σωματεία είναι η υψηλή συμμετοχή, καθώς πέρα από τις αμοιβές, υπάρχει σειρά ανοιχτών ζητημάτων, με κυρίαρχα την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και τη μείωση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που δεν είναι πάντα και… τόσο «εθελουσία», όπως καταγγέλλουν.Με κεντρικό αίτημα την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων που στενάζουν από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό και θα διαφυλάσσει τις θέσεις εργασίας, τα σωματεία των δύο μεγαλύτερων συστημικών τραπεζών, της Πειραιώς και της Εθνικής, κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 21 Ιουνίου καθώς και στις δύο τράπεζες η τρίτη συνάντηση μεταξύ των συλλόγων και των διοικήσεων κατέληξε σε αδιέξοδο. Ο Σύλλογος της Εθνικής κάνει λόγο για «προκλητική στάση της διοίκησης» ξεκαθαρίζοντας ότι η 24ωρη απεργία είναι προειδοποιητική και προαναγγέλλει ακόμα πιο δυναμικές κινητοποιήσεις αν δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στα αιτήματα των εργαζομένων.
Το στοίχημα για τα σωματεία είναι φυσικά η υψηλή συμμετοχή καθώς υπάρχει σειρά ανοιχτών ζητημάτων, με κυρίαρχα την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων και τη μείωση του προσωπικού μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, που δεν είναι πάντα και… τόσο «εθελουσία», όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι. Και την ίδια στιγμή οι συνθήκες εργασίας, όπως καταγγέλλουν τα σωματεία, δεν είναι ρόδινες για αυτούς που μένουν.
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) καταγγέλλει συστηματική παραβίαση του ωραρίου εργασίας και πίεση που ξεπερνάει το όρια, τόσο στο δίκτυο όσο και στη διοίκηση, στοχοθεσία στο δίκτυο που «έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής και δημιουργεί εξοντωτικές συνθήκες στα καταστήματα».
Από την πλευρά του, ο Σύλλογος Εργαζομένων Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΤΠ), που άνοιξε πρώτος τον χορό των κινητοποιήσεων, δηλώνει την αντίθεσή του στο business plan 2022-2025 «που εκπαραθυρώνει στον σχεδιασμό του τον έναν στους τρεις εργαζόμενους», ζητά τη διατήρηση του δικτύου καταστημάτων «πέρα από την όποια φημολογούμενη αναστολή λόγω προεκλογικής περιόδου» και καταγγέλλει «τις απαράδεκτες πρακτικές πιέσεων και εκφοβισμού».
Και οι δύο σύλλογοι επικαλούνται τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, με αυτόν της Εθνικής να υπογραμμίζει ότι τα κέρδη της τράπεζας για το 2021 αλλά και το α’ τρίμηνο του 2022 «οφείλονται στις άοκνες προσπάθειες των συναδέλφων που συνεχίζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες να εργάζονται με αυταπάρνηση για να έχει η τράπεζα θετικά αποτελέσματα και αναπτυξιακή πορεία για το μέλλον».
Πάντως, η πρωτοβουλία του δεύτερου μεγαλύτερου σωματείου της Τράπεζας Πειραιώς, του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (ΣΕΥΤΠΕ), να καταθέσει στη διοίκηση της τράπεζας επίσημο αίτημα εφαρμογής τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση αποδοχών, σύμφωνα με τις πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε ευρωπαϊκές εταιρείες αιχμής, μάλλον αιφνιδίασε, όχι μόνο τη διοίκηση καθώς αποτελεί αντιπρόταση στο business plan 2022-2025, αλλά και την ΟΤΟΕ καθώς έθεσε ένα κατ’ αρχάς πλαίσιο συζήτησης για τετραήμερη εργασία στον κλάδο.
Συρρίκνωση δικτύων

Η μείωση του δικτύου καταστημάτων και της απασχόλησης στον τραπεζικό κλάδο την τελευταία δεκαετία είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Ωστόσο, η Ελλάδα στέφεται πρωταθλήτρια, με την ΟΤΟΕ να υπογραμμίζει ότι «η υπερβολική συρρίκνωση στη χώρα μας δεν οφείλεται τόσο στην τεχνολογική πρόοδο, με την οποία δεν είμαστε αντίθετοι, οφείλεται κυρίως σε ακραίες επιλογές συρρίκνωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με κύριο στόχο την περικοπή κόστους και όχι την καλύτερη εξυπηρέτηση της πελατείας».
Η Ομοσπονδία ξεκίνησε ενημερωτική εκστρατεία ώστε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία υπέρ της συρρίκνωσης του δικτύου και μείωσης του προσωπικού που έχει ως κεντρικό άξονα την ψηφιοποίηση των τραπεζών. Η επιχειρηματολογία της Ομοσπονδίας (αναλυτικά στην efsyn.gr) έρχεται μετά τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και παραγωγικών φορέων για το κλείσιμο καταστημάτων αξιοποιώντας φυσικά και το… προεκλογικό κλίμα.
Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, την περίοδο 2010-2021 ο αριθμός των καταστημάτων μειώθηκε κατά 61% ενώ στην ευρωζώνη κατά 37,4%, το προσωπικό κατά 51,1% έναντι 18,6% στην ευρωζώνη ενώ εντυπωσιακή είναι και η μείωση των ΑΤΜ (33% έναντι 10,2% στην ευρωζώνη). Η ΟΤΟΕ καλεί τις τράπεζες να λάβουν σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χώρας μας, όπως η νησιωτικότητα, ο τουρισμός αλλά και τα εθνικά ζητήματα (βλέπε πίνακα).
Οσον αφορά τα εναλλακτικά/ψηφιακά δίκτυα καταδεικνύεται ότι το 40% της πελατείας για μια σειριά λόγους αδυνατεί να τα χρησιμοποιήσει και όπως τονίζει η ΟΤΟΕ ο ψηφιακός αποκλεισμός εκτός από τις διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να απασχολήσει και την Πολιτεία, καθώς «η πρόσβαση κάθε πολίτη και κάθε τοπικής κοινωνίας σε προσιτές και κατάλληλες για τις ανάγκες τους χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δεν είναι ιδιωτική υπόθεση των τραπεζών. Είναι ένα μείζον οικονομικό, κοινωνικό, άρα και πολιτικό πρόβλημα και οφείλει άμεσα να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο».

Αρτεμις Σπηλιώτη
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: