Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Ολα τα εμβόλια για σκύλο και γάτα

Στους δύο μήνες μετά τη γέννηση μειώνονται τα μητρικά αντισώματα, τα οποία παρέχονται στα νεαρά ζώα μέσω του μητρικού πρωτογάλακτος.
Για να έχουν ένα υγιές ξεκίνημα στη ζωή τους, τόσο οι σκύλοι όσο και οι γάτες έχουν την ανάγκη ενός σωστού εμβολιακού προγράμματος στην κατάλληλη ηλικία. Η ηλικία που ξεκινάμε τον πρώτο εμβολιασμό στα κουτάβια και στα γατάκια είναι περίπου οι δύο μήνες.
Στους δύο μήνες μετά τη γέννηση μειώνονται τα μητρικά αντισώματα, τα οποία παρέχονται στα νεαρά ζώα μέσω του μητρικού πρωτογάλακτος. Ετσι, σε αυτή τη φάση της ζωής τους είναι απαραίτητος ο πρώτος εμβολιασμός, ώστε να διατηρήσουν την ανοσία την οποία χρειάζονται σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο.
Στα κουτάβια, από τις 45 ημέρες ζωής μπορεί να γίνει το εμβόλιο (puppy), το οποίο παρέχει ανοσία κατά της παρβοίωσης (τύφος - P) και της μόρβας (νόσος Carre, Distemper-D). Και οι δύο αυτές ιώσεις μπορεί δυνητικά να αποβούν μοιραίες για τα πολύ νεαρά ζώα.
Αν ο εμβολιασμός ξεκινήσει λίγο μετά τους δύο μήνες ζωής, τότε προτιμάμε να εμβολιάσουμε τα κουτάβια με πολυδύναμα εμβόλια, που καλύπτουν και άλλες ασθένειες, όπως τη λοιμώδη ηπατίτιδα (H), τη λεπτοσπείρωση (L) και σε μερικές περιπτώσεις και την παραινφλουένζα (Pi). Μετά τον πρώτο εμβολιασμό, ακολουθούν άλλες δύο επαναλήψεις, οι οποίες γίνονται με μεσοδιάστημα 21 έως 30 ημερών.
Μετά τη συμπλήρωση του τέταρτου μήνα ζωής πραγματοποιείται και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά της λύσσας. Στη συνέχεια, οι επαναλήψεις των εμβολιασμών είναι ετήσιες.
Σκύλοι που πρόκειται να φιλοξενηθούν σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων ή να συγχρωτιστούν με άλλους σκύλους, π.χ. σε οργανωμένα dog parks ή χώρους εκπαίδευσης, καλό είναι να έχουν εμβολιαστεί στοχευμένα κατά του «βήχα του κυνοκομείου» ή αλλιώς «kennel cough».
Το εμβόλιο αυτό παρέχει ανοσία ενάντια στην παραινφλουένζα και την Bordetella, οι οποίοι είναι οι αιτιολογικοί παράγοντες της συγκεκριμένης νόσου. Η επανάληψή του είναι ετήσια.
Ενα ακόμα εμβόλιο το οποίο είναι προαιρετικό αλλά πολύ σημαντικό είναι αυτό κατά της λεϊσμανίασης. Το εμβόλιο αυτό πραγματοποιείται μετά τους έξι μήνες ζωής, ύστερα από ορολογικό έλεγχο, μόνο σε οροαρνητικούς σκύλους. Και αυτό επαναλαμβάνεται ετησίως.
Στις γάτες, ο εμβολιασμός ξεκινά επίσης γύρω στους δύο μήνες ζωής. Τα βασικά εμβόλια καλύπτουν ενάντια στους ιούς της πανλευκοπενίας, της ρινοτραχειίτιδας και του καλυκίου. Τα νοσήματα αυτά επηρεάζουν το γαστρεντερικό και το αναπνευστικό σύστημα, με πολύ συχνές και τις βλάβες στα μάτια και στο στόμα.
Η επανάληψη γίνεται πάλι με μεσοδιάστημα 21 έως 30 ημερών, για 2 φορές. Από τους 4 μήνες ζωής και μετά, πρέπει να πραγματοποιηθεί ο υποχρεωτικός αντιλυσσικός εμβολιασμός. Οπως και στον σκύλο, η επανάληψη είναι ετήσια. Προαιρετικά, σε γάτες που ζουν και μέσα και έξω από το σπίτι, οι οποίες μπορεί να εκτεθούν στον ιό της ιογενούς λευχαιμίας, συστήνεται να πραγματοποιείται εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου.

Ελενα Καραγγελή - Κτηνίατρος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: