Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Μαξίμου: Άλλο το ιρανικό πετρέλαιο, άλλο τα ελληνικά τάνκερ - ΣΥΡΙΖΑ: Οι παλινωδίες του "πιστού και δεδομένου" Μητσοτάκη εκθέτουν τη χώρα

Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα λειτουργεί ανεξάρτητα, αλλά τα δύο περιστατικά δε συνδέονται, δήλωσε ο Γ. Οικονόμου με αφορμή την αναίρεση της κατάσχεσης ιρανικού πετρελαίου στην Κάρυστο.
Η αποκάλυψη του Reuters ότι με απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αναιρείται η προηγούμενη δικαστική απόφαση για κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου στην Κάρυστο προκάλεσε αίσθηση, δεδομένου ότι αυτή ήταν η αιτία που επικαλέστηκε το Ιράν για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό Κόλπο.
Ερωτηθείς πάντως εάν αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για διαπραγματεύσεις με το Ιράν για την επιστροφή των Ελλήνων ναυτικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε:
“Εμείς δεν συνδέσαμε ποτέ τα δύο περιστατικά. Είπαμε εξαρχής ότι ήταν αδικαιολογήτη και απρόκλητη η συμπεριφορά των ιρανικών αρχών στα ελληνικά πλοία”.
Και πρόσθεσε: “Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας λειτουργεί ανεξάρτητα με βάση το πλαίσιο, τα στοιχεία, τις αποφάσεις και τις υποθέσεις πάνω στις οπόιες καλείται να αποφασίσει”.
Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν είχε προχωρήσει στην κατάληψη δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων (Prudent Warrior και Delta Poseidon) ως αντίποινα, όπως η ιρανική πλευρά είχε δηλώσει, σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για την κατάσχεση ιρανικού φορτίου πετρελαίου από ρωσικό σκάφος στην Κάρυστο. Απόφαση που είχε ληφθεί κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και την οποία σε προηγούμενο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε ουσιαστικά υπερασπιστεί, επικαλούμενος ότι η χώρας μας έχει υπογράψει διεθνείς και διμερείς συμβάσεις που επέβαλλαν την αναταπόκριση στο αμερικανικό αίτημα.
Ειδικότερα στις 20 Απριλίου, οι ΗΠΑ ζήτησαν τη δέσμευση του φορτίου με βάση διμερή συμφωνία δικαστικής συνδρομής με τη χώρα μας και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazbank, μία από τις τράπεζες εναντίον των οποίων οι Αμερικανοί έχουν επιβάλει κυρώσεις. Οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν επίσης τον κίνδυνο τα έσοδα από τη διάθεση του συγκεκριμένου φορτίου ιρανικού πετρελαίου να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές ενέργειες".
Στις 4 Ιουνίου σε ανάρτησή του στο twitter, την οποία συνόδευσε με ένα βίντεο από το ρεσάλτο των Ιρανών στα ελληνικά πλοία, ο αγιατολάχ Χαμενεΐ επικαλείται τους "γενναίους Ιρανούς που απάντησαν και κατέσχεσαν τα πετρελαιοφόρα του εχθρού", ενώ καταλήγει λέγοντας: "Ποιος είναι ο κλέφτης; Εσείς, που κλέψατε το πετρέλαιό μας, ή εμείς που το πήραμε πίσω;".
Η πηγή που μίλησε στο Reuters ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η αγωγή αναίρεσης έγινε δεκτή από το ελληνικό δικαστήριο, απόφαση που είναι δύσκολο πλέον να ανατραπεί στο εφετείο". Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από δύο άλλες πηγές.

Βίκυ Σαμαρά

ΣΥΡΙΖΑ για τάνκερ: Οι παλινωδίες του "πιστού και δεδομένου" Μητσοτάκη εκθέτουν τη χώρα
Ανακοίνωση με αφορμή την ανατροπή της δικαστικής απόφασης για το ιρανικό πλοίο εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση.
"Οι παλινωδίες της κυβέρνησης και η ανατροπή της απόφασης για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο Lana εκθέτουν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε μια υπόθεση μείζονος σημασίας, που επιβάρυνε τη διεθνή εικόνα τόσο της χώρας όσο και της ελληνικής ναυτιλίας, ειδικά στη Μέση Ανατολή, ενώ οδήγησε στο να τεθούν σε κίνδυνο ζωές σε ελληνόκτητα πλοία, σε συνέχεια των απαράδεκτων ιρανικών αντιποίνων", τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή την απόφαση ελληνικού δικαστηρίου που καθιστά άκυρη την κατάσχεση του φορτίου του ιρανικού πλοίου ανοιχτά της Εύβοιας.
"Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή τα δύο πλοία στα οποία έχει γίνει η μετάγγιση του ιρανικού πετρελαίου είναι μπλοκαρισμένα στον Πειραιά, με τον πλοιοκτήτη να μιλάει δημόσια για απόφαση που είναι "100% πολιτική" και για εντολή των επιθεωρητών να βρουν ζητήματα για να αποτρέψουν το απόπλου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει "αλλάξει γνώμη", με τους Έλληνες εφοπλιστές να 'έχουν βρεθεί στη μέση'"προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: "Τι θα πει σήμερα ο κ. Οικονόμου, ο οποίος δήλωνε ότι "οι ενέργειες που έγιναν, έγιναν με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και υποχρεώσεις της χώρας"; Ή ο κ. Μητσοτάκης που τόνιζε πόσο σημαντική δύναμη είναι η ελληνική ναυτιλία την οποία πρέπει να στηρίζουμε έμπρακτα;"
"Οι παλινωδίες της κυβέρνησης του "πιστού και δεδομένου" Μητσοτάκη, εκθέτουν καθημερινά τη χώρα, μετατρέποντάς την σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης και διακινδυνεύουν τις διπλωματικές της σχέσεις και την ελληνική ναυτιλία. Εκθέτει καθημερινά την Ελλάδα ο "πιστός και δεδομένος" Μητσοτάκης", καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: