Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Πρόκληση για τους πολίτες ο Μητσοτάκης - "Επιδοτούμενος αγρότης", επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ

Η νοοτροπία "αρμέξτε το δημόσιο" ξεκινά από τον πρωθυπουργό και φτάνει στα golden boys, ενώ ο κόσμος παλεύει με την ακρίβεια τονίζουν στην Κουμουνδούρου.
Ως μία μεγάλη πρόκληση προς τους πολίτες συνεχίζουν να αποτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ την τακτική του Κυριάκου Μητσοτάκη να εισπράξει 8.500 αγροτικών επιδοτήσεων από τα κοινοτικά ταμεία, αλλά κυρίως την πολιτική κάλυψη που παρείχε με αυτή την πρακτική δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αυτά την ίδια στιγμή που η ακρίβεια μειώνει το εισόδημα των πολιτών, γίνονται μαζικές απολύσεις και τα διορισμένα στελέχη στο δημόσιο επιδοτούν τους εαυτούς τους με παχυλούς μισθούς και μπόνους.
Ο Τσίπρας δεν έπαιρνε τα πρωθυπουργικά "εκτός έδρας"
Στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν αρνητικά εντυπωσιασμένοι με τον τρόπο που το Μέγαρο Μαξίμου διαχειρίστηκε ένα τέτοιο ζήτημα ηθικής τάξης. Δικαιολογώντας, δηλαδή, με τον πλέον επίσημο τρόπο μια νοοτροπία απομύζησης των δημόσιων πόρων που ξεκινά από τον πρωθυπουργό της χώρας, επεκτείνεται όμως σε όλο τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Μάλιστα επιτελείς της Κουμουνδούρου σχολίαζαν πώς επί ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας ουδέποτε αποδέχθηκε να εισπράξει έξοδα «εκτός έδρας», κι ας προβλέπονταν θεσμικά για την θέση του πρωθυπουργού. Έτσι δεν υπέγραφε τους σχετικούς «φακέλους» εξόδων. Υπό αυτό το πρίσμα στην αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν μάλλον με σκωπτική διάθεση την δήλωση του Γιάννη Οικονόμου που ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει διαδικασία εξαίρεσης του πρωθυπουργού από τις αγροτικές επιδοτήσεις της Κομισιόν για το χρονικό διάστημα που ασκεί την θητεία του. Το ίδιο ισχύει και για την αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου σε «ιστορικό δικαίωμα» του πρωθυπουργού. Θυμίζουμε ότι τα 8.500 ευρώ που εισέπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα έτη 2020-2021.
Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει δεν είναι το ποσό το οποίο χαρακτήρισε «ψίχουλα» σε σχέση με «το γιουρούσι της Ν.Δ στο δημόσιο χρήμα» αλλά η «νοοτροπία Μητσοτάκη να αρμέγει και το τελευταίο ευρώ του δημοσίου». Μάλιστα ενδεικτικό του σκωπτικού τρόπου που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα ήταν το σχόλιο του Νάσου Ηλιόπουλου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν θα έβαζα στοίχημα ότι τώρα δεν θα πάρει και επιδότηση για τις νέες ηλεκτρικές συσκευές» ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο».
Η συγκυρία
Η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει και στην συγκυρία που πραγματοποιήθηκαν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί «ιστορικού δικαιώματος». Δηλαδή σε μία ημέρα που η κυβέρνηση έφερε στην Βουλή τροπολογία με την οποία απολύονται 1060 εργαζόμενοι στην βιομηχανία σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ αλλά και στις αποκαλύψεις για νέα μπόνους που παρείχε στον …εαυτό της η διορισμένη από την Νέα Δημοκρατία διοίκηση της ΔΕΗ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μνημονεύεται το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Δημοκρατία στο οποίο αναφέρεται ότι ο διοικητής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης «την Παρασκευή πήρε ακόμα 145.000 μετοχές της ΔΕΗ έναντι 816.814 ευρώ, με το συνολικό ποσό που έχει ήδη εκταμιευθεί προς τις τσέπες των «γαλάζιων παιδιών» να ξεπερνά πλέον τα 7 εκατ. Ευρώ».
Κ. Παπανάτσιου: Οι οικογένειες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα
Παράλληλα στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεχνούν πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι πολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα άνευ προηγουμένου κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων. Όχι μόνον στην βενζίνη και στο ρεύμα αλλά σε κάθε καταναλωτικό αγαθό, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος των διακοπών. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε σήμερα στην Βουλή η πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και βουλευτής Κατερίνα Παπανάτσιου «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σοκάρουν, αφού ο πληθωρισμός τρέχει με ρυθμούς που σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Το 11,3 είναι το τωρινό ρεκόρ, μέχρι το επόμενο». «Οι αυξήσεις» επισήμανε «ξεκινούν από την ενέργεια και τα τρόφιμα, αλλά σταδιακά περνούν και σε άλλες κατηγορίες, όπως μεταφορές, εστίαση και ένδυση». Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «με τιμή βενζίνης κοντά στα 2,5 ευρώ, αύξηση του ηλεκτρισμού πάνω από 80%, των μεταφορών 19% και των τροφίμων πάνω από 14%, οι ελληνικές οικογένειες απλά δεν μπορούν να βγάλουν πέρα το μήνα».
Παράλληλα η Κατερίνα Παπανάτσιου σημείωσε ότι η πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση καθιστά ευάλωτη την ελληνική οικονομία. Εκτίμησε πως «η εκτίναξη του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πόσο ευάλωτη είναι η ελληνική οικονομία παρά τους κυβερνητικούς κομπασμούς. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων 10ετούς λήξης εκτινάχθηκαν στο 4,30% με 4,40%. Με την απόδοση του γερμανικού τίτλου να βρίσκεται στο 1,50%, η διαφορά αποδόσεων βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τις 300 μονάδες βάσης».

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: