Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Δήλωση συμμόρφωσης της HumanRights360 με το υπουργείο Μετανάστευσης

Μετά την απειλή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη ότι θα προβεί σε νομικές ενέργειες σχετικά με την είσοδο δημοσιογράφου ξένου μέσου στο ΚΥΤ του Φυλακίου Έβρου με την ιδιότητα του μεταφραστή στο πλαίσιο επίσκεψης κλιμακίου δύο οργανώσεων, ο ιδρυτής της οργάνωσης HumanRights360 Επαμεινώνδας Φαρμάκης διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, ότι η οργάνωση «συμμορφώνεται πλήρως με το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής και χρηστής συμπεριφοράς».
Διευκρινίζει επίσης ότι «η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας».
Ο κ. Φαρμάκης κάνει λόγο για «εσφαλμένη πεποίθηση» ότι οι ανωτέρω (σ.σ. οι 38 πρόσφυγες στον Έβρο) βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους», αναπαράγοντας τη διαβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η συγκεκριμένη νησίδα δεν είναι ελληνική.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη διαβεβαίωση δόθηκε απ' την ελληνική κυβέρνηση με μεγάλη καθυστέρηση, στις 26 Ιουλίου με έγγραφο του ΓΕΣ προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έξι ολόκληρες μέρες μετά την εντολή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προς την κυβέρνηση να διασώσει τους πρόσφυγες, ενώ δημοσίως ανακοινώθηκε στις 11 Αυγούστου, αφού είχε προηγηθεί διεθνής διασυρμός της χώρας και καταγγελίες των προσφύγων για τον θάνατο ενός κοριτσιού και τις βίαιες αλλεπάλληλες επαναπροωθήσεις τους απ' τις ελληνικές και τουρκικές αρχές.
Με αφορμή την ανακοίνωση του κ. Φαρμάκη, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έσπευσε να σημειώσει με ανακοίνωση ότι η οργάνωση έρχεται να «επιβεβαιώσει την άποψη της κυβέρνησης ότι όσα αφορούσαν στην υπόθεση των 38 μεταναστών συνέβησαν εκτός Ελληνικής Επικράτειας» και ότι «επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και ορισμένοι καλοθελητές με fake news προσπαθούν να παρακάμψουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σημειώνει τέλος ότι αναμένει την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Συγγνώμη» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα απαίτησε με τη σειρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Σε ανάρτηση του στο Facebook έγραψε :«Η μη κυβερνητική οργάνωση «HumanRights360 ζήτησε συγγνώμη και παραδέχθηκε ότι η νησίδα στον Έβρο δεν ήταν ελληνικό έδαφος. Ο Σύριζα και ο κύριος Τσίπρας, μήπως ήρθε η ώρα να το παραδεχτούν και εκείνοι και να ζητήσουν επιτέλους συγγνώμη από τους Ακρίτες, την Ελληνική Αστυνομία και τον Στρατό που φυλάττουν τα σύνορά μας;»
Αναλυτικά οι ανακοινώσεις της HumanRights360 και του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν ως εξής:
Η δήλωση του Επαμεινώνδα Φαρμάκη
Η οργάνωσή μας λειτουργεί από το 2017 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με σκοπό την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, την ενίσχυση, υποστήριξη, αλλά και προώθηση της ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή ατόμων ή κοινωνικών ομάδων πληθυσμού που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό και για την υλοποίηση προγραμμάτων αυτού του αντικειμένου λαμβάνει χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και διεθνείς φορείς, συνεργάζεται με διεθνείς και κρατικούς φορείς καθώς και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ελληνική Αστυνομία, FRONTEX, ΥΑ του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Συνήγορο του Πολίτη), και συμμορφώνεται πλήρως με το εκάστοτε ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αλλά και τους κανόνες δεοντολογίας και ηθικής και χρηστής συμπεριφοράς, διατηρώντας πάντοτε μία ισορροπημένη σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και συνεργασίας με το Κράτος και την κοινωνία των πολιτών.
Η οργάνωσή μας δεν επιθυμεί, σε καμία περίπτωση, τη δημιουργία συνοριακού ζητήματος μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, ούτε άλλωστε αμφισβητεί τα σύνορα, μεταξύ των δύο χωρών. Σκοπός και μέλημά της είναι αποκλειστικά και μόνο η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας πάντοτε μέσα στο πλαίσιο του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς και των θεσμοθετημένων διαδικασιών.
Σε σχέση με τη υπόθεση «των 38 του Έβρου» σημειώνουμε τα εξής:

  1. Από τα δημόσια διαθέσιμα σε μας στοιχεία και λαμβανομένου υπόψιν ότι η περιοχή παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σύνθετο εδαφικό καθεστώς καθώς, ανάλογα με τη ροή του ποταμού, αναδύονται κατά διαστήματα τμήματα ξηράς κατά μήκος του, σχηματίσαμε την εσφαλμένη πεποίθηση ότι οι ανωτέρω βρίσκονταν επί ελληνικού εδάφους.
  2. Η είσοδος δημοσιογράφου στο ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου έγινε με αποκλειστική πρωτοβουλία του χωρίς προηγούμενη γνώση, ενημέρωση ή συμμετοχή της διοίκησης της οργάνωσής μας. Άλλωστε ο ανωτέρω ουδέποτε υπήρξε εργαζόμενος ή συνεργάτης της οργάνωσής μας, όπως ανακριβώς δηλώθηκε στο διαβιβαστικό έγγραφο του αιτήματος εισόδου του.

Παραμένουμε στη διάθεση των αρμοδίων αρχών προς παροχή οποιασδήποτε επιπλέον διευκρίνισης.
Το σχόλιο του υπουργείου Μετανάστευσης
Καθώς νέα στοιχεία ξεκάθαρα αμφισβητούν το ψέμα περί νεκρού παιδιού στον Έβρο, έρχεται με ειλικρίνεια η ΜΚΟ HumanRights360 που είχε καταθέσει την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επιβεβαιώσει την άποψη της Κυβέρνησης ότι όσα αφορούσαν στην υπόθεση των 38 μεταναστών συνέβησαν εκτός Ελληνικής Επικράτειας.
Εκθέτει δε ανεπανόρθωτα όσους εκμεταλλευτήκαν το περιστατικό και πιο συγκριμένα τη συγκυρία, προς ίδιον όφελος διασπείροντας ανακρίβειες στον διεθνή και εγχώριο Τύπο. Υπενθυμίζεται ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έφεραν το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυσφημίζοντας τη χώρα.
Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η σταθερή θέση της Κυβέρνησης ότι τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και ορισμένοι καλοθελητές με fake news προσπαθούν να παρακάμψουν τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και ταυτόχρονα σώζει χιλιάδες ανθρώπους εφαρμόζοντας μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική.
Αναμένουμε -εδώ και πολλές μέρες- τον συνήθως λαλίστατο ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί.
Ιδού ο Έβρος…

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: