Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Ναυπηγεία Ελευσίνας: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν από κοινού το εκτρωματικό νομοσχέδιο

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής το εκτρωματικό νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» των Ναυπηγείων Ελευσίνας! Υπερψήφισαν δηλαδή όλοι μαζί την μετατροπή του ναυπηγείου σε ειδική οικονομική ζώνη, αφού το νομοσχέδιο προβλέπει την απόλυση όλων των εργαζομένων προκειμένου να παραδοθεί στο νέο «σωτήρα» – επενδυτή καθαρό από θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται για τον «σωτήρα» πλήθος προνομίων και διαγραφή χρεών, που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένα στοιχεία), που θα φορτωθούν βέβαια και αυτά στις πλάτες του λαού.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει με ακόμα πιο ανάγλυφο τρόπο τη κοινή στρατηγική ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Μετά από σκληρή δουλειά και μεγάλη κοινοβουλευτική συζήτηση, το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή είναι αυτό! Εμείς και ο Σύριζα ψηφίσαμε ΝΑΙ», έγραψε περιχαρής ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.
Προφανώς, το γεγονός πως ο νέος επενδυτής των Ναυπηγείων Ελευσίνας είναι η ελληνοαμερικανικών συμφερόντων εταιρία ΟΝΕΧ, σε κοινοπραξία με τον ιταλικό ναυπηγικό κολοσσό FINCANTIERI, που συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ και τις ανάγκες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, βοήθησε σε αυτό το αποτέλεσμα…
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή φάνηκε να αναζητά άλλοθι για να μπορέσει να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Ετσι στην αρχή της συνεδρίασης κατέθεσε τροπολογία με την οποία, παραβλέποντας όλο το αντιδραστικό, κατάπτυστο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, ζητούσε πριν την επικύρωση της τελικής συμφωνίας με τον επενδυτή, αυτή να συζητηθεί και να υπάρξει γνωμοδότηση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής. Δεύτερος… όρος του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν να υπάρχει πρόβλεψη τα δεδουλευμένα των εργαζομένων να καταβληθούν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα 3 μηνών μετά ωστόσο την οριστική, αμετάκλητη και τελεσίδικη μεταβίβαση του ναυπηγείου στην ΟΝΕΧ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τέτοιου είδους… όροι δεν ήταν δύσκολο να γίνουν δεκτοί από τη ΝΔ. Ετσι λίγα λεπτά πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης με νομοθετική βελτίωση τους έκανε δεκτούς, λύνοντας τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ.
«Καταψηφίζουμε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το “φύλο συκής” για να δικαιολογήσει ότι υπερψηφίζει ένα αντεργατικό νομοσχέδιο που από την αρχή ήθελε να ψηφίσει. Εξάλλου είναι συνέχεια της δικής του πολιτικής και είναι σε βάρος των εργαζομένων. Αντε και συγκυβέρνηση», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια αμέσως μετά την αποκάλυψη της συμπαιγνίας σε βάρος των εργαζομένων.
Η αναζήτηση πατήματος από τον ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφίσει δεν ήταν βέβαια κάποια έκπληξη, αφού η δική του κυβέρνηση ήταν ο πρώτος μεσάζοντας της ΟΝΕΧ, στην οποία παρέδωσε τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου, εφαρμόζοντας μάλιστα πρώτος το «μοντέλο» που ακολουθεί τώρα η ΝΔ. Δηλαδή την παράδοση του ναυπηγείου «καθαρό» από εργαζόμενους και εργασιακά δικαιώματα. Ακόμα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που έκλεισε πρώτη συμφωνία με την ΟΝΕΧ και για τα ναυπηγεία Ελευσίνας.
Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ καταψήφισε επί της αρχής, αλλά υπερψήφισε τα περισσότερα άρθρα. «Παρών» σε αυτούς τους σχεδιασμούς ψήφισε η Ελ. Λύση, ενώ ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για «ψευτοεπενδυτή».

Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: