Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ: 5.124 οι θέσεις διορισμού

Σε 5.124 θα ανέλθουν οι θέσεις που θα καλυφθούν μέσω του γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ που προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2023.
Ο αριθμός των θέσεων και η κατανομή τους ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης (29 Νοεμβρίου).
Ειδικότερα, πρόκειται για:

  • 3.502 θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης
  • 1.565 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, και
  • 57 θέσεις Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού «για τις οποίες το ΑΣΕΠ θα εκδώσει προκηρύξεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Η πρόσκληση/προκήρυξη του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ προ ημερών, καθορίζοντας τα γενικά και ειδικά προσόντα που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8:00 και λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00.

Δείτε την κατανομή των θέσεων

Υπενθυμίζεται ότι με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών έχει προβλεφθεί η αποσύνδεση της διαγωνιστικής διαδικασίας από την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων, συγκεκριμένων υπηρεσιών. Με απλά λόγια, δεν θα είναι προσδιορισμένη η θέση στην οποία θα προσληφθεί ένας επιτυχών του διαγωνισμού.
Δηλαδή, οι υποψήφιοι απλά θα εκφράσουν ενδιαφέρον για διορισμό στο Δημόσιο, συμμετέχοντας στον γραπτό διαγωνισμό και, σε περίπτωση που πετύχουν στις εξετάσεις, θα ενταχθούν σε μια «δεξαμενή υποψηφίων». Από αυτή τη δεξαμενή, μελλοντικά, σε επόμενο στάδιο, θα «αντλούν» οι δημόσιες υπηρεσίες προσωπικό.
Αντίδραση κατά της επιλεγόμενης διαδικασία υπήρξε προσφάτως από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Με κοινή τους δήλωση οι Κ. Ζαχαριάδης (τομεάρχης Εσωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ) και Γρ. Θεοδωράκης (πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης) εξηγούσαν μεταξύ άλλων:
■ Δεν πρόκειται για προκήρυξη διορισμού σε συγκεκριμένες θέσεις, αλλά για πρόσκληση κατάταξης υποψηφίων σε πίνακα προτεραιότητας. Εν ολίγοις, «η κυβέρνηση καλεί υποψηφίους να μπουν σε μια κοπιαστική και αγχωτική διαδικασία προετοιμασίας και να συμμετάσχουν σε έναν δύσκολο διαγωνισμό, χωρίς καμία διαβεβαίωση για το πόσοι και πότε θα διοριστούν», εξηγούν, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «εμπόριο ελπίδας» στο παρά πέντε των εθνικών εκλογών.
■ Η διαδικασία προβλέπει κοινά θέματα για όλους τους υποψηφίους, ανεξαρτήτως πτυχίου/κλάδου, οδηγώντας στη δημιουργία υποψηφίων πολλών ταχυτήτων, καθώς πτυχιούχοι Νομικής θα εξεταστούν στα ίδια θέματα με πτυχιούχους Γεωπονικής.
■ Μετά βεβαιότητας θα αναπτυχθεί ένα τεράστιο κύμα φροντιστηρίων που θα εξουθενώσει οικονομικά τους υποψηφίους. 

Σε ΦΕΚ η προκήρυξη για τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η πρόσκληση/προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό που, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, προγραμματίζεται να διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2023.
Με βάση το ΦΕΚ (τεύχος ΑΣΕΠ, 75/21.11.2022), καθορίζονται τα γενικά και ειδικά προσόντα που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι και η διαδικασία κατάταξης υποψηφίων με πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα Πανεπιστημιακής (ΠΕ) και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
Οι υποψήφιοι, όπως ανακοίνωσε το ΑΣΕΠ, καλούνται να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους αποκλειστικά μέσου του διαδικτυακού τόπου της Ανεξάρτητης Αρχής (www.asep.gr). Οι σχετικές οδηγίες παρέχονται στο παράρτημα Γ' της προκήρυξης.
Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία αρχίζει στις 2 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8:00 και λήγει στις 20 Δεκεμβρίου 2022, ημέρα Τρίτη και ώρα 14:00, ενημερώνει το ΑΣΕΠ.
Οπως υπενθυμίζεται μέσω της προκήρυξης, «η βαθμολογία της γραπτής διαδικασίας ορίζεται σε κλίμακα από 1-100 και η βάση της βαθμολογίας είναι πενήντα πέντε (55) μονάδες για κάθε μάθημα/δοκιμασία κάτω της οποίας ο υποψήφιος θεωρείται μη επιτυχών.
»Βαθμός του εξεταζόμενου μαθήματος/δοκιμασίας είναι το άθροισμα των βαθμών όλων των ορθών απαντήσεων ως προς το σύνολό τους και ανάγεται σε κλίμακα βαθμολογίας 1-100».
Να σημειωθεί ότι με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει προβλεφθεί η αποσύνδεση της διαγωνιστικής διαδικασίας από την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων, συγκεκριμένων υπηρεσιών. Με απλά λόγια, δεν θα είναι προσδιορισμένη η θέση στην οποία θα προσληφθεί ένας επιτυχών του διαγωνισμού.
Δηλαδή, οι υποψήφιοι απλά θα εκφράσει ενδιαφέρον για διορισμό στο Δημόσιο, συμμετέχοντας στον γραπτό διαγωνισμό και, σε περίπτωση που πετύχουν στις εξετάσεις, θα ενταχθούν σε μια «δεξαμενή υποψηφίων». Από αυτή τη δεξαμενή, μελλοντικά, σε επόμενο στάδιο, θα «αντλούν» οι δημόσιες υπηρεσίες προσωπικό.

Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: