Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Κύπελλο Ελλάδας: Όσα ξεχώρισαν στην πρώτη φάση

Συναρπαστικά παιχνίδια, ανατροπές, αλλά και εντυπωσιακά σκορ περιείχε η πρώτη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος με συμμετοχή των Κυπελλούχων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματειών.
Το εντυπωσιακότερο σε εξέλιξη ματς έγινε στο δημοτικό γήπεδο Βαρβάρας στη Χαλκιδική. Ο νεανικός Αετός υποδέχτηκε τον ΠΑΟΚ Κρηστώνης, που προηγήθηκε στο 42' με το Ρωμανίδη.
Με τη σέντρα στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Κεχαγιά σε 1-1. Όλα έδειχναν ότι ο αγώνας θα οδηγηθεί στην παράταση, αλλά στο 89' ο Ρωμανίδης έκανε το 1-2 και η ομάδα του Τόνι Γκονζάλες αγκάλιασε την πρόκριση. Ωστόσο στο 90'+5 ο Βλαχάκης ισοφάρισε πάλι σε 2-2, δίνοντας στην ομάδα του Γιώργου Αλβανού την ευκαιρία της παράτασης.
Εκεί ο Νίκος Μπελίτσας με φάουλ στο 95' έκανε το 2-3, αλλά στο 103' ο έμπειρος Χρήστος Ευσταθίου, που γύρισε στην Ελλάδα μετά από έξι χρόνια στην Κύπρο, ισοφάρισε σε 3-3. Ο ΠΑΟΚ Κρηστώνης τελείωσε το παιχνίδι με εννέα παίκτες, καθώς αποβλήθηκαν στο 113' ο Παπαδόπουλος και στο 118' ο Ρωμανίδης, όμως με πιο έμπειρους παίκτες κατάφερε να επικρατήσει με 5-4 μετά από έξι πέναλτι για κάθε ομάδα.
Εύκολο έργο είχε ο ΑΕΡ Αφάντου, αν και με το που έφτασε η αποστολή της ομάδας της Ρόδου στο αεροδρόμιο της Σάμου, ταρακουνήθηκε από το σεισμό των 5,2 ρίχτερ περιμένοντας τις αποσκευές. Δεν την εμπόδισε να πάει στη Χίο και να πετύχει το πιο εμφατικό σκορ της ημέρας με 7-0. Εύκολα πέρασε και ο ΠΑΟ Βάρδας από την Κεφαλονιά, νικώντας 5-1 τον Παλληξουριακό, με τον 27χρονο επιθετικό Βαγγέλη Λαθύρη να πετυχαίνει τέσσερα γκολ και να γίνεται ο σκόρερ της ημέρας!
Εντύπωση προκάλεσε και το χατ τρικ του Νίκου Σκόνδρα, που διαμόρφωσε το ΠΟ Φήκης - Πύρασος Νέας Αγχιάλου 3-0. Και αυτό γιατί ο 30χρονος έμπειρος μεσοεπιθετικός πέτυχε τα τρία γκολ σε διάστημα πέντε λεπτών (36', 39' και 41'). Μάλιστα στο δεύτερο τον βοήθησε με ασίστ ο αδελφός του Γιάννης, που μέχρι πέρσι έπαιζε στη Super League με τη Λαμία.
Ο Γιώργος Γεωργιάδης, πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ και του Πανσερραϊκού, πέτυχε δύο γκολ στο 4-0 του Απόλλωνα Παραλιμνίου στο Άργος Ορεστικό, ενώ δύο γκολ και μια ασίστ σημείωσε ο έμπειρος Δημήτρης Πολίτης στο επίσης 4-0 του Ιωνικού Διαβατών μέσα στο Καλαμπάκι της Δράμας.
Με γκολ του 37χρονου Στέλιου Κρητικού, που έφτασε τα 10 στην καριέρα του στο θεσμό, ο Πανελευσινιακός νίκησε 1-0 τον Απόλλωνα Αγίου Ιωάννη, τη μαχητική ομάδα από το τοπικό Χανίων. Ο Πανθρακικός επικράτησε με 1-0 της Αλεξανδρούπολης, με τον 38χρονο Ντενίς Μπαϊκαρά στην ενδεκάδα του.
Ο έμπειρος μεσοεπιθετικός, έφτασε τα 49 παιχνίδια στο Κύπελλο, έχοντας κάνει ντεμπούτο πριν από 20 και πλέον χρόνια! Τα Γιαννιτσά με μέσο όρο ηλικίας της ενδεκάδας τους τα 19 χρόνια και τρεις μήνες, τη νεότερη από όλες τις άλλες ομάδες, δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στο Βύρωνα Καβάλας, που επικράτησε με 2-0.
Διαβάστε επίσης τα δύο ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την πρώτη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.
Κύπελλο Ελλάδας: Μια οικογένεια στο γήπεδο
Οποιοσδήποτε ποδοσφαιριστής συμμετέχει στο Κύπελλο Ελλάδας γράφει μια ξεχωριστή ιστορία στο θεσμό που «απλώνεται» σε όλα τα επίπεδα και τις κατηγορίες. Κάποιες από αυτές τις ιστορίες έχουν τη δική τους γοητεία. Η κληρωτίδα έφερε αντιπάλους τον Κυπελλούχο Χαλκιδικής Αετό Βαρβάρας και τον Κυπελλούχο Κιλκίς ΠΑΟΚ Κρηστώνης.

Πριν από 35 και πλέον χρόνια, ο Νίκος Κωτάκης άφηνε το χωριό του, τη Βαρβάρα και τον Αετό, για να μεταγραφεί στον Κιλκισιακό. Όχι μόνο έπαιξε 20 χρόνια στον Κιλκισιακό, αλλά έμεινε και στο Κιλκίς όπου έκανε οικογένεια. Φέτος ο 21 ετών υιός του, Νίκος (και αυτός) Κωτάκης αγωνίζεται στον ΠΑΟΚ Κρηστώνης. Έτσι είχε την ευκαιρία να παίξει αντίπαλος με την ομάδα, που ξεκίνησε ο πατέρας του, αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Στον Αετό Βαρβάρας αγωνίζονται ο 33χρονος Δημήτρης Κωτάκης του Αναστασίου και ο 19χρονος Δημήτρης Κωτάκης του Κώστα. Έτσι στον ίδιο αγώνα βρέθηκαν τρία πρώτα ξαδέλφια, ο Νίκος, ο Δημήτρης και ο Δημήτρης, αφού οι πατεράδες τους, Αναστάσιος, Κώστας και Νίκος είναι αδέλφια.
Ο μεγάλος Δημήτρης ήταν τιμωρημένος και είδε τον αγώνα από την εξέδρα, ο μικρός Δημήτρης έπαιξε βασικός στον Αετό Βαρβάρας, ενώ αγωνίστηκε και στον ΠΑΟΚ Κρηστώνης ο Νίκος. Μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα (2-2 στην κανονική διάρκεια, 3-3 στην παράταση), ο ΠΑΟΚ Κρηστώνης επικράτησε με 5-4 στα πέναλτι.
*Στη φωτογραφία από αριστερά Δημήτρης Κωτάκης του Αναστασίου, Νίκος Κωτάκης και Δημήτρης Κωτάκης του Κώστα.
Κύπελλο Ελλάδας: Νίκησαν το χρόνο με ρεκόρ
Μπορεί οι ομάδες του Ανδρέα Μουζάκη και του Μιλτιάδη Κλήμη να μην τα κατάφεραν στην πρώτη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά οι δύο ποδοσφαιριστές μπορούν να υποστηρίζουν ότι ήταν νικητές με αντίπαλο τον χρόνο. Ο αμυντικός Ανδρέας Μουζάκης είναι αρχηγός του ΑΟ Κατασταρίου και οδήγησε την ομάδα του στον αγωνιστικό χώρο στην πρώτη συμμετοχή της στον θεσμό.

Αν και έπαιζε αντίπαλος με την έμπειρη ομάδα του Ναυπακτιακού, ο ΑΟ Κατασταρίου δέχτηκε το πρώτο γκολ στο 45' με χτύπημα φάουλ για να ηττηθεί τελικά με 4-0, αλλά πολύ περισσότερο άντεξε ο Ανδρέας, που βγήκε στο 51' του αγώνα. Και λέμε άντεξε, γιατί σε πέντε μήνες γίνεται 47 ετών, κάτι που προδίδουν τα μαλλιά του και όχι το σώμα του.
Ο Μουζάκης έγινε σε ηλικία 46 ετών, 6 μηνών και 20 ημερών ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται βασικός σε αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας, και φυσικά ο μεγαλύτερος αρχηγός. Σημειώνουμε ότι πριν από τρία χρόνια είχε παίξει σε ηλικία 49 ετών ως ολιγόλεπτη αλλαγή όμως και χωρίς να είναι ουσιαστικά ενεργός, ο Νίκος Μπουκάρας του Παναργειακού, μάλιστα είχε μπει στη θέση του γιού του!
Αν δεν έπαιζε την Τετάρτη με τον ΑΟ Κατασταρίου ο Μουζάκης, το άρθρο θα αναφερόταν από την αρχή στο Μιλτιάδη Κλήμη. Ο Χιώτης μέσος, ήταν στην ενδεκάδα του Ποσειδώνα Καρδαμύλων εναντίον του ΑΕΡ Αφάντου σε ηλικία 45 ετών, 10 μηνών και 18 ημερών. Μάλιστα αγωνίστηκε και στα 90 λεπτά! Θα ήταν αυτός δηλαδή ο μεγαλύτερος στην ιστορία, αλλά την ίδια ώρα τον άφηνε δεύτερο ο Μουζάκης. Και ο Ποσειδώνας στην ιστορική πρώτη του συμμετοχή στο Κύπελλο Ελλάδας δεν τα κατάφερε, αφού έχασε από την ομάδα της Ρόδου με 7-0.

Έτσι ο Μουζάκης και ο Κλήμης δεν θα μεγαλώσουν το ρεκόρ τους, αλλά θα συνεχίσουν να πολεμούν το χρόνο στα πρωταθλήματα των ενώσεών τους. Επίσης ο ΑΟ Κατασταρίου χρησιμοποίησε και κάποιους από τους νεότερους παίκτες της φάσης στο παιχνίδι της Ζακύνθου, καθώς ο Διονύσης Λουκίσσας ήταν 14 ετών και επτά μηνών, 32 χρόνια νεότερος από το συμπαίκτη του Ανδρέα Μουζάκης, ενώ 15 είναι ο Ιάσων Κολεύρης και 16 ο Βαγγέλης Βισβάρδης.
*Στις φωτογραφίες ο Ανδρέας Μουζάκης αρχηγός της ομάδας του Κατασταρίου κάτω αριστερά στην ενδεκάδα, και ο Μιλτιάδης Κλήμης σε δράση στον τελικό Κυπέλλου της ΕΠΣ Χίου πριν από λίγους μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: