Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Tελικά δεν «ήρθαν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια» – Μπούκαραν τα (νόμιμα) «κοράκια» της «αγοράς»

Κάποτε έλεγαν ότι «θα έρθουν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια», αναπαράγοντας τις πιο άθλιες (και γελοίες) μορφές αντικομμουνισμού.
Τα χρόνια πέρασαν. Τα σπίτια που μένουμε «ανήκουν» στις τράπεζες, είτε λόγω στεγαστικών δανείων με ληστρικά επιτόκια, είτε λόγω χρεών (ελάχιστων χρεών μπροστά στα «δανεικά» των διάφορων Πάτσηδων).
Πέρασε κι άλλο ο καιρός και ήρθαν τα funds (στα οποία οι τράπεζες πουλούν τα δάνεια) και οι διαχειριστικές των funds που κάνουν τα παζάρια, για μην χάσεις το σπίτι σου. Παράλληλα, εμφανίστηκαν και κάτι αρπακτικές εταιρείες που αγοράζουν σπίτια σε πλειστηριασμούς για ένα κομμάτι ψωμί.
Πάνω από 17.620 ακίνητα βγήκαν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε πλειστηριασμό, με τα 4.190 από αυτά μάλιστα, το 1/3 δηλαδή, να «ευδοκιμούν» και τα σπίτια να αλλάζουν χέρια.
Όλα τα παραπάνω είναι νόμιμα. Έχουν ψηφιστεί από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, χωρίς ντροπή, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. 
Έτσι, μπορεί, πια, ένας επίσημος μηχανισμός του κράτους (με εκπροσώπους της δικαιοσύνης και της αστυνομίας) να μπουκάρει στο σπίτι σου, αφού έχει σπάσει την πόρτα, για να σε πετάξει έξω. Γιατί; Διότι χρώσταγες και δεν δέχτηκαν οι τράπεζες και τα funds έναν διακανονισμό, που θα μπορείς να εξυπηρετήσεις. Κι όλα αυτά – μην το ξεχνάμε – ενώ έχεις πληρώσει ήδη μέρος των χρεών σου και με το παραπάνω, αν υπολογίσει κανείς τα (επίσημα βεβαίως) τοκογλυφικά επιτόκια. 
Τελικά, δεν «ήρθαν οι κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια», αλλά κάτι «κοράκια» και κάτι «καθίκια» της «αγοράς», που κατά τα άλλα είναι αξιότιμοι κύριοι που βασίζονται στους νόμους που φτιάχτηκαν για να τους εξυπηρετούν. 
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από αυτή που δόθηκε σήμερα: Κάτω τα χέρια από τα σπίτια μας. Κι αν τα σηκώσετε τα χέρια σας, για να σπάσετε την πόρτα, τότε θα βρεθούν πολλά ακόμα χέρια για να σας τα κατεβάσουν.  

Γεράσιμος Χολέβας
Πηγή: imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: