Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Αφγανιστάν: Πουλάνε κόρες και νεφρά για να ταϊσουν την υπόλοιπη οικογένεια

Οι Αφγανοί ναρκώνουν τα πεινασμένα παιδιά τους για να μπορέσουν να τα κοιμήσουν και πουλούν τις κόρες και τα όργανά τους για να επιβιώσει η υπόλοιπη οικογένεια.
Ο δεύτερος χειμώνας από τότε που ανέλαβαν οι Ταλιμπάν και πάγωσε η εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα, εκατομμύρια βρίσκονται ένα βήμα μακριά από την πείνα, αναφέρει το BBC.
«Παίρνουμε χάπια και τα δίνουμε στα παιδιά μας για να νυστάξουν»
«Τα παιδιά μας κλαίνε συνέχεια και δεν κοιμούνται. Δεν έχουμε φαγητό», λέει ο Abdul Wahab.
«Πηγαίνουμε λοιπόν στο φαρμακείο, παίρνουμε χάπια και τα δίνουμε στα παιδιά μας για να νυστάξουν».
Ζει λίγο έξω από τη Χεράτ, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σε έναν οικισμό με χιλιάδες μικρά σπιτάκια φτιαγμένα από πλίθους, στα οποία προσπαθούν να ζήσουν εσωτερικοί πρόσφυγες του πολέμου και των φυσικών καταστροφών.
Ο Ghulam Hazrat δείχνει στον ανταποκριτή του BBC ταμπλέτες αλπραζολάμης, ηρεμιστικά που συνήθως συνταγογραφούνταν για τη θεραπεία αγχωδών διαταραχών.
Ο ίδιος έχει έξι παιδιά, το μικρότερο ενός έτους, στο οποίο, όπως λέει, δίνει ήδη το ηρεμιστικό.
Άλλοι γονείς δείχνουν λωρίδες δισκίων εσκιταλοπράμης και σερτραλίνης που επίσης είπαν ότι δίνουν στα παιδιά τους. Συνήθως συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους.
Οι γιατροί λένε ότι όταν χορηγούνται σε μικρά παιδιά που δεν λαμβάνουν επαρκή και σωστή διατροφή, φάρμακα όπως αυτά μπορεί να προκαλέσουν ηπατική βλάβη, μαζί με μια σειρά από άλλα προβλήματα όπως χρόνια κόπωση, διαταραχές ύπνου και συμπεριφοράς.
Σε ένα τοπικό φαρμακείο, ο ανταποκριτής του BBC διαπίστωσε ότι μπορεί να αγοράσει πέντε ταμπλέτες από τέτοια φάρμακα για ένα ποσό που αντιστοιχεί σε 10 σεντς ΗΠΑ, ή, αλλιώς, στην τιμή ενός κομματιού ψωμιού.
Ξερό ψωμί
Οι περισσότερες οικογένειες μοιράζονται τέτοια κομμάτια ψωμί μεταξύ τους κάθε μέρα.
Μια γυναίκα είπε ότι έτρωγαν ξερό ψωμί το πρωί και το βράδυ το βουτούσαν σε νερό για να μαλακώσει.
Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει ρητώς ότι μια ανθρωπιστική «καταστροφή» εκτυλίσσεται τώρα στο Αφγανιστάν.
Η πλειοψηφία των ανδρών στην περιοχή έξω από τη Χεράτ εργάζονταν για λίγα μεροκάματα και οι οικογένειές τους ζουν δύσκολες ζωές εδώ και χρόνια.
Αλλά όταν οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, χωρίς διεθνή αναγνώριση, τα ξένα κεφάλαια που εισέρρεαν στο Αφγανιστάν πάγωσαν, προκαλώντας μια οικονομική κατάρρευση που άφησε τους άνδρες χωρίς δουλειά για τις περισσότερες μέρες του μήνα.
Ακόμη και τις σπάνιες φορές που βρίσκουν δουλειά, βγάζουν λίγο περισσότερο από 1 δολάριο μεροκάματο.
Πουλάνε τα νεφρά...
Έτσι, οδηγούνται σε ακραίες «λύσεις» για να σώσουν τις οικογένειές τους από την πείνα.
Ο Ammar (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) είπε ότι έκανε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει το νεφρό του πριν από τρεις μήνες και έδειξε μια ουλή εννέα ιντσών - σημάδια από βελονιές ακόμα λίγο ροζ - που διέτρεχαν την κοιλιά του από το μπροστινό μέρος του σώματός του προς τα πίσω.
Είναι στα 20 του, σε μια ηλικία που θα έπρεπε να είναι στην ακμή της ζωής του.
«Δεν υπήρχε διέξοδος. Είχα ακούσει ότι θα μπορούσα να πουλήσω ένα νεφρό σε ένα τοπικό νοσοκομείο. Πήγα εκεί και τους είπα ότι ήθελα. Μερικές εβδομάδες αργότερα πήρα ένα τηλεφώνημα που μου ζήτησαν να πάω στο νοσοκομείο», λέει.
«Έκαναν κάποιες εξετάσεις, μετά μου έκαναν ένεση με κάτι που με έκανε να χάσω τις αισθήσεις μου. Φοβήθηκα αλλά δεν είχα άλλη επιλογή».
Ο Ammar πληρώθηκε περίπου 270.000 «αφγάν», περίπου 3.100 δολάρια, τα περισσότερα από τα οποία πήγαν στην αποπληρωμή χρημάτων που είχε δανειστεί για να αγοράσει τρόφιμα για την οικογένειά του.
«Αν φάμε το ένα βράδυ, δεν θα φάμε το άλλο. Αφού πούλησα το νεφρό μου, νιώθω ότι είμαι μισός άνθρωπος. Αισθάνομαι απελπισμένος. Εάν η ζωή συνεχίσει έτσι, νιώθω ότι μπορεί να πεθάνω».
Η πώληση οργάνων για χρήματα δεν είναι πρωτάκουστη στο Αφγανιστάν. Συνέβαινε και πριν από του Ταλιμπάν. Αλλά τώρα, ακόμα και μετά από μια τόσο επίπονη επιλογή, οι άνθρωποι διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν και πάλι να βρουν τα μέσα για να επιβιώσουν.
Μια νεαρή μητέρα πούλησε το νεφρό της πριν από επτά μήνες. Έπρεπε επίσης να εξοφλήσουν το χρέος, χρήματα που είχαν δανειστεί για να αγοράσουν ένα κοπάδι πρόβατα. Τα ζώα πέθαναν σε μια πλημμύρα πριν από μερικά χρόνια και έχασαν τα μέσα για να βγάλουν τα προς το ζην.
Τα 2.700 δολάρια που πήρε για το νεφρό δεν είναι αρκετά.
... και τις κόρες τους
«Τώρα αναγκαζόμαστε να πουλήσουμε τη δίχρονη κόρη μας. Οι άνθρωποι από τους οποίους έχουμε δανειστεί μας παρενοχλούν καθημερινά, λέγοντας δώσε μας την κόρη σου αν δεν μπορείς να μας το ξεπληρώσεις», λέει.
«Νιώθω τόσο ντροπή για την κατάστασή μας. Μερικές φορές νιώθω ότι είναι καλύτερο να πεθάνω παρά να ζήσω έτσι», λέει ο σύζυγός της.
«Πούλησα την πεντάχρονη κόρη μου για 100.000 αφγάν», λέει στο BBC και ο Nizamuddin. Αυτό είναι λιγότερο από το μισό από ό,τι κάνει ένα νεφρό.
Δάγκωσε τα χείλη του και τα μάτια του βούρκωσαν.
Η αξιοπρέπεια με την οποία έζησαν οι άνθρωποι εδώ έχει σπάσει από την πείνα.
«Κατανοούμε ότι είναι ενάντια στους ισλαμικούς νόμους και ότι θέτουμε τη ζωή των παιδιών μας σε κίνδυνο, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος», λέει ο Abdul Ghafar, ένας από τους επικεφαλής της κοινότητας.
Η τετράχρονη Nazia, ένα χαρούμενο κοριτσάκι που έκανε αστείες γκριμάτσες καθώς έπαιζε με τον 18 μηνών αδελφό της, πουλήθηκε για να παντρευτεί σε μια οικογένεια στη νότια επαρχία Κανταχάρ.
Στα 14 της θα την στείλουν μακριά.
Μέχρι στιγμής ο πατέρας της έχει λάβει δύο πληρωμές για αυτήν.
«Δεν έχουμε χρήματα για να αγοράσουμε φαγητό, οπότε ανακοίνωσα στο τοπικό τζαμί ότι θέλω να πουλήσω την κόρη μου», λέει.
«Χρησιμοποιήσασα το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για να αγοράσω φαγητό και μερικά φάρμακα για τον μικρότερο γιο μου.
Κοιτάξτε τον, είναι υποσιτισμένος», λέει σηκώνοντας το πουκάμισο του μικρού γιου του, για να δείξει τη φουσκωμένη κοιλιά του.
Πείνα
Η αλματώδης αύξηση των ποσοστών υποσιτισμού ενισχύεται από την πείνα που μαστίζει τα παιδιά κάτω των πέντε ετών στο Αφγανιστάν.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δει το ποσοστό εισαγωγών στις υπηρεσίες τους λόγω υποσιτισμού σε ολόκληρη τη χώρα να έχει εκτοξευθεί έως και 47% φέτος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο Hameedullah Motawakil, εκπρόσωπος της τοπικής εξουσίας των Ταλιμπάν στο Χεράτ, λέει ότι η κατάσταση αυτή «είναι αποτέλεσμα διεθνών κυρώσεων στο Αφγανιστάν και δέσμευσης αφγανικών περιουσιακών στοιχείων».
«Η κυβέρνησή μας προσπαθεί να προσδιορίσει πόσοι έχουν ανάγκη. Πολλοί λένε ψέματα για τις συνθήκες τους επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να λάβουν βοήθεια», είπε.
Επέμεινε σε αυτόν τον ισχυρισμό παρά τα συντριπτικά στοιχεία για το πόσο άσχημη είναι η κατάσταση.
Είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν προσπαθούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. «Ψάχνουμε να ανοίξουμε ορυχεία σιδηρομεταλλεύματος και να φτιάξουμε αγωγό φυσικού αερίου».
Οι άνθρωποι λένε ότι νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν και τη διεθνή κοινότητα.
Η πείνα είναι ένας αργός και σιωπηλός δολοφόνος και τα αποτελέσματά της δεν είναι πάντα άμεσα ορατά.
Και το μέγεθος της κρίσης στο Αφγανιστάν μπορεί να μην φανεί ποτέ αληθινά, γιατί κανείς δεν ασχολείται, καταλήγει το BBC.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: