Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Ο ρυπαίνων... δεν πληρώνει

Ανάλυση του WWF αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη πρόσφερε τα τελευταία 9 χρόνια δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα αξίας 100 δισ. ευρώ σε ρυπογόνες βιομηχανίες.
Την τεράστια υποκρισία που κρύβεται πίσω από το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ), τον «ακρογωνιαίο», σύμφωνα με την Κομισιόν, «λίθο της πολιτικής της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», αναδεικνύει μια νέα ανάλυση του WWF.
Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι η Ε.Ε. πρόσφερε τα τελευταία 9 χρόνια στις μεγάλες ρυπογόνες βιομηχανίες του μπλοκ σχεδόν 100 δισ. ευρώ σε δωρεάν δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, παραλλάσσοντας επί της ουσίας την αρχή του συστήματος εμπορίας από «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε «ο ρυπαίνων δεν πληρώνει».
Ενεργοβόροι τομείς, όπως αυτοί του χάλυβα, του τσιμέντου, των χημικών και των αερομεταφορών, που φλομώνουν ασταμάτητα την ατμόσφαιρα με τους ρύπους που εκπέμπουν, απήλαυσαν από το 2013 έως το 2021 δωρεάν δικαιώματα 98,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ποσό μεγαλύτερο των 88,5 δισ. ευρώ που το σύστημα χρέωσε συνολικά στους ρυπαίνοντες, κυρίως σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και φυσικό αέριο, για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα δωρεάν δικαιώματα χορηγήθηκαν μάλιστα χωρίς την απαίτηση κλιματικών όρων, όπως η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, με αποτέλεσμα αρκετές από τις εταιρείες που ρυπαίνουν να καρπωθούν ουρανοκατέβατα κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση των δικαιωμάτων που δεν χρησιμοποίησαν.
Ανώτατα όρια
Ας σημειωθεί ότι το ΣΕΔΕ θέτει ανώτατο όριο στις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που μπορούν να εκπέμπουν η βιομηχανία και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο συνολικός όγκος των επιτρεπόμενων εκπομπών διανέμεται σε εταιρείες με τη μορφή δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν και αντικείμενο συναλλαγής. Οι εκπομπές άνθρακα που καλύπτονται από το ΣΕΔΕ μειώθηκαν κατά 37% από την έναρξή του το 2005, αυτό όμως οφειλόταν κυρίως στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του WWF, οι εκπομπές της βαριάς βιομηχανίας δεν μειώθηκαν και βασική αιτία ήταν η υπονόμευση του συστήματος από τη χορήγηση των δωρεάν δικαιωμάτων. Από την ανάλυση του WWF διαπιστώθηκε επίσης ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των εσόδων που συγκεντρώθηκαν από το σύστημα δεν δαπανήθηκε σε δράσεις για το κλίμα.
Η αρχική δικαιολογία που προβλήθηκε για τη χορήγηση των δικαιωμάτων δωρεάν ήταν για να αντιμετωπιστεί ο πιθανός κίνδυνος μεταφοράς της παραγωγής από τις βιομηχανίες εκτός Ε.Ε. προκειμένου να αποφύγουν τους φόρους άνθρακα.
Το WWF σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό συνέβη. Ζητά τη σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων το συντομότερο δυνατό και τη διασφάλιση ότι οι εταιρείες που τα λαμβάνουν πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις για τη μείωση των εκπομπών τους. Ευρωκοινοβούλιο, Συμβούλιο της Ευρώπης και Κομισιόν βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος. Πιθανές ημερομηνίες λήξης των δωρεάν δικαιωμάτων εκτιμώνται μεταξύ 2032 και 2036.

Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: