Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

"Καμπανάκι" από τον επικεφαλής της Interpol: "Τα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία θα καταλήξουν σε χέρια εγκληματιών"

Σε εγκληματικές οργανώσεις ακόμα και εκτός Ευρώπης, θα καταλήξουν, μετά το τέλος του πολέμου, τα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Interpol. Προέτρεψε τις χώρες να βοηθήσουν στην ιχνηλάτηση και ανίχνευσή τους.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής της Interpol σχετικά με τα όπλα που στέλνονται στην Ουκρανία για την ενίσχυσή της κατά της ρωσικής εισβολής, καθώς, όπως τόνισε, αυτά θα καταλήξουν στην παγκόσμια κρυφή οικονομία και στα χέρια εγκληματιών.
Ο Γιούργκεν Στοκ δήλωσε ότι μόλις τελειώσει η σύγκρουση, ένα κύμα όπλων και βαρέως οπλισμού θα πλημμυρίσει τη διεθνή αγορά και προέτρεψε τα κράτη μέλη της οργάνωσης, ειδικά εκείνα που προμηθεύουν όπλα, να συνεργαστούν για τον εντοπισμό τους. “Μόλις σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, θα έρθουν τα παράνομα όπλα. Αυτό το γνωρίζουμε από πολλά άλλα σημεία σύγκρουσης. Οι εγκληματίες ακόμη και τώρα, τη στιγμή που μιλάμε, εστιάζουν σε αυτά”, τόνισε ο Στοκ κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο Παρίσι.
“Εγκληματικές ομάδες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτές τις χαοτικές καταστάσεις και τη διαθεσιμότητα όπλων, ακόμη και εκείνων που χρησιμοποιούνται από τον στρατό και συμπεριλαμβανομένου του βαρέως οπλισμού. Αυτά θα είναι διαθέσιμα στην αγορά και θα δημιουργήσουν μια πρόκληση. Καμία χώρα ή περιοχή δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μεμονωμένα, επειδή αυτές οι ομάδες λειτουργούν σε παγκόσμιο επίπεδο”.
Και πρόσθεσε: “Μπορούμε να περιμένουμε μια εισροή όπλων στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν. Θα πρέπει να ανησυχούμε και πρέπει να περιμένουμε ότι αυτά τα όπλα θα διακινηθούν όχι μόνο σε γειτονικές χώρες αλλά και σε άλλες ηπείρους”.
Είπε ότι η Interpol προέτρεψε τα μέλη να χρησιμοποιήσουν τη βάση δεδομένων της για να βοηθήσουν στην “ιχνηλάτηση και ανίχνευση” των όπλων. “Είμαστε σε επαφή με τις χώρες - μέλη για να τις ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσουν αυτά τα εργαλεία. Οι εγκληματίες ενδιαφέρονται για όλα τα είδη όπλων… βασικά κάθε όπλο που μπορεί να μεταφερθεί μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εγκληματικούς σκοπούς”.
Οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν στείλει αποστολές στρατιωτικών όπλων υψηλής ποιότητας στην Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή πριν από περισσότερους από τρεις μήνες. Πριν λίγες μέρες ο Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν στο Κίεβο προηγμένα πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021, μετά από 20 χρόνια πολέμου, τεράστιες ποσότητες συχνά ιδιαίτερα εξελιγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού αφέθηκαν πίσω και έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν.
Αύξηση κλοπών λιπασμάτων
Ο Στοκ ανέφερε επίσης ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε σε αύξηση των κλοπών λιπασμάτων και σε αύξηση πλαστών αγροχημικών προϊόντων. Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στις κλοπές καυσίμων. “Αυτά τα προϊόντα έχουν γίνει πιο πολύτιμα”, είπε.
Ερωτηθείς για υποτιθέμενες κυρώσεις και ξέπλυμα χρήματος από Ρώσους ολιγάρχες που αντιμετωπίζουν διεθνείς περιορισμούς, είπε ότι η Interpol δεν ερευνά ούτε αυτά ούτε τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου καθώς το σύνταγμα της οργάνωσης απαγορεύει να αναμιχθεί σε πολιτική δραστηριότητα και πρέπει να παραμείνει ουδέτερη.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η οργάνωση είχε λάβει αίτημα από την Ουκρανία να βοηθήσει στην αναγνώριση των νεκρών στη σύγκρουση. “Δεν είμαστε στην Ουκρανία, αλλά θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε σε αυτό. Είναι κλασική εργασία αναγνώρισης”, είπε ο Στοκ.

Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: