Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Υποκλοπές: Απόρρητο "θάψιμο"

"Κλείνει κάθε προοπτική κοινοβουλευτικής διερεύνησης του Σκανδάλου των Υποκλοπών", το μήνυμα που θέλησε να δώσει η κυβέρνηση υπονομεύοντας τις διαδικασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Τις μετέπειτα κινήσεις της εξετάζει η αντιπολίτευση.
Να κλείσει οριστικά κάθε προοπτική κοινοβουλευτικής διερεύνησης του Σκανδάλου των Υποκλοπών θέλησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Έδωσε με την συμπεριφορά του πριν και κατά την διάρκεια της χθεσινή συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών & Διαφάνειας, το μήνυμα ότι προκειμένου να επιτύχει το στόχο αυτό, δεν θα διστάσει σε τίποτε. Την εικόνα αναμένεται να ολοκληρώσει η 5η κατά σειρά άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απαντήσει την ερχόμενη Παρασκευή στην ερώτηση που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μηνύματα στην αντιπολίτευση…
Στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι θα παρεμποδίσει με κάθε κόστος την διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών και τυχόν διασύνδεση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφορίων, με το λογισμικό Predator. Έτσι αποδέχθηκε την … «πρόταση» των δύο από τους τρείς επιχειρηματίες που είχαν κληθεί για εξέταση και συγκεκριμένα του Γιάννη Λαβράνου και του Φέλιξ Μπίζιου ώστε να απαντήσουν στις ερωτήσεις της επιτροπής μέσω υπομνήματος που θα καταθέσουν στις προξενικές αρχές, αντί να προσέλθουν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις των βουλευτών – μελών της επιτροπής. Αυτά, ενώ για τον τρίτο επιχειρηματία που εμπλέκεται στην υπόθεση, τον ισραηλινής καταγωγής Ταλ Ντίλιαν, δεν τίθεται θέμα εξέτασής του, εφόσον δεν εντοπίστηκε καν! Θυμίζουμε ότι οι 3 επιχειρηματίες είχαν κληθεί με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, που προβλέπει την εξέταση προσώπων εφόσον αυτό απαιτηθεί από τα 2/5 των μελών της επιτροπής.
Επίσης η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά χαρακτήρισε «απόρρητη» την συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Με το σκεπτικό μάλιστα ότι αφορά τις δραστηριότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ως εκ τούτου οι εργασίες της δεν μπορούσαν να είναι δημόσιες. Ένας ισχυρισμός που – όπως επισήμανε σύσσωμη η αντιπολίτευση- καταρρίπτει την κυβερνητική θέση σύμφωνα με την οποία η ΕΥΠ δεν είχε καμία σχέση με το Predator, μια και αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ακριβώς αυτό το λογισμικό.
Με τις δύο αυτές κινήσεις το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αντιπολίτευση: Ότι θα αποτύχει οποιαδήποτε νέα προσπάθεια της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να ερευνήσει την υπόθεση. Με προφανή στόχο να σταματήσουν οι σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες που επαναφέρουν συνεχώς το ζήτημα του σκανδάλου των υποκλοπών στην επικαιρότητα.
…αλλά και στο εσωτερικό της Ν.Δ
Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου όμως δεν φαίνεται πως απευθύνονταν αποκλειστικά στην αντιπολίτευση. Αντιθέτως είχε ως αποδέκτη και το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Οι 3 αντικαταστάσεις «γαλάζιων» βουλευτών που πραγματοποιήθηκαν φέρνοντας τους Γιώργο Βλάχο, Γιάννη Κεφαλογιάννη και Δημήτρη Μαρκόπουλο στην θέση των Κώστα Τζαβάρα, Ανδρέα Κουτσούμπα και Ευρυπίδη Στυλιανίδη καθώς και οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην Όλγα Κεφαλογιάννη είχαν και αυτές στόχο. Κατέδειξαν ότι η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας απαιτεί από τους βουλευτές της πλήρη συμπόρευση στην «γραμμή» της υπεράσπισης των πεπραγμένων του πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του στο ζήτημα των υποκλοπών. Μάλιστα στην διαδικασία αυτή επιστρατευτήκαν τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας που επόπτευσε την όλη διαδικασία όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάσης Μπούρας, που «εφηύρε» κατά την διάρκεια της συνεδρίασης την ψηφοφορία δια της …έγερσης των βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να παρουσιάσει ως ενιαία την στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Γρηγόρης Δημητριάδης
Η κατάθεση του πρώην γενικού γραμματέα του Μεγάρου Μαξίμου, του μόνο προσώπου που κατέθεσε χθές στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, δεν ήρθε να προσθέσει κάτι στην επιχειρηματολογία για τις υποκλοπές που έχει αναπτύξει έως σήμερα η κυβέρνηση. Ο Γρηγόρης Δημητριαδης επανέλαβε τα όσα έχει υποστηρίξει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι δεν γνώριζε τίποτε για την επίσύνδεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, αποδίδοντας εμμέσως την πρακτική αυτή που ακολουθήθηκε αποκλειστικά στον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Επίσης διαβεβαίωσε ώς σύνδεσμος ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την ΕΥΠ τα προηγούμενα χρόνια πως η υπηρεσία δεν απέκτησε ούτε χρησιμοποίησε το λογισμικό Predator.
Αναπάντητες ερωτήσεις
Μετά από όλα τα παραπάνω είναι ξεκάθαρο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε την ερχόμενη Παρασκευή, προτίθεται να έρθει στην Βουλή και να απαντήσει στην 5η κατά σειρά ερώτηση για τις υποκλοπές που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Θα ακολουθήσει δηλαδή την πρακτική των 4 προηγούμενων εβδομάδων και την τακτική της … «μη ύπαρξης» του θέματος των υποκλοπών.
Την λογική αυτή αναπαρήγαγε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με την ατάκα «όποιος έχει στοιχεία να τα προσκομίσει στην δικαιοσύνη». Τονίζοντας έτσι πως για την κυβέρνηση το θέμα της πολιτικής ή κοινοβουλευτικής διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών έχει κλείσει.
Η αντιπολίτευση
Στα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης πάντως ήδη αναζητούν τις επόμενες κινήσεις. Ενώ η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση αντικειμενικά ενισχύει ένα είδος «κοινοβουλευτικού μετώπου» του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του Μέρα 25. Άλλωστε χθες αμέσως μετά την λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών όλοι οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης ξεκαθάρισαν ότι θα εξετάσουν και θα σχεδιάσουν τις μετέπειτα κινήσεις τους.

Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: