Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Φως απορρήτου και ομερτά

Στα πολύ δύσκολα συνήθως οι οικογένειες είτε συσπειρώνονται είτε διαλύονται. Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι έμπειρη πολιτικός, ξέρει τα διακυβεύματα, αντιλαμβάνεται τη συγκυρία και γι’ αυτό η προχθεσινή παρέμβασή της (ΕΡΤ) σε ρόλο άτυπου εισαγγελέα, μία μέρα πριν ξεκινήσει η εξεταστική επιτροπή -και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να έχουν επικεντρωθεί στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα- συνιστά κορυφαία πολιτική πράξη. Η αδερφή του πρωθυπουργού και πρώην υπουργός, παίζοντας το (τελευταίο;) χαρτί της «εθνικής ασφάλειας», εμμέσως προειδοποίησε όποιον τολμήσει να σπάσει το απόρρητο πως απειλείται με δεκαετή φυλάκιση. Υπογράμμισε μάλιστα εμφατικά και το ύψος της υποτιθέμενης ποινής δύο φορές. Στη Σικελία αυτό το λένε ομερτά. Στην Ελλάδα μοιάζει με μια άπελπι επιχείρηση διάσωσης του πρωθυπουργού από τις ευθύνες του.
Πρόκειται βέβαια για έναν νέο ορισμό τού τι σημαίνει «όλα στο φως». Ολα στο φως σημαίνει φυλακή, σύμφωνα με την κόρη του Κων/νου Μητσοτάκη, του «ανθρώπου χωρίς νόμο και πίστη» κατά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (Δ. Ψαρράς, «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Πενήντα αποχρώσεις του Κέντρου»). Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει και αρκεί κανείς να απευθυνθεί σε έγκριτους νομικούς που συνθλίβουν το επιχείρημα. Το υπηρεσιακό απόρρητο δεν υφίσταται όταν ελέγχεται η ίδια η ΕΥΠ ή στελέχη της, εκεί το ζήτημα εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η άρση της παραβίασης των όποιων προσωπικών δεδομένων γίνεται ακριβώς γιατί αποκαλύπτεται άλλο αδίκημα, αυτό της παράνομης παρακολούθησης.
Ομως όλα αυτά δευτερεύουσα σημασία έχουν. Σημασία έχει το μήνυμα και οι αποδέκτες του. Σε ποιον (και για λογαριασμό ποιανού) απευθύνεται άραγε η Ντόρα Μπακογιάννη; Στον ανιψιό και τέως -λέμε τώρα- γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, στη δικαστική εξουσία, στους τελευταίους τρεις διοικητές της ΕΥΠ (ανεξαρτήτως κυβερνήσεων) ή μήπως και σε αξιωματούχους της ΕΥΠ; Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις της συμβαίνουν την ίδια μέρα κατά την οποία η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε πως τουλάχιστον δύο «μη αρεστοί» υπάλληλοι της υπηρεσίας αποτέλεσαν στόχο του Predator, υπόθεση για την οποία ακόμα δεν έχει διαταχθεί καμία εισαγγελική έρευνα.

Κώστας Ζαφειρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: