Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας εδώ και τώρα

Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, γράφει στο NEWS 24/7 για την επιτακτική, πλέον, ανάγκη για την πιο προοδευτική ενέργεια για την χώρα, τον χωρισμό Κράτους - Εκκλησίας.
Η χριστιανική θρησκεία έχει στηθεί πάνω στην ενοχή της Εύας που παρακούει τις εντολές του Θεού, ο οποίος εννοείται ότι είναι άντρας, και δαγκώνει το μήλο με κόστος την αποπομπή των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο.
Ολόκληρο το θρησκευτικό οικοδόμημα βασίζεται στην ενοχή της γυναίκας η οποία επειδή είναι αδύναμη υποκύπτει στον πειρασμό και μαζί της την "πληρώνει" και ο άντρας.
Δεν πρέπει να μας κάνει λοιπόν εντύπωση η αθλιότητα την οποία τόλμησε και εκστόμισε αυτός ο τύπος που αποκαλείται μητροπολίτης Δωδώνης.
Κάποιοι σχολίασαν ότι τους εξέπληξε επειδή είναι από τους προοδευτικους παπάδες. Προφανώς αυτή η δήλωση είναι επί της αρχής αντιφατική αφού δεν είναι δυνατόν εκπρόσωπος οποιασδήποτε θρησκείας να μπορεί να εκφράσει οτιδήποτε το προοδευτικό.
Η ώρα για προχωρήσει ο χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας έχει περάσει. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να γίνει πραγματικότητα αυτό που κατά την γνώμη μου είναι η πιο προοδευτική ενέργεια για την χώρα.
Το ζήτημα πρέπει να μπει επιτακτικά από τους πολίτες στο πολιτικό πεδίο ως απιτηση , με δράση και κινητοποίηση. Ας θυμηθούμε την πολιτική γενναιότητα του Κώστα Σημίτη ο οποίος δεν υπέκυψε στην πίεση της Εκκλησίας και εκατομμυρίων πολιτών και ψηφοφόρων και προχώρησε στην αφαίρεση του θρησκεύματος από τις ταυτότητες. Κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και τώρα αλλά λόγω της σημασίας και του ρολου που, δυστυχώς, έχει η εκκλησία απαιτείται κινητοποίηση από το σύνολο ή τουλάχιστον την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων.
Η Ελληνική εκκλησία θα συνεχίσει την προσπάθεια της να οδηγησει την χώρα στο παρελθόν και θα συνεχίσει να μισεί τις γυναίκες.
Η αντίδραση της Ιεράς Συνόδου φυσικα δεν ειναι αρκετη αφου παρόλο που καταδίκασε τις δηλώσεις στο μερος που αφορούσε στον βιασμο και τόνισε τον σεβασμο της στην ισότητα ανδρών και γυναικών, δεν έθιξε το θέμα των αμβλώσεων και το δικαίωμα των γυναικών στο σώμα τους. Δυστυχώς την ίδια στάση τήρησε και η αρμόδια υπουργός κ. Κεραμεως αποδεικνύοντας ότι η επιρροή της Εκκλησίας είναι τεράστια και βαθιά ριζωμένη. Να θυμίσουμε επίσης ότι και με την προηγούμενη κυβέρνηση ο πρωθυπουργός είχε διώξει τον τότε υπουργό παιδείας Ν. Φίλη μετά από απαίτηση του Αρχιεπισκόπου και την βοήθεια του ακροδεξιου κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμενου.
Είναι πλέον η στιγμή να απαιτήσουμε τον χωρισμό ώστε να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη και καταστροφική σχέση εξάρτησης από ένα σκοτεινό συντηρητικό και χυδαίο μηχανισμό επιβολής.

Λευτέρης Παπαγιαννάκης - μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: