Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Η ισραηλινή Μονάδα 81 και η σχέση της με τα κακόβουλα λογισμικά

Pegasus, Predator και μια σειρά από άλλα κατασκοπευτικά λογισμικά είναι δημιουργήματα ισραηλινών εταιρειών κυβερνοασφάλειας, οι οποίες κυριαρχούν στη διεθνή αγορά. Κοινός παρονομαστής όλων αυτών των εταιρειών είναι η προέλευση των στελεχών και των ιδρυτών τους: Όλοι είναι «απόφοιτοι» της Μονάδας 81 (Unit 81), μιας επίλεκτης μονάδας στου ισραηλινού στρατού, που ειδικεύεται στις κυβερνοεπιθέσεις και στην υψηλή τεχνολογία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, Ταλ Ντίλιαν, υπήρξε διοικητής της συγκεκριμένης μονάδας, όπως και ο πρώην υπάλληλος της εταιρείας, Ερέζ Οφίρ, υπήρξε λοχαγός της Unit 81.
Σύμφωνα με έρευνα του ισραηλινού ιστότοπου CTech, νεαρά στελέχη του ισραηλινού στρατού εκπαιδεύονται στις τεχνικές της κυβερνοεπίθεσης και αφότου ολοκληρώσουν στη Μονάδα 81 τα μαθήματα μετατίθενται στις ειδικές μονάδες πληροφοριών και τεχνολογίας. Αφότου ολοκληρώσουν τη στρατιωτική θητεία τους, βγαίνουν στην αγορά δημιουργώντας εταιρείες κυβερνοασφάλειας και υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες ξεπερνούν σε δυναμική και τεχνογνωσία ακόμη και το ΜΙΤ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CTech, τουλάχιστον 100 πρώην αξιωματούχοι και στρατιώτες της Μονάδας 81, την περίοδο 2003-2010 έχουν ιδρύσει 50 εταιρείες, συσσωρεύοντας κέρδη ύψους 4 δισ. δολαρίων, ενώ η αξία των εταιρειών ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια.
Πολλά από τα στελέχη της Μονάδας 81 λαμβάνουν τόσο εξειδικευμένη εκπαίδευση που δεν νιώθουν την ανάγκη να πάνε στο πανεπιστήμιο και πάρουν πτυχίο. Αφότου αποστρατευτούν, είναι έτοιμοι να φτιάξουν τις εταιρείες τους, προσλαμβάνοντας ως υπαλλήλους πρώην συναδέλφους τους από τη μονάδα.
Βασικό χαρακτηριστικό του τρόπου λειτουργίας των εταιρειών αυτών είναι η «κουλτούρα» στην οποία έχουν γαλουχηθεί μέσα στον ισραηλινό στρατό, από τη δεκαετία του '90 και μετά. Η δικτύωση της μονάδας δεν τελειώνει με την ίδρυση κοινών εταιρειών και την καθοδήγηση των νεοαποστρατευμένων. Οι βετεράνοι του ισραηλινού στρατού δεν στρατολογούν μόνο ταλέντα μέσα από τη μονάδα, αλλά και κεφάλαια από τους προκατόχους τους, δημιουργώντας ένα «εσωτερικό κύκλωμα» ανταλλαγών και υπηρεσιών.
Βέβαια, για να φτάσουν σε αυτό το σημείο έχει προηγηθεί η μύηση σε μια ξεχωριστή κουλτούρα, που έχει καλλιεργηθεί από τον ισραηλινό στρατό «ήδη από τη δεκαετία του ‘90». Το υψηλής ποιότητας προσωπικό της μονάδας εκπαιδευόταν βάσει ειδικού προγράμματος, το οποίο εφηύρε την «κυβερνοεκπαίδευση», προσλαμβάνοντας άτομα που είχαν ικανότητες στον προγραμματισμό και στην επιστήμη των υπολογιστών. Όπως αναφέρει πρώην μέλος της συγκεκριμένης μονάδας, όταν εντάχθηκε στη μονάδα ήταν το έβδομο άτομο και όταν έφυγε το 2006, διοικούσε περισσότερους από 50 στρατιώτες.
Η Unit 81 είναι η μονάδα που έχει κερδίσει τις περισσότερες φορές το Βραβείο Άμυνας του Ισραήλ.
Πώς έγινε και μια ολόκληρη υποβιομηχανία του ισραηλινού τεχνολογικού τομέα αναπτύχθηκε γύρω από τους βετεράνους της Μονάδας 81; 
Σύμφωνα με πρώην μέλος της μονάδας, ο ισραηλινός στρατός είχε διαπιστώσει την ανάγκη για ανάπτυξη του τομέα ήδη από τη δεκαετία του 1990.
«Η μονάδα ουσιαστικά εφηύρε την εκπαίδευση στον κυβερνοχώρο και στρατολόγησε ανθρώπους που ήταν πολύ έμπειροι στον προγραμματισμό και την επιστήμη των υπολογιστών, μερικοί από αυτούς πήραν μια γεύση για τον κυβερνοχώρο στο γυμνάσιο ως ερασιτέχνες χάκερ. Ξαφνικά υπήρχε ένα “σπίτι” για αυτούς τους νέους και ο στρατός ανακάλυψε αυτούς τους εξαιρετικούς ανθρώπους που χρειάζονταν μόνο μερικά μαθήματα μεθοδολογίας και τεχνικής».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: