Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

«Ψαλμωδίες» και αλήθειες

Ακόμα δύο διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προστέθηκαν αυτή την εβδομάδα στη «χορωδία» που ψάλλει εδώ και καιρό τα καταστροφικά σενάρια της παγκόσμιας ύφεσης και της επισιτιστικής κρίσης. Παγκόσμια Τράπεζα και ΟΟΣΑ διεμήνυσαν μεταξύ άλλων ότι η ύφεση είναι μάλλον αναπόφευκτη για αρκετές χώρες του πλανήτη, η απότομη οικονομική επιβράδυνση δεδομένη και η επισιτιστική κρίση που ξεκίνησε εφιαλτική.
Οι αιτίες αυτής της εξέλιξης χιλιοειπωμένες: ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα λοκντάουν στην Κίνα, τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, η εκτόξευση των τιμών, ο κίνδυνος αποπληθωρισμού, το αναγκαίο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής. Το εν λόγω σενάριο τρόμου βομβαρδίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη εδώ και μήνες, σχεδόν από τότε που ο πλανήτης φάνηκε να περνά το σημείο καμπής της πανδημίας του κορονoϊού.
Παρότι πέρασαν μήνες έκτοτε οι ισχυρές κυβερνήσεις της Δύσης και τα διεθνικά κέντρα λήψης αποφάσεων της υφηλίου δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για να εμποδίσουν την πραγμάτωση αυτού του σεναρίου. Αντιθέτως, με όσα πράττουν το ενισχύουν. Αντιμετώπισαν την πανδημία με λοκντάουν που νέκρωναν οικονομία-κοινωνία και με τα εμβόλια που πλουτίζουν τις μεγάλες φαρμακευτικές. Αντί διαπραγματεύσεων για εκεχειρία και ειρήνευση έριξαν λάδι στη φωτιά που καίει στην Ουκρανία προτείνοντας ακόμη περισσότερο πόλεμο και όπλα χάριν του παγκόσμιου στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, των πετρελαϊκών κολοσσών και των κερδοσκόπων του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Αντί λήψης μέτρων περιορισμού της κερδοσκοπίας και πλαφόν στις τιμές προτάσσουν αύξηση επιτοκίων και του κόστους του χρήματος που θα οδηγήσει φτωχούς και υπερχρεωμένους στη χρεοκοπία. Την ίδια στιγμή κλείνουν τα μάτια και μπλοκάρουν τη φορολόγηση των «ουρανοκατέβατων κερδών», τον παγκόσμιο φόρο στις πολυεθνικές, την υψηλότερη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων. Είναι δύσκολο να πιστέψει πια κανείς ότι αυτό το σενάριο του τρόμου που «προετοιμάζει» την κοινή γνώμη για τα χειρότερα και επί μήνες ψέλνει η παραπάνω «χορωδία» είναι τυχαίο και όχι κατευθυνόμενο.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: