Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Με «καθρεφτάκια» για ιθαγενείς στο δρόμο για τις κάλπες

Προεκλογική πλειοδοσία, με επιπλέον 15 ευρώ για πληρωμή με ψηφιακή κάρτα. Τι προβλέπει το Fuel Pass 2 για τα νησιά. Μέτρα και για τους αγρότες.
Επιδότηση της κατανάλωσης καυσίμων για άλλους τρεις μήνες (Ιούλιος-Αύγουστος-Σεπτέμβριος) με προσαυξημένο ποσό ανακοίνωσε σήμερα το οικονομικό επιτελείο, εξειδικεύοντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κατά το υπουργικό συμβούλιο που έγινε νωρίτερα σε προεκλογικό κλίμα.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε πως το Fuel Pass 2 αφορά συνολικά 3,1 εκατομμύρια δικαιούχους με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ.
Έτσι, για το επόμενο τρίμηνο οι κάτοχοι ΙΧ σε ηπειρωτική περιοχή θα μπορούν να λάβουν επιδότηση 80 ευρώ και εκείνοι που έχουν μόνιμη κατοικία σε νησιωτική περιοχή δικαιούνται 100 ευρώ από 55 που ήταν στον πρώτο κύκλο επιδότησης, εφόσον χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή κάρτα. Για όσους προτιμήσουν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό σημαίνει 15 ευρώ λιγότερα.
Αντίστοιχα, για τους κατόχους μοτοσικλετών σε ηπειρωτικές περιοχές η επιδότηση ανέρχεται σε 60 ευρώ, ενώ για τις νησιωτικές σε 70 ευρώ.
Στο ντίζελ κίνησης, η ενίσχυση παραμένει 12 λεπτά ανά λίτρο στην πηγή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων ανέρχεται στα 375 εκατ. ευρώ.

 

Μέτρα και για τους αγρότες
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε επίσης κάποιες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των αγροτών, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα όχι μόνο λόγω του ενεργειακού κόστους αλλά και των μεγάλων ανατιμήσεων στα λιπάσματα.
Ειδικότερα ανακοίνωσε:

  1. Επίσπευση καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Η καταβολή του θα γίνει μέσα στον Αύγουστο με βάση τα χαρακτηριστικά δήλωσης ΟΣΔΕ του 2021 και με την προϋπόθεση ότι έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ για το 2022
  2. Συνέχιση εφαρμογής μέτρου για 15 λεπτά έκπτωση στην αντλία για πετρέλαιο στα αγροτικά μηχανήματα
  3. Οι αγρότες απολαμβάνουν όλα τα μέτρα που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό.
  4. Μείωση ΦΠΑ σε ζωοτροφές και λιπάσματα (το συγκεκριμένο έχει εφαρμοστεί)
  5. Τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου θα ανακοινωθούν στοχευμένα μέτρα για την καταβολή των 100 εκατ (από ΕΕ, Αποθεματικό Κρίσεων και μεταφορά από πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ ). Πρέπει να καταβληθούν έως 30 Οκτωβρίου.

Αόριστες υποσχέσεις για νέες παρεμβάσεις
Με αιχμές προς την αντιπολίτευση εξήγησε τους λόγους για τη νέα επιδότηση προς τους πολίτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που τόνισε ότι το νέο fuel pass θα έχει τρίμηνη διάρκεια και θα είναι πιο δίκαια τα εισοδηματικά κριτήρια.
Όπως είπε οι λόγοι είναι τρεις:

  1. Ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης που όπως είπε, «αντίθετα με τις προβλέψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης», οφείλεται στην «ποιοτική ανάπτυξη» λόγω αύξησης εξαγωγών και επενδύσεων και της μείωσης της ανεργίας.
  2. Η ανάπτυξη έχει πραγματική αντανάκλαση στα δημόσια έσοδα
  3. Τα στοιχεία του τουρισμού δείχνουν πολύ καλή πορεία για το καλοκαίρι και αύξηση του κατά κεφαλήν εσόδου ανά τουρίστα.

Όσον αφορά τη ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού υποστήριξε, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης, ότι αυτός είναι εισαγόμενος, και οφείλεται στις τιμές των σιτηρών, των καυσίμων και άλλων προϊόντων, που διαμορφώνονται στο εξωτερικό και η κυβέρνηση «δεν μπορεί να παρέμβει», παρά τη βαριά επίπτωση στην οικονομία.
Τόνισε δε ότι η επίπτωση στην οικονομία από το φυσικό αέριο είναι τεράστια και υποσχέθηκε νέες παρεμβάσεις, αν χρειαστεί και αν το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: