Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Ιερά Σύνοδος: Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης - Κυβέρνηση και κόμματα καταδικάζουν επίσης τις δηλώσεις

«Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος», ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως απάντηση στην άποψη που εξέφρασε ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος σε τηλεοπτικό κανάλι πως «δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει» και πως για να μείνει έγκυος μια γυναίκα σε περίπτωση βιασμού πρέπει «να έχει συμμετοχή».
Αναλυτικά το ανακοινωθέν έχει ως εξής:
«Οι σημερινές δηλώσεις στην τηλεοπτική εκπομπή "Σήμερα'' (ΣΚΑΪ) του εφησυχάζοντος Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου για την ψυχική και σωματική συμμετοχή των θυμάτων στο έγκλημα του βιασμού τους είναι απαράδεκτες, πολύ περισσότερο για ορθόδοξο κληρικό, και συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών.
Τονίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου. Οι δηλώσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα του βιασμού, πέραν των άλλων, αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος τόσο σε συνοδικό επίπεδο όσο και μέσω των Ιερών Μητροπόλεων Αυτής και των φιλανθρωπικών φορέων τους, που στέκονται καθημερινώς και εμπράκτως στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών μέσα από δράσεις στηρίξεώς τους και ξενώνες φιλοξενίας τους, σε συνεργασία πάντοτε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις αστυνομικές αρχές.
Η άνευ εξαιρέσεων αντιμετώπιση της γυναίκας ως ισότιμης με τον άνδρα και η προστασία της απέναντι σε κάθε μορφής κακοποίηση αποτελούν την επίσημη θέση και στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Οποιαδήποτε άποψη κληρικού, ανεξαρτήτως βαθμού Ιερωσύνης, που αποκλίνει από τις ανωτέρω θέσεις της Ιεράς Συνόδου, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει την Εκκλησία της Ελλάδος».
Νωρίτερα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με αφορμή την Εγκύκλιο που αναμένεται να εκδώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος σχετικά με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την αποφυγή των αμβλώσεων, προκειμένου να διαβαστεί στους ναούς στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτή του Γενεσίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε: «Αν έχει βιαστεί... Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μην τρελαθούμε». «Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή... πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις». Στις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο Μητροπολίτης επέμεινε ότι άλλο είναι βιασμός και άλλο είναι σύλληψη.
Kυβέρνηση-κόμματα καταδικάζουν τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης
«Αδιανόητη και καταδικαστέα» χαρακτηρίζει σε ανάρτησή της στο twitter η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, την πρόσφατη δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με το βιασμό και τη συναίνεση των γυναικών.
Προσθέτει, ότι «προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία», ενώ «δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας, που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού».
Ολόκληρη η ανάρτηση της κυρίας Κεραμέως, έχει ως εξής:
«Αδιανόητη και καταδικαστέα η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης σχετικά με τον βιασμό. Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας, που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού».
Ο Θ. Πλεύρης για τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης
Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης, ο υπουργός Υγείας , Θάνος Πλεύρης , τονίζοντας "το να λέει κάποιος ότι βιάζεται μία γυναίκα γιατί το θέλει, απέχει παντελώς από τη χριστιανική πίστη". Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:
«Απαράδεκτη η δικαιολόγηση πράξης βιασμού στην προσπάθεια να συνδεθεί με το ότι φταίει το θύμα. Αυτές οι απόψεις δυστυχώς όταν ακούγονται μας οδηγούν σε τέτοια εγκλήματα. Το να λέει κάποιος ότι βιάζεται μία γυναίκα γιατί το θέλει απέχει παντελώς από τη χριστιανική πίστη. Δεν έχω ακούσει από Ιεράρχη πιο απαράδεκτη δήλωση".
Β. Κικίλιας: Ντροπή για όλους μας και για την Εκκλησία η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης
Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια στην άποψη που εξέφρασε σήμερα το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος ότι «δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει» και ότι δεν υπάρχει σύλληψη από βιασμό.
«Είναι ντροπή για όλους μας και συκοφαντική για την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και την Εκκλησία μας που πάντα στέργει τα θύματα βίας, η δήλωση του Μητροπολίτη Δωδώνης για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας σε ανάρτησή του στο twitter.
Μ. Συρεγγέλα: Καταδικάζουμε έμφυλες διακρίσεις και απόψεις που υποβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία
«Καταδικάζουμε έμφυλες διακρίσεις και απόψεις που υποβαθμίζουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία και την οικογένεια» αναφέρει η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, με αφορμή τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης.
«Η εκκλησία, όπως γνωρίζουμε, αποδίδει στη γυναίκα ισότιμη θέση με τον άνδρα και προωθεί μάλιστα δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την ισότητα των φύλων» επισημαίνει η κυρία Συρεγγέλα και τονίζει ότι ο βιασμός είναι έγκλημα και ο βιαστής είναι εγκληματίας. «Κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα τέλος σε όλο αυτό» υπογραμμίζει η υφυπουργός Εργασίας.
Κ. Μπακογιάννης: Απαράδεκτες, ανατριχιαστικές και σκοταδιστικές οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Χρυσόστομου
Απαράδεκτες, ανατριχιαστικές και σκοταδιστικές χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, τις σημερινές δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μπακογιάννη, έχει ως εξής: «Οι απαράδεκτες, ανατριχιαστικές και σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου, μάς προσβάλουν όλους βάναυσα, με πρώτη την Εκκλησία, που κατεξοχήν αποδομεί τη βία και κηρύττει την αγάπη. Τα ράσα τελικά δεν κάνουν τον παπά».
Ρ. Σβίγκου: Ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα
«Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και «κυνηγιού μαγισσών», που έχουν περάσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια», σημειώνει η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου σε ανάρτησή της στο Twitter. Υπογραμμίζει ότι «δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», επισημαίνοντας ότι «ο βιασμός είναι έγκλημα, η αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος είναι δικαίωμα».
Νάντια Γιαννακοπούλου: Δεν θα επιτρέψουμε καμία επιστροφή στον Μεσαίωνα
«Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα», σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος επεσήμανε ότι οι αντιλήψεις ότι «δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει», ότι «η άμβλωση είναι έγκλημα» και ότι «ακόμα και όταν ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει να ζητηθεί άδεια από την Εκκλησία για να γίνει άμβλωση και πως όντως θα πρέπει να αποδεικνύεται επιστημονικά και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού» είναι αντιλήψεις οπισθοδρομικές, σκοταδιστικές και επικίνδυνες.
Μάλιστα υποστήριξε ότι κάποιοι φαίνεται να ζήλεψαν την δόξα του Ανώτατου Δικαστηρίου των Η.Π.Α και επιδιώκουν να φέρουν στον δημόσιο διάλογο ένα θέμα λυμένο δεκαετίες τώρα στην Ελλάδα.
«Έχουμε χρέος όλοι μας - κόμματα, φορείς, επιστημονική κοινότητα, γυναικείες οργανώσεις- να μην επιτρέψουμε καμία οπισθοχώρηση, κανένα άνοιγμα της πόρτας για την αμφισβήτηση δικαιωμάτων των γυναικών, που δεν χρειάζονται καμία έγκριση από κανέναν για να ασκηθούν», υπογράμμισε η κ. Γιαννακοπούλου.
Μητροπολίτης Χρυσόστομος: Δεν κάθεται μια γυναίκα να βιάζεται χωρίς να το θέλει
Την άποψη πως «δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει» και πως για να μείνει έγκυος μια γυναίκα σε περίπτωση βιασμού πρέπει «να έχει συμμετοχή» εξέφρασε ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, με αφορμή το κήρυγμα που θα γίνει την Κυριακή σε όλους τους ναούς κατά των αμβλώσεων, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε: «Αν έχει βιαστεί ... Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μην τρελαθούμε», «δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (...) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις». Στις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χρυσόστομος επέμεινε ότι άλλο είναι βιασμός και άλλο είναι σύλληψη.
Σε ερώτηση αν δικαιολογείται η άμβλωση στις περιπτώσεις βιασμού ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται (...) η άμβλωση είναι έγκλημα και «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή».
Για την περίπτωση που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, ισχυρίστηκε: «Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( ...) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: