Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Συνωστισμός... μνηστήρων για τους «έξυπνους» μετρητές κατανάλωσης ρεύματος

Επτά εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος στο σύνολο των καταναλωτών της χώρας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ, οι προσφορές θα αποσφραγιστούν την Τρίτη 14 Ιουνίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αξιολόγησης.
Ειδικότερα, μετά την αποσφράγιση των προσφορών θα ακολουθήσει ο έλεγχος των προϋποθέσεων συμμετοχής και στη συνέχεια η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τη γνωστοποίηση του αναλυτικού τεύχους διαδικασίας με διαπραγμάτευση στους οικονομικούς φορείς που έχουν προεπιλεγεί στην πρώτη φάση.
Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό είναι οι εξής:
  • η ITRON με έδρα στις ΗΠΑ
  • η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία
  • η Elster του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell
  • η PROTASIS, ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα εκπροσωπώντας τη γαλλική Sagemcom
  • η Iskraemeco με έδρα τη Σλοβενία
  • η Gridspertise που ιδρύθηκε από τον ιταλικό όμιλο Enel
  • η Intrasoft International, μέλος του ομίλου Netcompany με έδρα στη Δανία.
Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών αναμένεται να επιφέρει αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών, όπως ότι θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, θα καταργηθούν οι «έναντι» λογαριασμοί, θα γίνονται εξ αποστάσεως οι διακοπές και επανασυνδέσεις καθώς και η μέτρηση της κατανάλωσης κ.ά.
Σημειώνεται ότι η διαδικασία αντικατάστασης των μετρητών κατανάλωσης με «έξυπνους» ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια, ωστόσο ο διαγωνισμός που προκηρύχθηκε τότε δεν ολοκληρώθηκε λόγω δικαστικών εμπλοκών. Η νέα διαδικασία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους, σταδιακά, με ορίζοντα περάτωσης το 2030.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: