Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Ο σκοτεινός ρόλος των ενεργειακών λόμπι με φόντο τη διοργάνωση της COP28 από τα ΗΑΕ

Η αυξανόμενη επιρροή των λόμπι ορυκτών καυσίμων στις ετήσιες Διασκέψεις του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP) προκαλούν τη σοβαρή ανησυχία μεγάλου αριθμού επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολέμιων της κλιματικής αλλαγής, την ώρα που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζονται για τη διοργάνωση της COP28, του χρόνου τον Νοέμβριο. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει τον ρόλο που διαδραματίζουν τα μεγάλα λόμπι της ενέργειας στις συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ασκώντας πίεση προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που εξυπηρετούν οι Διασκέψεις, δηλαδή υπέρ της διατήρησης των συμφερόντων των πετρελαϊκών κολοσσών εις βάρος του περιβάλλοντος παρά το γεγονός ότι «ο κόσμος καίγεται».
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο.
Οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην Cop27 στην Αίγυπτο, η οποία ολοκληρώθηκε την Κυριακή, έδειξαν το σαφές αποτύπωμα της επιρροής των ορυκτών καυσίμων στις συζητήσεις, σύμφωνα με στελέχη που παρακολούθησαν τις διαπραγματεύσεις. Οι ίδιες πηγές είπαν ότι η Σαουδική Αραβία –σύμμαχος της Αιγύπτου– διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αποτροπή της αναγκαίας διεθνούς δέσμευσης για περιορισμό της ανόδου της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5 C άνω της προβιομηχανικής εποχής.
Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των «27» της ΕΕ, εξέφρασαν την ισχυρή τους απογοήτευση για αυτό το αποτέλεσμα.
Από τους 636 λομπίστες ορυκτών καυσίμων οι 70 από τα ΗΑΕ
Στις διαπραγματέυσεις συμμετείχαν 636 λομπίστες ορυκτών καυσίμων, από τους οι οποίους 70 συνδέονταν με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΑΕ.
Αναπόφευκτα λοιπόν δημιουργούνται ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αποφάσεις της COP28. Ο Γιαμίντ Ντανέ, διευθυντής για την κλιματική δικαιοσύνη στο Open Society Foundations, προειδοποίησε: «Αναμένουμε ότι η ατζέντα στην COP28 θα περιλαμβάνει την ενέργεια, μαζί με την ανθεκτικότητα (στις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης), τη χρηματοδότηση και τον παγκόσμιο απολογισμό. Επομένως, δεν πρέπει να είμαστε αφελείς και να υποθέσουμε ότι τα λόμπι ορυκτών καυσίμων θα υποχωρήσουν».
Ο Μάθιου Χέτζις, ειδικός στην πολιτική οικονομία των Εμιράτων, ο οποίος φυλακίστηκε και βασανίστηκε για σχεδόν έξι μήνες στην πρωτεύουσα των ΗΑΕ, το Άμπου Ντάμπι, κατά τη διάρκεια της διδακτορικής του έρευνας, είπε ότι μπορεί να υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων από τα δεδομένα που διαμορφώνονται.
«Τα Εμιράτα είναι μια χώρα με μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, με την επιθυμία να συνεχίσει να επεκτείνει και να ενισχύει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων. Θα γίνει μια προσπάθεια να προβληθεί η επένδυσή τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιαίτερα στην ηλιακή και την πυρηνική ενέργεια, αλλά υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να τεθούν σχετικά με το πώς μπορούν να προχωρούν σε τέτοιες αντικρουόμενες ενέργειες», είπε, αναδεικνύοντας την αντίφαση της ταυτόχρονης προώθησης των ορυκτών καυσίμων και της πράσινης ενέργειας.
Περίπου το 13% των εξαγωγών των ΗΑΕ προέρχεται απευθείας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Πολλές από τις λοιπές βιομηχανίες της, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και των ταξιδιών, συνδέονται επίσης οικονομικά με τα ορυκτά καύσιμα.
Στην COP27, η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη του Κόλπου, μαζί με τη Βραζιλία και την Κίνα, φέρονται επίσης να σαμποτάρισαν τις προσπάθειες να συμπεριληφθεί ένα ψήφισμα για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στην τελική απόφαση. Ο Χέτζις είπε, επίσης: «Τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία έχουν παρόμοια θέση για τα ορυκτά καύσιμα. Και οι δύο εξαρτώνται από την ικανότητά τους να επεξεργάζονται και να εξάγουν πετρέλαιο».
Στο μεταξύ ο Άλντεν Μέιερ, ανώτερος συνεργάτης στην περιβαλλοντική δεξαμενή σκέψης E3G, είπε ότι τα τελικά στάδια των συζητήσεων της Cop27, όπου οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν πάνω από 30 ώρες πέρα από την αρχική προθεσμία και επικρίθηκαν αυστηρά από τους συμμετέχοντες ως «αδιαφανείς, απρόβλεπτες και χαοτικές», θα πρέπει να αποτελούν μάθημα για το τι μπορεί να συμβεί όταν μια χώρα που προεδρεύει της COP επιτρέπει στα λόμπι ορυκτών καυσίμων να ασκούν υπερβολική επιρροή.
Στην COP της Αιγύπτου, τα ΗΑΕ είχαν ένα μεγάλο περίπτερο και μια αντιπροσωπεία περίπου 1.000 μελών, διπλάσια από την επόμενη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία, αυτή της Βραζιλίας.
Η κυβέρνηση των ΗΑΕ έχει δηλώσει την πρόθεσή της να πετύχει μηδενικά επίπεδα εκπομπών ρύπου μέχρι το 2050, έχοντας επενδύσει τεράστια ποσά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχει την έδρα του στο Άμπου Ντάμπι.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: